αποζημιώσεις, IATA

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε έρευνα – δημοσκόπηση που διενήργησε για την πρόθεση ταξιδιών και τις ανησυχίες των επιβατών γύρω από την πανδημία Covid-19. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας – προφύλαξης από τον κορωνοϊό με το 77% να δηλώνει ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα, το 71% αποφεύγει τις μαζικές συναθροίσεις και το 67% φοράει μάσκα στους δημόσιους χώρους και στις μετακινήσεις.

Από τους ερωτώμενους το 58% δήλωσε ότι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ταξιδέψει με αεροπλάνο και το 33% υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να αποφεύγει τις πτήσεις και στο μέλλον για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την πανδημία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις όσων επιλέγουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και εκφράζουν ποια στοιχεία τους ανησυχούν περισσότερο. Συγκεκριμένα όσον αφορά τα αεροδρόμια το 59% αισθάνεται άγχος μήπως βρεθεί σε κάποιο λεωφορείο ή τρένο με πολύ κόσμο καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο, το 42% ανησυχεί για τις ουρές στο check in και στους ελέγχους διαβατηρίων και επιβίβασης, ενώ το 38% εξέφρασε φόβους για τους χώρους αναμονής του αεροδρομίου και τις τουαλέτες.

Εντός του αεροσκάφους ο μεγαλύτερος φόβος, που φθάνει στο 65% των ερωτώμενων, είναι να κάτσει δίπλα σε κάποιον που νοσεί από Covid-19. Για το 42% αποτελούν κίνδυνο οι τουαλέτες και οι κοινόχρηστοι χώροι στα μεγάλα αεροσκάφη που πραγματοποιούν μακρινές πτήσεις. Τέλος το 37% δήλωσε πως ανησυχεί και για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού από τον αέρα μέσα στο αεροπλάνο.

Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας

Στον αντίποδα τα μέτρα που κάνουν τους επιβάτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς, πάντα σύμφωνα με το γκάλοπ της IATA, είναι:

  • Η θερμομέτρηση στο αεροδρόμιο αναχώρησης για το 37%
  • Η χρήση μάσκας για το 34%
  • Οι αποστάσεις στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος για το 33%

Σε μεγάλα ποσοστά οι ίδιοι επιβάτες δηλώνουν πως θα φορούσαν μάσκα και χωρίς παραίνεση ή επιβολή από τις εταιρείες, επιθυμούν να θερμομετρηθούν ακόμα και να κάνουν τεστ για τον Covid-19 πριν από το ταξίδι, αλλά και να απολυμάνουν μόνοι τους τη θέση που θα κάτσουν στο αεροπλάνο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης η IATA επισήμανε πως είναι προφανές ότι οι επιβάτες ανησυχούν για την πανδημία και το ενδεχόμενο να κολλήσουν Covid-19 στο ταξίδι, από την άλλη πλευρά όμως τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια φαίνεται να λειτουργούν καθησυχαστικά. Ο επικεφαλής της IATA Alexandre de Juniac υποστήριξε πως θα χρειαστεί χρόνος για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, η οποία θα επιτευχθεί ταχύτερα αν υπάρξει μια διεθνής διακρατική συνεργασία και συνεννόηση πάνω στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Απευθυνόμενη στις εταιρείες η IATA υπογραμμίζει πως τα σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξουν, να ενημερώσουν και να λάβουν μέτρα αν χρειάζεται είναι η ποιότητα του αέρα εντός των αεροσκαφών, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

Η πρόθεση για ταξίδια

Η έρευνα της IATA πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες και όλοι οι ερωτώμενοι έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον μία φορά με αεροπλάνο στο διάστημα από τον περασμένο Ιούλιο. Στο ερώτημα πότε σκέφτονται να ταξιδέψουν ξανά το 45% απάντησε πως επιθυμεί να μπει σε αεροπλάνο τους επόμενους μήνες. Ωστόσο το 66% δήλωσε πως στην μετα-Covid-19 εποχή θα μειώσει τα ταξίδια είτε πρόκειται για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς λόγους, ενώ το 64% σημείωσε πως θα αναβάλει τα ταξίδια μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά στοιχεία προσωπικά και ευρύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας