iamatikaΈτσι, λοιπόν, στην περίπτωση της Αιδηψού εκτιμούμε πως μπορεί να μετατραπεί σε κορυφαίο, Νο 1, προορισμό spa που θα προσφέρει κορυφαίες ιαματικές θεραπείες, ενώ θα διακρίνεται για την ύπαρξη υψηλής ποιότητας θεραπειών, εγκαταστάσεων, ιατρικού προσωπικού, αλλά και περιβάλλοντος χώρου που απορρέει από το φυσικό κάλλος του τοπίου. Όσο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε επίπεδο παράλληλων ενεργειών, είναι να “κτιστεί” μια marketing προσέγγιση που θα αφορά το ιστορικό background των εν λόγω ιαματικών εγκαταστάσεων (λ.χ. ύπαρξη θερμικών σπηλαίων του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα). Την ίδια στιγμή, χρήσιμο θα ήταν να δοθεί έμφαση στον παράγοντα της βιωσιμότητας, η οποία την ίδια στιγμή είναι και “πράσινη”. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα παράγεται ηλεκτρισμός, θέρμανση και ψύξη των ίδιων των κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα οφέλη θεωρώ πως είναι αυτονόητα, ενώ και το “πράσινο” αποτύπωμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές» δηλώνει ο κ. Jarosch.

Η Κύθνος, εξαιτίας του νησιωτικού της χαρακτήρα, δύναται να εκκινήσει από ένα εντελώς διαφορετικό σημείο, καθώς εισάγει δυνατά στο… παιχνίδι τον χαρακτήρα της απόδρασης και των διακοπών, παράλληλα, με τη διασφάλιση και παροχή υπηρεσιών αναζωογόνησης και ξεκούρασης χάρη στις ιαματικές πηγές.

Απώτερος σκοπός λοιπόν είναι να δημιουργηθεί στην Αιδηψό μια σύγχρονη εγκατάσταση που θα εντάσσεται και θα λειτουργεί στα πλαίσια του τουρισμού υγείας και ευεξίας, ενώ επιπροσθέτως θα περιλαμβάνει και γαστρονομία υψηλής ποιοτικής στάθμης. Έτσι θα είναι σε θέση να δρα ως αυτόνομο κέντρο γέννησης εσόδων, ενώ βεβαίως θα απαιτηθεί οι χώροι χρήσης και οι συσκευές να λειτουργούν αρμονικά σε ένα καλά ρυθμισμένο «μείγμα». Θα πρέπει, λοιπόν, να καταρτιστεί το κατάλληλο πρόγραμμα δωματίων, να υφίσταται μια εξειδικευμένη πισίνα χαλάρωσης, μια ακόμη για την πραγματοποίηση θεραπειών, καθώς επίσης και μια ακόμη, εξωτερική. Συν τοις άλλοις, το 1/3 του υφιστάμενου κτηρίου θα πρέπει να διατεθεί για ιδιωτικά λουτρά, θεραπεία κ.ο.κ. Όσο για τα 2/3 των εγκαταστάσεων, μαζί με τις καινούργιες κτηριακές εγκαταστάσεις, οφείλουν να μετατραπούν σε σουίτες spa, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες συνεργασίας με κέντρα αποκατάστασης και ανάρρωσης, που εδρεύουν πρωτίστως στο εξωτερικό.

iamatikaΌπως υπογραμμίζει ο κ. Jarosch κατάλληλοι… οδηγοί και σημεία αναφοράς που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για την Αιδηψό είναι το 4 αστέρων γερμανικό health resort «Kneippianum Bad Wörishofen», στη νότια Βαυαρία, καθώς επίσης και οι Ιταλικές πηγές Sulfur, νότια της Τοσκάνης. Αμφότερα, «παντρεύουν» ιδανικά την αποτελεσματική αξιοποίηση της φύσης και τις σύγχρονες υποδομές, την ιατρική εξειδίκευση και τη γνώση! Ενοποίηση τριών γειτονικών προορισμών, με πολλαπλή χρήση και έντονη… εσάνς ιστορίας! Η χωροταξική εγγύτητα μεταξύ ορισμένων από τις επτά διαθέσιμες ιαματικές πηγές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των δύο στα Καμένα Βούρλα, αλλά και αυτής στις Θερμοπύλες, αποτελεί πρόκριμα για ένα ενδιαφέρον σενάριο-πείραμα, σύμφωνα με τον κ. Jarosch.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα επιτρέπουν να τεθούν οι τρεις προορισμοί υπό μια ενιαία σκέπη, ακολουθώντας τον εξής διαχωρισμό: Οι ιαματικές πηγές θα βρίσκονται στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Λεωνίδα, στον Κονιαβίτη θα εδρεύει ένα camping, ενώ τα Καμένα Βούρλα θα αποτελούν μια λουτρόπολη. Το δε health & sport resort που θα βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα, αναμένεται να λειτουργήσει ως διεθνές hotspot, καθώς θα διαθέτει μαρίνα σκαφών, καζίνο, γήπεδα γκολφ και μια σειρά από ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με έμφαση στην αναψυχή και τον αθλητισμό. Μέσω δε, της επίτευξης συνεργιών, θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων που θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας αισθητά ολόκληρη την περιοχή. «Η πρότασή μας προσομοιάζει με αυτήν του Grand Resort Bad Ragaz, στο St. Gallen της Ελβετίας. Πρόκειται, αναμφίβολα, για το κορυφαίο resort ευεξίας και θεραπείας σε ολόκληρη την Ευρώπη! » αναφέρει ο κ. Jarosch.

iamatika

Για να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο, το συγκεκριμένο project στα Καμένα Βούρλα, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια φυσική λίμνη που θα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και η οποία αυτομάτως θα αναβαθμίζει το ίδιο το ξενοδοχείο. Στην όλη έκταση επίσης θα ανεγερθούν μικρά σαλέ ή μεζονέτες που θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο, ενώ οι εγκαταστάσεις των πηγών θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και εκθέσεων. Μια χρηστική ιδέα θα ήταν οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν την περιοχή που γειτνιάζει ως χώρο εκγύμνασης και τζόκινγκ, συνδυάζοντας την κουλτούρα τον πολιτισμό και το θρησκευτικό/λατρευτικό στοιχείο. Αυτό είναι κάτι που δύναται να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο κυρίως για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες, αν και η πολλαπλή διάθεση διαφορετικών επιλογών διαμονής, θα εξυπηρετεί μια ευρεία γκάμα από πελάτες-επισκέπτες.

Από την πλευρά τους, οι Θερμοπύλες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι του τρίπτυχου «Καμένα Βούρλα – Τοποθεσία ευεξίας και αναζωογόνησης και Resort με θερμικά και ιαματικά λουτρά», που θα προσφέρει προτάσεις για ολόκληρη την οικογένεια, 365 ημέρες τον χρόνο! «Εξυπακούεται πως σημαίνοντα ρόλο στην ανάδυση του συγκεκριμένου σημείου θα παίξει η ιστορική του διάσταση και η σύνδεσή του με το σήμερα», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Jarosch και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το brand name της περιοχής των Θερμοπυλών με τις βαθιές ιστορικές καταβολές από την εποχή του βασιλιά Λεωνίδα και των 300 μαχητών του, είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό. Ξέρετε, αποτελεί ευλογία να μην απαιτείται κάποιου είδους προσπάθεια ώστε να προωθήσεις ένα brand, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία! Δεν υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία του Λεωνίδα και των Περσών στις Θερμοπύλες…

iamatikaΕνδεχομένως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο που θα περιστρέφεται γύρω από τη μάχη των Θερμοπυλών, το οποίο και θα έχει άμεση σύνδεση με τους χώρους των ιαματικών πηγών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνολικές κτηριακές εγκαταστάσεις θα ανανεωθούν, προκειμένου να αποκτήσουν τη μορφή ενός resort. Επιπροσθέτως, προτείνεται να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το φυσικό τοπίο, με τη δημιουργία λ.χ. ενός καταρράκτη στον οποίο ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση μέσω ειδικής τσιμεντένιας σκάλας, την ανάδειξη φυσικών-αυθεντικών πισινών κ.ο.κ. Ένα τέτοιο παράδειγμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίχως όμως την πολύτιμη ιστορική διάστασή του, είναι τα γεωθερμικά Spa Blue Lagoon στο Grindavk της Ισλανδίας, που συνδυάζουν αρμονικά τη δύναμη της φύσης και του τοπίου από το οποίο περιβάλλονται, με τη θετική παρέμβαση του ανθρώπου που αξιοποιεί στο έπακρο ότι του προσφέρει απλόχερα η φύση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας