Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο επανασυστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης ως ένας σύγχρονος κόμβος γαστρονομικού πολιτισμού. Το σταυροδρόμι των γεύσεων συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την κουλτούρα της πόλης που πάντα ξεχώριζε για τη γαστρονομία της.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το 2022 είναι το έτος ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, και ειδικά για τη μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένη στοά Μοδιάνο. Από την εποχή που ο Eli Modiano την οραματίστηκε και την ανέγειρε έως και σήμερα, αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Σήμερα, η ιστορία συναντά το μέλλον στο παρόν, κάτω από τη στέγη της Αγοράς Μοδιάνο.

Η ιστορία από την αρχή…

Έναν αιώνα ζωής μετρά η Αγορά Μοδιάνο, γνωστή και ως Κεντρική Στοά Τροφίμων. Η ιστορία ξεκινά τo 1917 μετά την καταστροφή της πόλης, όταν ο Eli Modiano, μηχανικός της εποχής, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά εκεί όπου προϋπήρχε εβραϊκή συναγωγή. Είναι άλλωστε γνωστό πως στη Θεσσαλονίκη η εβραϊκή κοινότητα έχει ισχυρή παρουσία και έντονη εμπορική δραστηριότητα. Οκτώ χρόνια αργότερα, το κτίριο που εμπνεύστηκε ο Eli Modiano απέκτησε μορφή και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1930. Η αγορά απέκτησε στη συνέχεια μεγάλη φήμη και σημείωσε υψηλή επισκεψιμότητα, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει ιδιαίτερα προϊόντα καλής ποιότητας για κάθε καταναλωτή. Παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και κάθε τύπου καταστήματα τροφίμων είχαν τη θέση τους στον ξεχωριστό αυτό χώρο, μαζί με εστιατόρια, καφέ και μεζεδοπωλεία. Σύμφωνα με ιστορικούς της εποχής, περισσότερα από 100 καταστήματα παραγωγής ή διάθεσης τροφίμων στεγάζονταν στο πρωτότυπο αυτό παζάρι. Η επιρροή του Modiano στη διαμόρφωση του καινοτόμου project αποδεικνύεται ακόμη και από το γεγονός ότι παρόλο που η ονομασία της αγοράς ήταν αρχικά Κεντρική Αγορά Τροφίμων, επικράτησε τελικά το Αγορά Μοδιάνο.

Αρκετά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1983, το Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων χαρακτήρισε διατηρητέο κτίριο την Αγορά και το 1995 στον ίδιο χαρακτηρισμό προέβη και το Υπουργείο Πολιτισμού. Δυστυχώς, λίγο αργότερα, η λαμπρή πορεία της Αγοράς ανακόπηκε, με τα καταστήματά της να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Το 2016, σταμάτησε πλέον και επίσημα η συνολική λειτουργία της Αγοράς, με το μνημείο να μη θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του.

Το μνημείο αλλάζει σελίδα

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη της εμφάνιση, η Αγορά Μοδιάνο επαναλειτουργεί μετά την ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής της. Το φιλόδοξο project ξεκίνησε το 2017, όταν η ιδιοκτησία του ακινήτου μεταβιβάστηκε στον όμιλο εταιρειών Φάις. Συγκεκριμένα, ο όμιλος προχώρησε το διάστημα εκείνο σε εξαγορά του 43% από το ΤΑΙΠΕΔ και ακολούθησε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε μέσω επενδυτών να αυξηθεί το ποσοστό της στο 57%. Αρχικά, ο όμιλος Φάις δεν ήταν μόνος στο project, καθώς το εγχείρημα της αναμόρφωσης της ιστορικής στοάς αποτελούσε κοινό στόχο του ομίλου αλλά και της Notos Com, διαχειρίστριας εταιρείας εμπορικών κέντρων και όχι μόνο. Η σύμπραξη αυτή για διάφορους λόγους δεν ευόδωσε και τελικά η Φάις έμεινε ως ο μοναδικός διαχειριστής του ακινήτου.

Δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για μια ξεχωριστή στιγμή για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, με την αγορά Μοδιάνο να αποτελεί σύντομα ένα σπουδαίο πόλο έλξης για τους τουρίστες της πόλης. Η τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κα Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του κτιρίου είναι μεγάλες προκλήσεις για τον επενδυτή, από τον οποίο περιμένουμε όχι μόνο να ανταποκριθεί και στις δύο, αλλά να κάνει και το επόμενο μεγάλο βήμα. Στόχος δεν είναι απλώς η διάσωση της Αγοράς Μοδιάνο ως μνημείου, αλλά και η αναβίωση της ιστορίας της πόλης και των αναμνήσεων των κατοίκων της, καθώς και η δημιουργία συνεργειών εντός της συγκεκριμένης γειτονιάς». Λίγα χρόνια μετά, το 2021, πραγματοποιείται η παρουσίαση της Αγοράς, στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού και φιλοξενίας, Philoxenia, ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής του ομίλου να εισέλθει στον κλάδο του τουρισμού.

Το λαμπρό σήμερα

Η νέα «ζωή» της Αγοράς Μοδιάνο περιστρέφεται στην προσφορά μιας νέας εμπειρίας στους επισκέπτες της. Στην ιστοσελίδα του project αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Aποστολή της είναι να προσφέρει στους επισκέπτες φρέσκα και συσκευασμένα προϊόντα, εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον γαστρονομικό πλούτο και πολιτιστικό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης».

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την αγορά τόσο για να πραγματοποιήσει τις αγορές του σε λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά όσο και για να «γνωρίσει» delicatessen προϊόντα από εξειδικευμένους παραγωγούς. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του πολύχρωμου εγχειρήματος, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, η αγορά επεκτείνεται σε δύο ορόφους και αριθμεί περισσότερα από 70 καταστήματα τροφίμων. Νέα πνοή δείχνει να δίνει η έναρξη λειτουργίας της Αγοράς και στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, με περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας να έχουν ήδη συσταθεί. Από τις 5 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε τη λειτουργία της η αγορά Μοδιάνο θα έχει για τους επισκέπτες της καθημερινά μία έκπληξη μέχρι τη διεξαγωγή των εγκαινίων της στις αρχές του 2023.

Info: https://agoramodiano.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας