ευεδ

Η ΕΥΕΔ βαδίζει στα χνάρια της ΑΕΠΙ, εξακολουθώντας
να χρεώνει υπερβολικά καταστηματάρχες και ξενοδόχους

ευεδΈνα από τα «αγκάθια» που πονοκεφαλιάζουν κι απασχολούν τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης, ξενοδόχους κι ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ δεν είναι άλλο από τα πνευματικά δικαιώματα και τη χρέωσή τους επ’ αυτών. Όταν τέθηκε η ΑΕΠΙ στην άκρη και προέκυψε το διάδοχο σχήμα της, η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων, οι επαγγελματίες υπέθεσαν πως θα υπήρχε κι αλλαγή στη φιλοσοφία και την εν γένει προσέγγιση εκ μέρους της, με την υιοθέτηση μιας περισσότερο ρεαλιστικής στάσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των χρεώσεων. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, οι ελπίδες τους αποδείχτηκαν φρούδες κι ολοένα και πιο συχνά από τα χείλη τους ακούγεται η ρήση «Άλλαξε ο Μανωλιός…».

Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκειμένου η διοίκηση της ΕΥΕΔ να δώσει τα… διαπιστευτήριά της, γνωστοποιώντας –ουσιαστικά– πως πρόκειται να βαδίσει στα (διόλου επιτυχημένα) χνάρια της προκατόχου της, της ΑΕΠΙ, στο επίμαχο ζήτημα των χρεώσεων για τα πνευματικά δικαιώματα στον κλάδο της μαζικής εστίασης, της ξενοδοχίας και των συναφών επαγγελμάτων! Κι αυτό, καθώς η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων αποφάσισε να χρεώνει υπερβολικά τους επαγγελματίες για πνευματικά δικαιώματα.

Με έκπληξη διαπιστώθηκε πως το νέο αμοιβολόγιο που εφαρμόζει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης είναι στην ουσία το… παλιό, καθώς εξακολουθούν να περιλαμβάνονται σε αυτό οι ίδιες, πάνω–κάτω, υψηλές χρεώσεις με αυτές που ίσχυαν κι επί εποχής ΑΕΠΙ!

Μάλιστα, το ζήτημα δεν άργησε να φτάσει και στη Βουλή, όπου και κατατέθηκε σχετική ερώτηση για τις υπέρογκες χρεώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων σε επαγγελματίες κι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβαν να δώσουν τις σχετικές απαντήσεις, αναφερόμενα γενικώς κι αορίστως στον ρόλο της ΕΥΕΔ, το ιστορικό της δημιουργίας της και την πρότερη «προβληματική» κατάσταση που ίσχυε από ένα σημείο κι έπειτα με την ΑΕΠΙ. Παράλληλα, φρόντισαν να γνωστοποιήσουν και το αμοιβολόγιο που κατήρτισε η νέα υπηρεσία κι αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα και τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις από μέρους των επαγγελματιών της εστίασης, της καφεστίασης, των μπαρ, των τουριστικών καταλυμάτων κ.ά.

Το νέο που είναι… παλιό!

ευεδΜε έκπληξη, λοιπόν, διαπιστώθηκε πως το νέο αμοιβολόγιο που εφαρμόζει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης είναι στην ουσία το… παλιό, καθώς εξακολουθούν να περιλαμβάνονται σε αυτό οι ίδιες, πάνω–κάτω, υψηλές χρεώσεις με αυτές που ίσχυαν κι επί εποχής ΑΕΠΙ! Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους δηλώνουν απογοητευμένοι από τη συνέχιση της πολιτικής επιβολής παράλογα υψηλών οικονομικών χρεώσεων, καθώς αισιοδοξούσαν μέχρι πρότινος πως, έπειτα από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, θα ακολουθούσε κι ένας σχετικός εξορθολογισμός, σε σχέση με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσά που καλούνταν να καταβάλλουν για τα πνευματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολύ σύντομα, εάν δεν έχει ήδη ξεπεραστεί και το συγκεκριμένο σημείο, οι ίδιοι θα δηλώνουν αδυναμία να ανταποκρίνονται και σε αυτές τις οικονομικές απαιτήσεις, που κινούνται στη σφαίρα του παραλόγου κι έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη αρκούντως επιβαρυμένο πλαίσιο υποχρεώσεων προς τα δημόσια κι ασφαλιστικά ταμεία. Γεγονός που τους απειλεί πιο έντονα παρά ποτέ με ένα εξαιρετικά ασαφές μέλλον, που κάθε άλλο παρά θετικό προοιωνίζεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας