Συνεχείς ελέγχους για αποφυγή κερδοσκοπίας, προσοχή στις απομιμήσεις και σταθερότητα στις τιμές των σούπερ μάρκετ ζητούν οι φορείς του κλάδου της φέτας, την ώρα που το ‘’ράλι’’ στην τιμή της εξακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 11 Οκτωβρίου του 2023, με μια αναζήτηση στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, η μέση τιμή των 400 γρ. συσκευασμένης – επώνυμης- φέτας άγγιζε τα 6,50 ευρώ, την ώρα που στην καρδιά του καλοκαιριού το ίδιο προϊόν διατίθετο προς πώληση, κατά μέσο όρο στα 5,85 ευρώ.

Συνολικά, από τους πρώτους μήνες του 2022, η συνολική αύξηση της τιμής στο ίδιο προϊόν, εν μέσω και πληθωριστικών πιέσεων, άνω του 33%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φέτας το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν μείωση σε όρους όγκου πωλήσεων (-2,77%). Εξάλλου, ελάττωση στους όγκους καταγράφεται στις σημαντικές εξαγωγικές αγορές όπως Βρετανία (-4,6%), Ιταλία (-2,1%), Κύπρο (-15,7%), Σουηδία (-25,7%), Ολλανδία (-28%), Δανία (-10%), Αυστραλία (-29,9%) και Ισπανία (-25,8%). Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις αυξάνονται σε αξία, φθάνοντας στο πρώτο εξάμηνο φέτος στα 370,1 εκατ. ευρώ έναντι 302,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη χρονιά συνολικά οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ (περίπου 86 χιλ. τόνοι) από 388 εκατ. ευρώ το 2019, με τους φορείς να τονίζουν ότι η φετινή κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, τη συνολική παραγωγή και την εξωστρέφεια, αν και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκτιμήσεις από το τί άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Παναγιώτης Πεβερέτος Πρόεδρος ΣΕΚ: Υπάρχουν ζητήματα νοθείας

Tην ανάγκη ακόμα πιο συστηματικών ελέγχων για να αποφευχθούν ζητήματα νοθείας υπογραμμίζει μιλώντας στο ΒusinessNews.gr ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος: «Δεν δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή αυξήσεις, καθώς η φέτα που είναι στην αγορά έρχεται από αποθέματα τριών μηνών πίσω. Αν γίνουν συστηματικοί έλεγχοι και αυξηθούν οι ελεγκτές, γιατί είναι πολύ λίγοι, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ανάσχεση των κερδοσκοπικών τιμών που παρατηρούνται σε αυτή τη φάση στην αγορά».

Ο ίδιος βάζει στο τραπέζι και το σημαντικό ρόλο των σούπερ μάρκετ: «Πάνω από 13% κέρδη δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη φέτα, τα σούπερ μάρκετ βγάζουν 25% στην τιμή και καλό θα ήταν να πιεστούν από την πολιτεία να μειώσουν το κερδος τους σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που διακυβεύεται η κατανάλωση».

Ο κ. Πεβερέτος αναφέρεται και στο ζήτημα της απώλειας των ζώων λόγω της κακοκαιρίας Daniel, το πόσο θα επηρεάσει μελλοντικά την παραγωγή, αλλά και το πόσο θα επιδράσει η ταχύτητα στην καταβολή των αποζημιώσεων. «Η παραγωγή φέτας θα είναι μειωμένη από το Δεκέμβριο, μετά τη ζημιά στη ΘΕσσαλονία και εξαιτίας των 100.000 ζώων που χάθηκαν. Ο αντίκτυπος είναι σίγουρος αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν θα είναι μικρός ή πιο μεγάλος. Θα εξαρτηθεί από τα πόσα ζώα θα επανέλθουν, πόσοι κτηνοτρόφοι θα ξαναμπούν στην παραγωγή, ειδικά στη Θεσσαλία, αλλά και ποιος θα είναι ο ρυθμός που θα αποζημιωθούν. Όλα αυτά είναι δεδομένα που θα τα ξέρουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι θα υπάρχουν απώλειες και από ζώα που αρρώστησαν εξαιτίας των μολύνσεων λόγω της κακοκαιρίας, όλα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα».

Η νοθεία είναι κάτι που συμβαίνει, κατά τον ίδιο: «Υπάρχουν ζητήματα νοθείας. Για παράδειγμα αντί να υπάρχει στη φέτα γίδινο γάλα 30% και πρόβειο 70%, κάποιοι βάζουν 10-20% γίδινο και αγελαδινό που είναι πιο φτηνό και το βαπτίζουν ‘’φέτα’’. Όταν το πρόβειο γάλα έχει 1,60 ευρω το λίτρο και το αγελαδινό 45 λεπτά, φυσικά και μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό και σε αυτό το σημείο είναι οι απαραίτητοι οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ, ειδικά για τη φέτα που προορίζεται για εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά την μεγάλη εικόνα των εξαγωγών, δεν θα έχουν πρόβλημα οι εξαγωγές, το πολύ να ”χαθεί” ένα 2%».

Χρ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ: Απειλούμαστε από τις απομιμήσεις

Από την πλευρά του ο κ. Χρ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) τονίζει στο ΒusinessNews.gr ότι η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία δεν πρόκειται να επηρεάσει, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες τις τιμές της φέτας, ενώ σημείωσε ότι οι αυξήσεις των προηγούμενων μηνών δεν είχαν μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση, καθώς η μείωση στην κατανάλωση που έχει διαπιστωθεί στην ελληνική αγορά αγγίζει το πολύ το 2-3%. «Καταρχήν η ζημιά που έγινε στη Θεσσαλία είναι μεγάλη, αλλά είναι σε τοπικό επίπεδο, γιατί σε επίπεδα χώρας αντιπροσωπεύει μόνο το 10% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Για το 2023 η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος για τη φέτα έχει γίνει. Η τιμή του 2022 ήταν 1,20 ευρώ ανά λίτρο στο αιγοπρόβειο γάλα, ίσως φτάσει στο 1,55 ευρώ και αν παραμείνει εκεί, δεν θα έχουμε μείωση του κόστους».

Ο Χρήστος Αποστολόπουλος

«Ως αποτελεσμα της όλης κατάστασης τους τελευταίους μήνες υπαρχει μια μικρή μείωση στην κατανάλωση γιατί η φέτα είναι από τα πιο γνωστά τυριά στον κόσμο, έχει σταθερούς πελάτες, έχει έντονο ανταγωνισμό και άρα σε περιόδους κρίσης, απειλούμαστε από τις απομιμήσεις, όχι όμως πάνω από 2-3%» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.

Π. Σατολιάς: Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ: Η κακοκαιρία έφερε εκ νέου αποσταθεροποίηση στις τιμές

Την αίσθηση, δε, ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στη φέτα το ερχόμενο χρονικό διάστημα έφρασε με δηλώσεις του στο ΒusinessNews.gr ο Παύλος, Σατολιάς, κτηνοτρόφος – Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σε αυτή τη φάση η τιμή του γάλακτος είναι είναι σταθερή, η τιμή της φέτας είναι σταθερή και μάλιστα υπάρχει τάση για μειώσεις. Αυτο που έκανε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία ήταν ότι εκεί που ελπίζαμε ότι θα υπάρξει μια σταθερότητα, αυτό ανατράπηκε και πλέον είναι ξανά ορατές οι αυξήσεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα ζώα θα μειώσει την παραγωγή πρόβειου γάλακτος και κατά συνέπεια υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τιμές. Θεωρώ, όμως, ότι σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε άλλη αύξηση θα πρέπει να απορροφηθεί πριν φτάσει στον καταναλωτή, δεν υπάρχει άλλη λύση».

https://www.businessnews.gr/ellada/item/273471-feta-stop-stis-anatimiseis-lene-oi-foreis-anoixta-zitimata-i-notheia-kai-i-meiosi-katanalosis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας