Ταχεία ανάκαμψη, κοντά στα επίπεδα της αεροπορικής κίνησης του 2019, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορoνοϊό, προβλέπει για το 2022 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας Eurocontrol.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία είχε σταθερή ανάκαμψη μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, φτάνοντας το καλοκαίρι στο 70% των επιπέδων του 2019. Μάλιστα στις 27 Αυγούστου οι αριθμοί πτήσεων κατέγραψαν υψηλό δύο ετών στις 27 Αυγούστου, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου έφτασαν στο 81% του 2019.

Η κίνηση του Δεκεμβρίου προσέγγισε στο 78% του ίδιου μήνα το 2019 παρά τους πρόσθετους περιορισμούς.

Το Eurocontrol υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες είχαν χαμηλότερους συντελεστές φορτίου, κατά μέσο όρο 50%-60%.

Ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol, σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης της παραλλαγής Όμικρον, που ωθεί πολλές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης να μειώσουν τη χωρητικότητα έως και 30% τον Ιανουάριο. Επίσης, ακυρώνονται πτήσεις λόγω της ασθένειας μελών των πληρωμάτων από την πανδημία. Ωστόσο, επέμεινε: «Μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη που θα είναι πιο κοντά στα επίπεδα κίνησης του 2019».

Ταχύτερη ανάκαμψη για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους ανέκαμψαν ταχύτερα το καλοκαίρι από τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς, με ορισμένους να λειτουργούν σε επίπεδα του 2019 από τον Αύγουστο.

Η Ryanair έκλεισε το έτος ως η η ευρωπαϊκή ευρωπαϊκή εταιρεία με την περισσότερη επιβατική ζήτηση και με αυξημένη χωρητικότητα σε «πάνω από το 100% των επιπέδων του 2019 τους τελευταίους μήνες του έτους». Αντίθετα, οι αριθμοί πτήσεων της easyJet τον Δεκέμβριο παρέμειναν μειωμένοι κατά 33% σε σχέση με το 2019 και της British Airways κατά 46%.

Η κίνηση της EasyJet κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 64% σε σχέση με το 2019 και της ΒΑ κατά 57% σε σύγκριση με το 43% στη Ryanair.

Χαμηλότερες απώλειες στην Ευρώπη για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

Η συνολική κίνηση σε όλη την Ευρώπη το 2021 ήταν στο 56% των επιπέδων του 2019. Αναλυτικά:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 62%

Στη Γερμανία κατά 50%

Στην Ισπανία κατά 44%

Στη Γαλλία κατά 42%.

Η Ιρλανδία και η Φινλανδία έχασαν επίσης 62% και λιγότερο η Σουηδία και η Δανία, έχοντας πολύ ασθενή ενδοσκανδιναβική κίνηση.

Αντίθετα, η εναέρια κυκλοφορία από και προς την Ελλάδα μειώθηκε μόλις 27% σε ετήσια βάση, στην Τουρκία κατά 30% και στην Κύπρο κατά 34%.

Το Eurocontrol σημειώνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις «παραμένουν τεράστιες», με τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να χάνουν 18,5 δισ. ευρώ το 2021 και 22 δισ. ευρώ το 2020.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας