Θετικός κρίνεται ο απολογισμός για τη HORECA 2020 που πραγματοποιήθηκε 7 με 10 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Του Γεράσιμου Φωκά

Πλήθος επισκεπτών και deals

HORECA 2020Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διάρκεια της φετινής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πολλές επαγγελματικές συναντήσεις, κλείστηκαν δεκάδες εμπορικές συμφωνίες, ενώ πολλές ακόμη αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Στην έκθεση συμμετείχαν 550 εκθέτες από τον χώρο του Τουρισμού και της Μαζικής Εστίασης.  Η αυλαία της HORECA 2020 άνοιξε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, με την παρουσίαση της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, σχετικά με τη γαστρονομία ως παράγοντα εμπλουτισμού της ταξιδιωτικής εμπειρίας και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με αυτή, οι δράσεις για την αποτελεσματική διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της γαστρονομίας και του τουρισμού πρέπει να κινηθούν σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα, απαιτείται σαφής στρατηγικός σχεδιασμός και διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου διακυβέρνησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με συγκεκριμένους στόχους και συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Παράλληλα, συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να εστιάζουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, σε Branding και Μarketing και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Η 9η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ

Κατόπιν, την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε στον χώρο της έκθεσης η 9η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την έναρξη των εργασιών της ΓΣ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να είναι επιτυχής τουριστικά για τη χώρα και τις επιχειρήσεις η νέα δεκαετία. Η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες τεχνολογίες, οι νέες συνήθειες του κοινού, αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η καινούργια δεκαετία στον κλάδο του Τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Χαιρετισμό στη ΓΣ του ΞΕΕ απηύθυνε κι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου πρέπει να γίνει με συντονισμένες και συντεταγμένες ενέργειες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο της κυβέρνησης.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον για τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης. Στο Business Lab αναλύθηκαν οι Σύγχρονες Εξελίξεις στο Digital Marketing για τα ξενοδοχεία κι οι δυνατότητες που δίνει σήμερα το διαδίκτυο στην προβολή και προώθηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επίσης, δόθηκαν ομιλίες για τις τάσεις του f&b, το food and beverage cost, τη δημιουργία θεματικών concept για café bar αλλά και για τη διαμόρφωση ενός bar menu για εστιατόρια.

Στο Beer & Spirits Show παρουσιάστηκε το O/purist, ένα δυναμικό project 10 κορυφαίων Ελλήνων bartenders, οι οποίοι είχαν το όραμα να παράγουν ένα νέο τσίπουρο, ένα εκλεκτό απόσταγμα για τη σύγχρονη bar σκηνή και βάση για τη δημιουργία εξαιρετικών signature cocktail. Τα βλέμματα, όμως, όλων στράφηκαν στους διαγωνιζόμενους του 10ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Non alcoholic cocktail, μία τάση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος συνεχώς, με το ενδιαφέρον του κοινού να αυξάνεται για ποτά, κοκτέιλ και μπίρες με χαμηλό ή και καθόλου αλκοόλ, όπως αναλύεται και σε ρεπορτάζ του παρόντος τεύχους του «Food Service». Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι Δημήτρης Πατσούρας, Θεόδωρος Λαμπούσης και Παναγιώτης Ανδριόπουλος στην 1η, 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Ακόμη, η Ένωση Ελλήνων Ζυθοποιών πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά την Beer Day. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συζητήθηκαν οι σύγχρονες τάσεις στον χώρο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και τυφλής δοκιμής καθιερωμένων αλλά και ασυνήθιστων ειδών μπίρας. Aντίστοιχα, και στο Coffee Events stage υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έως κι ενθουσιασμός, για τους διαγωνιζόμενους του Barista 2020.

Στον τελικό του Coffee in Good Spirits νικητές αναδείχτηκαν οι Κλουβάτος Χρήστος (1η θέση), Παπαευθυμίου Σωτήρης (2η θέση) και Αγγελάκης Γιώργος (3η θέση). Στον τελικό του Brewers Cup νικητές αναδείχθηκαν οι Aθανασία Καλαμπαλίκη στην 1η θέση, Στάθης Κορέμτας στη 2η θέση και Τάνια Κονσταντίνοβα στην 3η θέση. Τέλος, στον διαγωνισμό για τον κορυφαίο Έλληνα barista, τις τρεις πρώτες θέσεις κέρδισαν οι Ειρήνη Δασκαλοπούλου (1η), Νίκος Αντζαράς (2η) και Γιώργος Μωραΐτης (3η).

Τα γαστρονομικά δρώμενα

Στο Gastronomy Forum, έμπειροι σεφ ανέδειξαν μέσα από μοναδικά πιάτα το ελληνικό χαβιάρι, το ψάρι και το ούζο, ενώ τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν επαγγελματίες του τουρισμού που διοργανώνουν γαστρονομικά tour. Το ΞΕΕ, με στόχο την ενίσχυση πάντα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, παρουσίασε για άλλη μια χρονιά τη δράση «Ελληνικό Πρωινό», με τιμώμενες περιοχές φέτος τη Δράμα και την Πάτμο. Το κοινό δοκίμασε παραδοσιακά και σύγχρονα εδέσματα, με σκοπό να ενημερωθεί για τους γαστρονομικούς θησαυρούς και των δύο περιοχών.

Τέλος, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος κι η HORECA εγκαινίασαν κατά τη διάρκεια της 15ης διοργάνωσής της τα βραβεία «Οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί-εστιατόρια», όπου τίμησαν εστιατόρια και ξενοδοχεία που στηρίζουν τον ελληνικό γαστρονομικό τουρισμό. Τα βραβεία έλαβαν: Ελαιώνας στον Ζαρό (Κρήτη), Toula’s Restaurant (Κέρκυρα), 1926 (Νάξος), Aristi Mountain Resort (Ήπειρος), Ήταν ένα μικρό καράβι (Τήνος). Η HORECA έδωσε ραντεβού για τη 16η διοργάνωση, τον Φεβρουάριο του 2021. HORECA 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας