Ο «νέος» είναι ωραίος, ο «παλιός» όμως είναι σταθερός…

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έντονη δημοφιλία των πιο spicy, περισσότερο σύνθετων όσο και τολμηρών γεύσεων δείχνει να εξοβελίζει τα περισσότερο παραδοσιακά καρυκεύματα στη Μεγάλη Βρετανία. Για παράδειγμα, η κέτσαπ σε κοτόπουλο μπορεί να έχει δώσει τη θέση της στο piri-piri*, όμως κι αυτό δείχνει να αλλάζει, καθώς στο προσκήνιο… εισβάλλει μια σειρά από περισσότερο διεθνοποιημένες γεύσεις. Δεν λείπουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται πως οι σταθερές αξίες, όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα, ακόμη και το ξίδι απειλούνται με… «έξωση» από τα τραπέζια των εστιατορίων, καθώς θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες γεύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έντονη δημοφιλία των πιο spicy, περισσότερο σύνθετων όσο και τολμηρών γεύσεων δείχνει να εξοβελίζει τα περισσότερο παραδοσιακά καρυκεύματα στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους καταναλωτές, καθώς μπορεί μεν να δείχνουν προτίμηση ή να αναζητούν νέες, εξωτικές γεύσεις, ωστόσο οι… παλιές αγάπες δύσκολα ξεχνιούνται! Μάλιστα, σε πρόσφατες μετρήσεις, η κέτσαπ ψηφίστηκε ως η πλέον αγαπημένη σος του βρετανικού κοινού, ακολουθούμενη από τη μαγιονέζα, την καφέ σάλτσα και το ξίδι βύνης, ενώ την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει το γλυκό τσίλι.

Την ίδια στιγμή, οι παραδοσιακές σάλτσες διευρύνουν την πρωτιά τους στην προτίμηση των καταναλωτών εν συγκρίσει με τις εξωτικές, όταν αυτοί ερωτώνται με τι θα συνόδευαν λ.χ. ένα burger. Εκεί, η κέτσαπ προηγείται ξεκάθαρα, ακολουθούμενη από τη μαγιονέζα και τη σος barbecue. Από την άλλη πλευρά, το ξίδι παραμένει η Νο1 επιλογή που ταιριάζει με το χαρακτηριστικό πιάτο των Βρετανών, το fish and chips. Αυτό είναι κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το κοινό συνδυάζει στο μυαλό του συγκεκριμένες σος με αντίστοιχα πιάτα και γεύσεις, κυρίως εξαιτίας της συνήθειας, της κουλτούρας και της μακράς χρονικής διάρκειας και προϊστορίας. Γιατί, αλήθεια, έχετε δει κάποιον να επιλέγει κέτσαπ έναντι σόγιας όταν αναζητά μια σος για τα sushi rolls του;

Ασιατική «εισβολή» στο Λονδίνο!

Ολοένα και πιο δεκτικοί στη δοκιμή!

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τόσο οι νέες όσο και οι περισσότερο «παραδοσιακές» σος θωρούνται αναγκαίο συμπλήρωμα υψηλής σημασίας για κάθε –σχεδόν– γεύμα και πιάτο. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το 80% των καταναλωτών επιθυμούν να συνοδεύουν το γεύμα τους με μια σος όταν δειπνούν σε εστιατόριο. Παράλληλα, το 13% δηλώνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν μια νέα σος, ενώ ένας στους δέκα θα δοκιμάσει μια καινούργια σος εάν του τη συστήσει μέλος του προσωπικού του εστιατορίου. Έτσι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης μπορούν να αξιοποιήσουν ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες σε μια προσπάθεια να εισάγουν μια καινούργια σος στο μενού τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις των πελατών τους.

Χρήσιμο θα ήταν επίσης από πλευράς τους να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα εξατομίκευσης των πιάτων τους με πρόσθετες σος και καρυκεύματα. Κάτι που πρέπει να είναι ξεκάθαρο τόσο στο μενού όσο και επάνω στο τραπέζι. Σε αυτή τη λογική, στο εστιατόριο Shoryu Ramen, οι πελάτες είναι σε θέση να προσθέσουν τζίντζερ, πικάντικη σος piri-piri, καθώς επίσης και shichimi που συνδυάζει επτά διαφορετικά συστατικά στο πιάτο που επιλέγουν. Διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην κουζίνα του εν λόγω εστιατορίου, ενώ οι πελάτες μπορούν να προσθέσουν και σος σόγιας, η οποία βρίσκεται επάνω στο τραπέζι τους.

Ασιατική «εισβολή» στο Λονδίνο!Μόνο εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί η στρατηγική ορισμένων εστιατόρων που επιλέγουν να προσδώσουν ξεχωριστή σημασία στις συνοδευτικές τους σος, μετατρέποντάς τις σε branded προϊόντα με ξεχωριστά στοιχεία πώλησης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, αλυσίδες εστιατορίων στη Μεγάλη Βρετανία, όπως το Sticky Sisters, που διαθέτει συνολικά 25 σος για τους πελάτες του, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνοδεύσουν το κοτόπουλό τους με aioli*, sriracha*, μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, habanero* κ.ο.κ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω σε ό,τι αφορά τη γευστική εμπειρία που βιώνει ο πελάτης καθώς έχει εισάγει τον… «Τροχό των Σος», που φιλοξενεί το σύνολο εξ αυτών και η επιλογή που θα συνοδεύσει το εκάστοτε πιάτο εναπόκειται στη «Θεά Τύχη»…

Συμπερασματικά, η νέα τάση θέλει τους καταναλωτές να είναι πλέον περισσότερο περιπετειώδεις και να αναζητούν έντονες γεύσεις και εμπειρίες σε ό,τι αφορά τον ουρανίσκο τους! Φαίνεται δε, πως η ασιατική «εισβολή» θα είναι έντονη και συνεχής κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, καταλαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της μαζικής εστίασης σε διεθνές επίπεδο.

Γλωσσάρι

Ramen: Ιαπωνικό πιάτο με σταρένια noodles το οποίο σερβίρεται σε ζωμό κρέατος ή ψαριού.
Udon: Ένας τύπος χοντρών σταρένιων noodles. Μοιάζουν με τα ιταλικά μακαρόνια, αλλά είναι πολύ πιο χοντρά σε μέγεθος.
Yakisoba: Ιαπωνικό πιάτο με noodles, που μαγειρεύονται σε γουοκ.
Yakitori: Κοτόπουλο σουβλάκι ψημένο στα κάρβουνα με γλυκόξινη σάλτσα.
Mochi: Ιαπωνικό κέικ ρυζιού.
Furikake: Μείγμα από φύκια, σουσάμι, αποξηραμένα θαλασσινά, ζάχαρη και αλάτι. Προσφέρει μια γεύση που «παντρεύει» το umami με μια λεπτή, γλυκιά γεύση.
Shichimi: Είναι ένα μείγμα επτά μπαχαρικών με κύριο συστατικό το κόκκινο τσίλι. Επίσης περιέχει μαύρο και λευκό σουσάμι, τζίντζερ, παπαρουνόσπορο, φύκι, κάνναβη.
Piri-Piri: Είδος καυτερής πιπεριάς.
Aioli: Είναι ντιπ με σκόρδο και ελαιόλαδο.
Sriracha: Έξτρα καυτερή σάλτσα από την Ταϊλάνδη, η οποία φτιάχνεται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξίδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη.
Habanerο: Είδος καυτερής πιπεριάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας