Εντυπωσιακά, σε επίπεδο εισπράξεων, κινήθηκε ο φετινός Αύγουστος  για τον τουρισμό και ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (Α.Ε., ΕΠΕ), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,29 δισ., σημειώνοντας αύξηση 133,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 553,3 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό, όμως, είναι η σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, που επηρέασε αρνητικά την περσινή σεζόν. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα των καταλυμάτων τον φετινό Αύγουστο (1,29 δισ. ευρώ) προσέγγισαν τα έσοδα του 2019, δηλαδή της καλύτερης χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία είχαν διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2020 είχαν τα καταλύματα στη Χαλκιδική (250%) και τη μικρότερη στη Ζάκυνθο (94%).

Ανοδικά, όμως, κινήθηκαν και οι επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 194,66 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 133,57 εκατ. ευρώ.

Παρά το θετικό κλίμα, αλλά και τη ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με τα έσοδα να προϋπολογίζονται από 10 μέχρι και 12 δισ. ευρώ, από 18 δισ. ευρώ τη «χρυσή» χρονιά του 2019, η σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή για όλους.

Από τη μια έχουμε τα ξενοδοχεία των πόλεων και τα χειμερινά καταλύματα που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν στη σεζόν αυτή την περίοδο χωρίς τους καλύτερους οιωνούς.

Από την άλλη έχουμε τα συμβόλαια των θερινών καταλυμάτων με τους tour operators για τη σεζόν 2022, με τις εκπτώσεις που ζητούν να είναι υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν την απόδοση προκαταβολών στα ξενοδοχεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας