Κομισιόν, rapid test

Σήμερα αναμένεται το προσχέδιο της ΕΕ για τον τουρισμό και, όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι μια κρίσιμη ημέρα για τον κλάδο. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η Κομισιόν θέλει να αποκατασταθούν πλήρως οι μετακινήσεις εντός ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν για τον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης.

Ο τουρισμός στην ΕΕ βρίσκεται στον «πάγο» από τον Μάρτιο και στόχος της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει η ταξιδιωτική δραστηριότητα, ει δυνατόν και από τον Ιούνιο. Η θερινή σεζόν στην ΕΕ αποτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό που είναι αδύνατον να αγνοηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, όμως,  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η ώθηση στην ταξιδιωτική δραστηριότητα και τις μετακινήσεις μπορεί σαφώς να παρθεί πίσω, αν υπάρξει εκ νέου διασπορά του Covid-19. Επίσης ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα επιτραπεί οι είσοδος σε επισκέπτες εκτός ΕΕ, ωστόσο η πρόθεση είναι να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της ΕΕ και φυσικά εντός των χωρών για εσωτερικό τουρισμό.

Η πανδημία έχει ρίξει στα τάρταρα την διεθνή οικονομία, όμως είναι κοινή διαπίστωση ότι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές έχουν δεχθεί το πιο βαρύ χτύπημα, το μεγαλύτερο, όπως λέγεται, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναμένει φέτος απώλειες από 280 έως και 420 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ανάμεσα στα μέτρα που θα υπάρχουν για τα ταξίδια, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και τις πτήσεις, όμως φαίνεται πως πιάνει τόπο η παραίνεση της Αθήνας και η μεσαία θέση στα αεροπλάνα δεν θα μένει κενή. Οι τουρίστες θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αξιοθέατα, μουσεία, παραλίες κλπ, υπό την αίρεση πάντα ότι δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν με νόημα πως έως ότου υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία για τον Covid-19, οι ανάγκες και τα πλεονεκτήματα του τουρισμού θα πρέπει να ζυγίζονται απέναντι στον κίνδυνο νέας εξάπλωσης του ιού, που ήδη έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη.

Την περίοδο της καραντίνας 17 χώρες της ΕΕ επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους στην προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Πέρα από τις προθέσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές οι αποφάσεις που θα πάρουν σχετικά με τα ταξίδια και τον τουρισμό, οι ίδιες οι χώρες – μέλη. Με δεδομένη την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος παντού, υπάρχει η δικαιολογημένη ανησυχία, ότι πολλές κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τα ταξίδια εκτός των συνόρων για να ενισχυθούν τον εσωτερικό τους τουρισμό.

Η Κομισιόν, πάντως, προειδοποιεί ότι ο τουριστικός τομέας στην ΕΕ έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 80% με 90% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και κινδυνεύουν 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας