Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάϊου, τα οινοποιεία της χώρας μας ανοίγουν τις πόρτες για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια ενέργεια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του κρασιού που έχει στόχο την γνωριμία του κοινού με το κρασί.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μας καλούν να αποδράσουμε και να μυηθούμε στο κρασί. Ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων συνδυάζονται με το κρασί αυτό το διήμερο. Σε κάθε περιοχή, σε κάθε Κτήμα, το πρόγραμμα είναι διαφορετικό.

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν την διαδρομή τους ανάμεσα σε 8 διαφορετικές προτάσεις. Διαγωνισμός φωτογραφίας αποκλειστικά για το Σαββατοκύριακο με δώρο σπουδαία και εκλεκτά κρασιά, συνεργασίες με εστιατόρια στο πλαίσιο της δράσης Bring Your Own Bottle αλλά και δραστηριότητες για παιδιά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Οινοποιείων. Το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» συμπεριλαμβάνει, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία, προτάσεις για διαμονή, εστίαση, αγορές παραδοσιακών προϊόντων και πλήθος πληροφοριών και άλλων δραστηριοτήτων.

Στη Δράμα,  οι τοπικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας  αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής μαζί με επτά Οινοποιεία του νομού  οργανώνουν τη «Δραμοινογνωσία» . Πλήθος εκδηλώσεων που συνδέονται με το κρασί και κορυφώνονται το διήμερο 27 και 28 Μάϊου.

Στην Κεντρική Ελλάδα, 20 οινοποιεία συμμετέχουν στις φετινές «Ανοιχτές Πόρτες» . Είναι μια εύκολη απόδραση και για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου καθώς οι αποστάσεις μέχρι τα μοναδικά Κτήματα που βρίσκονται σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια καλύπτονται σε σύντομο χρόνο.

Πλήθος εκδηλώσεων οργανώνονται και από τα Οινοποιεία της Αττικής. Μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της χώρας, παρά τη συρρίκνωση που έχει επέλθει με τη δόμηση και τη αστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο των οινικών δραστηριοτήτων «Ανοικτές Πόρτες 2017», ο Δήμος Κρωπίας και η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής συνδιοργανώνουν το Σάββατο 27 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου εκδήλωση  με θέμα : «Οι ποικιλίες αμπέλου στην Αττική: Βελτιώσεις και προτάσεις».

Από τα Μέγαρα μέχρι το Ταίναρο και από το Ναύπλιο μέχρι τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά είναι οι Δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου. Νεμέα, Αιγιαλεία, Ηλεία και Ιόνιο, Λακωνία και Μεσσηνία. Όποια περιοχή κι αν επιλέξετε θα αποζημιωθείτε από τη φιλοξενία των ανθρώπων αλλά και από την ποιότητα των κρασιών.

Ανοιχτές Πόρτες και στο Αιγαίο.Λήμνος, Σάμος, Ικαρία, Χίος, Πάρος, Κως , Ρόδος αλλά φυσικά και στη Σαντορίνη. Οι οινοποιοί μας υπόσχονται μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία για τους  φίλοι και οι φίλες του κρασιού που βρεθούν στα νησιά.

Στην Κρήτη, Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), μας προσκαλεί να επισκεφθούμε τα οινοποιεία του νησιού τα οποία πρόκειται ν’ ανοίξουν τις πόρτες τους στους οινόφιλους και στους «εξερευνητές» των γεύσεων κι αρωμάτων των κρασιών της Κρήτης. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους της παραγωγής του κρασιού, στους αμπελώνες και σαφώς να δοκιμάσουν τις τοπικές ποικιλίες των επώνυμων κρασιών του νησιού, με δωρεάν είσοδο. Καινοτομώντας το Δίκτυο υποστηρίζει τη δράση “Bring Your Own Wine” που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα  να απολαύσει το κρασί που αγόρασε από το οινοποιείο στο συνεργαζόμενο εστιατόριο, χωρίς επιπλέον χρέωση, προσκομίζοντας την απόδειξη αγοράς.

Μην ξεχνάμε ότι το κρασί, θέλει μέτρο και υπευθυνότητα. Δεν πίνουμε αν πρόκειται να οδηγήσουμε και μαθαίνουμε πώς να το απολαύσουμε μέσα από το πρόγραμμα Wine in Moderation.

Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στα site του κάθε δικτύου και στις σελίδες τους στο facebook.

  • Οίνοι Βορείου Ελλάδος,  Τ: 2310 281617   wineroads.grwww.winesofnorthgreece.grwinesofnorthgreece
  • Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ),Τ: 22330 23172 &  210 8075512,  oinoikentrikisellados
  • Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (ΕΝΟΑΑ), Τ: 2106031020, e- enoaa.gr , atticavineyards
  • Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), T: 210 7210842 , WinesOfPeloponnese
  • Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ), T: 2242069860, Aegean Islands Wines
  • Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) τ:  2810300688,winesofcrete.grwinesofcrete

ή στο portal του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού: www.newwinesofgreece.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας