Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, Θεοχάρης, Κόνσολας,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες 17 Δεκεμβρίου στα γραφεία του ΕΟΤ, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και της ηγεσία του ΕΟΤ καθώς και με συμμετοχή Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συμβουλίου ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, είπε: «θέλουμε ποιοτικό τουρισμό 12 μηνών, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αυτή είναι η βασική στόχευση της στρατηγικής μας». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι: «στο νέο μοντέλο που σχεδιάζουμε, η τουριστική πολιτική κάθε Περιφέρειας δεν αναπτύσσεται ανεξάρτητα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους εθνικούς στόχους. Αντιθέτως, δουλεύουμε στενά με τις Περιφέρειες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλάνο μάρκετινγκ, όπου κάθε περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τόσο στους προορισμούς όσο και στην εποχικότητα».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε  πως «η στρατηγική μας για το 2020 περιλαμβάνει νέα στοιχεία και σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στη μεθοδολογία προώθησης της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, είπε: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού.

Αυτόνομος σχεδιασμός για κάθε Περιφέρεια

Κάθε περιφέρεια της χώρας μπορεί να διαμορφώσει το δικό της, αυτόνομο, αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο  μιας πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης και με ένα συνολικό επανασχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:

  • Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και νέο μοντέλο τουριστικής προβολής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την τριμερή συνεργασία Κράτους, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.   
  • Την ενίσχυση με ποιοτικά στοιχεία του τουρισμού μας, σε περιοχές που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
  • Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας, ο καταδυτικός, ο αναρριχητικός, ο συνεδριακός , ο ιαματικός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός.
  • Την προσαρμογή του τουρισμού μας και των ελληνικών περιφερειών στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που εκφράζεται μέσα από την ψηφιακή οικονομία που θα κυριαρχήσει στο μέλλον.
  • Την αλλαγή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου στη χώρα μας μέσα από ένα σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίζει τις υπάρχουσες δομές, θα παρέχει νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Την μεταβολή της διοίκησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού με την αναμόρφωσή τους σε κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής ανά περιφέρεια».

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Λούλης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Τονίζοντας πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού έχει στόχο το συντονισμό και τη διάχυση καλών πρακτικών και την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες».

Ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, κυρία Άντζελα Γκερέκου, ανέφερε πως «η διαρκής και ουσιαστική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, όπως και με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα της χώρας μας, αποτελεί και προσωπικό μου στόχο γιατί μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει μια καλύτερη στρατηγική για την αναβάθμιση της αγοράς του τουρισμού και η βιωσιμότητα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κατ’ επέκταση οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία σήμερα».

 Η κυρία Γκερέκου, απευθυνόμενη στους συνέδρους, είπε πως «δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την βελτίωση ιδιαίτερα στον τομέα χρηματοδότησης των απαραίτητων υποδομών». 

Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, Θεοχάρης, Κόνσολας,Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, υπενθύμισε πως «ο συντονισμός των Περιφερειών ήταν μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί τώρα υλοποιείται και μάλιστα στην έδρα του ΕΟΤ». Ο κ. Φραγκάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκθέσεων του ΕΟΤ για το 2020, ανακοίνωσε μια καινοτομία της παρουσίας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε, «στις 47 διεθνείς εκθέσεις του επόμενου χρόνου, μετά τη λήξη τους θα οργανώνονται workshops με εκπροσώπους των Περιφερειών και τουριστικών παραγόντων της εκάστοτε αγοράς ώστε η ελληνική παρουσία να είναι παρεμβατική. Το πρώτο workshop θα γίνει στην έκθεση του Τελ Αβίβ τον Φεβρουαρίου του 2020 με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας