Χειμερινές επιλογές: 5η η Ελλάδα για τους Ευρωπαίους. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο του 2024), με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των επιλογών των Ευρωπαίων. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για οικολογικότερες επιλογές αλλά και ο φόβος για ακραία καιρικά φαινόμενα.

H πλειονότητα (68%) των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες, κυρίως εκτός εποχής, υιοθετώντας στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, σημειώνει μικρή μείωση 2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξημένες είναι οι ανησυχίες σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, το 71% των Ευρωπαίων επιλέγει είτε να διατηρήσει είτε να αυξήσει τις ταξιδιωτικές του δαπάνες. Αυτά είναι βασικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC), «Παρακολούθηση του κλίματος για τα ταξίδια στο εσωτερικό και εντός της Ευρώπης.» Οι ερωτηθέντες από την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν, με το 75% να δηλώνει πιθανό το να ταξιδέψει πριν από τον Μάρτιο του 2024. Ο θετικές απαντήσεις είναι επίσης πολλές μεταξύ των Βρετανών και των Πολωνών που συμμετείχαν στην έρευνα (και οι δύο 73%).

Οι ταξιδιώτες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία των διακοπών

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Miguel Sanz, ο Πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, ακόμα και υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με την αύξηση του κόστους των ταξιδιών και των προσωπικών οικονομικών. Οι τρέχουσες τάσεις παρουσιάζουν μια αισιόδοξη προοπτική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τους επόμενους μήνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Για να επωφεληθεί πλήρως από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά και να προβλέπει τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να προσαρμόζει ανάλογα τις προσφορές του.»

Το κόστος καθοριστικός παράγοντας της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς

Με το ταξιδιωτικό κόστος διαρκώς αυξανόμενο, οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Το 22% των ερωτηθέντων ανέφερε την αύξηση του κόστους ως τη μεγαλύτερη ανησυχία του γύρω από τα ταξίδια, ενώ το 16% ανησυχεί για τα προσωπικά του οικονομικά. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των οικονομικών περιορισμών, οι ταξιδιώτες, κατά τον προγραμματισμό των διακοπών τους, δίνουν μεγάλη σημασία στο κατά πόσο είναι κάτι οικονομικά προσιτό. Το 22% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενδιαφέρεται για ταξίδια εκτός εποχής, το 13% σκέφτεται να επισκεφτεί πιο οικονομικούς προορισμούς και ένα επιπλέον 13% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις έγκαιρες κρατήσεις πτήσεων και δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μόνο το 22% των ταξιδιωτών είχε κλείσει πλήρως το ταξίδι του, ενώ το 23% άφηνε κάποιες από τις επιλογές του ανοιχτές για μεταφορά ή διαμονή. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία να επωφεληθούν από τις προσφορές της τελευταίας στιγμής.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους προορισμούς των διακοπών τους. Το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές, το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για διαμονή και φαγητό και το 12% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τις υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων. Παρά τις οικονομικές αυτές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για τα ταξίδια. Το 71% σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει τον συνήθη ταξιδιωτικό προϋπολογισμό του κατά τους επόμενους μήνες. Η πρόθεση για πολλαπλά ταξίδια είναι υψηλή (54%) και ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι έχει αυξηθεί σημαντικά (+7%) σε σύγκριση με πέρυσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας