Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή συμμετοχή της ΣΟΛ Crowe στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-29 Απριλίου 2023. Ως χρυσός χορηγός της διοργάνωσης, η ΣΟΛ Crowe συμμετείχε συνολικά σε δύο πάνελ που εστίασαν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESGs, ενώ σε συνεργασία με την θυγατρική της Horwath HTL Ελλάδας, διοργάνωσε και ένα ξεχωριστό πάνελ με κεντρικό θέμα τον τουρισμό.

Η παρουσία της ΣΟΛ Crowe ξεκίνησε την Πέμπτη 27 Απριλίου με το πάνελ «Accelerating the ESG Journey via Better Governance», όπου ο κ. Βασίλης Κουτσουλέντης, Μέλος ΔΣ, ΣΟΛ Crowe ανέπτυξε το ζήτημα της ανάγκης υιοθέτησης ορθών πολιτικών διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή επίτευξη των στόχων ESG.

Ο κ. Κουτσουλέντης, τόνισε πως εξίσου σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι οι επιχειρήσεις να επενδύσουν και στην εκπαίδευση των διοικητικών τους συμβουλίων. «Δημιουργείται μια καινούργια κουλτούρα στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Με την εκπαίδευση, οι διοικήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επάρκεια στο να αντιλαμβάνονται όλο αυτό το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που μέχρι πρότινος δημιουργούσε αγωνίες και προβληματισμούς, καθώς δεν ξέρανε πως να το αντιμετωπίσουν. Ουσιαστικά, με την εκπαίδευση θα αντιληφθούν όλο το πλαίσιο ώστε να είναι πιο σωστή και πιο αποδοτική η διοίκηση που ασκούν. Οι συνθήκες απαιτούν εξειδίκευση και γνώση από τις διοικήσεις και πλέον μπορούμε να τους τις παρέχουμε», εξήγησε.

Η συμμόρφωση με τα κριτήρια του ESG πλέον είναι μονόδρομος καθώς “Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG που αρχικά φαινόταν υποχρέωση, εξελίχθηκε σε ανάγκη και τελικά θα γίνει στόχος” υποστήριξε ο κ. Κουτσουλέντης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η εκτίμηση είναι πως οι δείκτες του ESG θα είναι πιο σημαντικοί για τις επιχειρήσεις από τα πραγματικά νούμερα και θα αποτελούν οδηγό για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές και στρατηγικές τους επιλογές. «Ας αντιληφθούμε πως όσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον τόσο περισσότερα κόστη έχουμε. Οπότε δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, τελικά μειώνουμε το κόστος και αυξάνουμε το όφελος», κατέληξε.

Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΟΛ Crowe συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Investing in Industry: Practices, Progress and Challenges», το οποίο διοργανώθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπου και υπογράμμισε τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης στις επενδύσεις και το ελληνικό επιχειρείν. «Το G στο ESG, γίνεται σημαντικότερο όσο περνάει ο καιρός. Υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή όχι αναγκαστικά εταιρείες οι οποίες δίνουν λόγο σε κάποιον μεγαλοεπενδυτή, που ενδιαφέρονται για την εταιρική διακυβέρνηση και για το πως η κάθε εταιρία τοποθετείται απέναντι σε αυτή. Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ένα θέμα ουσίας αλλά και ένα θέμα εικόνας, καθώς πριν κάποιος επενδύσει σε μια ελληνική επιχείρηση, θα προσέξει αν η συγκεκριμένη ελληνική επιχείρηση λειτουργεί σωστά από άποψη εταιρικής διακυβέρνησης».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος αναφέρθηκε και στο θετικό νέο νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στον νόμο 4706 για την εταιρική διακυβέρνηση, που αφορά μεν τις εισηγμένες εταιρείες αλλά ξεκινά να διαχέεται και σε άλλες μεγάλες, μη εισηγμένες. Σχετικά με τον νόμο, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι έχει γίνει μια καλή δουλεία ώστε να εφαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, αλλά τελικά η επιτυχία της εφαρμογής του έγκειται στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καλούνται απλά και μόνο να εφαρμόζουν τον νόμο για να φαίνονται αξιόπιστες προς τους επενδυτές, αλλά και να ανταποκριθούν δυναμικά στην ανάγκη αυτής της αλλαγής και να βελτιωθούν ουσιαστικά. “Αν οι εταιρίες πιστέψουν πραγματικά στην εταιρική διακυβέρνηση θα καταφέρουν να βελτιώσουν αποτελεσματικά βασικούς τομείς της δραστηριότητάς τους: τις διαδικασίες, την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών, τη λογοδοσία, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουν τα διοικητικά τους συμβούλια, τις επιτροπές και τα στελέχη. Τότε, θα μπορέσουμε να δούμε μεγάλη ανάπτυξη στο επιχειρείν στη χώρα μας”, ολοκλήρωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας