Γιάννης Ρέτσος

Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επιχειρήματα» ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος ο οποίος μίλησε για την θετική ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρχει σύνεση στα εθνικά θέματα.

«Καλά είναι τα νέα για τον Ελληνικό τουρισμό φέτος. Η χώρα ζει μια παρατεταμένη άνοιξη. Είμαστε πλέον στους 10 σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Στην έκθεση του Βερολίνου φάνηκε μια μεγάλη δυναμική της αγοράς, είναι η δεύτερη επιλογή μετά την Ισπανία στη Μεσόγειο. Επίσης, είναι καλές οι προοπτικές και από τη Ρωσία αν και είναι μια δύσκολη αγορά. Τα τελευταία δύο χρόνια υποχώρησε αλλά είναι μια αγορά με μεγάλες προοπτικές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη.

Ο κ. Ρέτσος για άλλη μια φορά επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η ηρεμία στο γεωπολιτικό χάρτη καθώς ο τουρισμός είναι ένα «ευπαθές» προϊόν. «Υπάρχει μια ανησυχία και φέτος όπως κάθε χρόνο, κύρια για τα γεωπολιτικά ζητήματα. Πρέπει να είναι χαμηλοί οι τόνοι και να λειτουργούμε με σύνεση, καθώς καμιά φορά τα πράγματα λειτουργούν ως αυτοεκλπηρόυμενη προφητεία» ανέφερε και υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη φάση ανόδου του κλάδου θα πρέπει να υπάρξει «θωράκισή» του καθώς τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξουν καθοδικές τάσεις.

«Η άνοδος γεννά προσδοκίες αλλά και δημιουργεί προβληματισμό γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την περίοδο πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες κινήσεις για την επόμενη μέρα. Ο τουρισμός είναι κυκλική δραστηριότητα. Να κάνουμε κινήσεις για να παραμείναμε ισχυροί και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στο μέλλον» τόνισε και προσέθεσε ότι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας εξαρτάται κι από τις ανταγωνιστικές αγορές.

«Έχουμε τις αγορές τη Β. Αφρικής που όμως ανακάμπτουν. Η Τουρκία, είναι βασικός ανταγωνιστής, αντιμετωπίζει, μεν, προβλήματα όμως μπορεί κι ανακάμπτει γρήγορα. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με έμφαση στην ποιότητα και να διατηρούμε ανταγωνιστικότητα ως προς την τιμή. Βέβαια η υπερφορολόγησης υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Ο τουρισμός είναι η μοναδική δραστηριότητα εξαγωγική που επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι επιβαρύνεται στην τελική τιμή» σημείωσε ο κ. Ρέτσος, που επανέφερε την πρόταση ο φόρος διαμονής να ισχύσει μόνο Ιούλιο και Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας