ηλεκτρική διασύνδεση

Δύο νέα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στην Κρήτη, που σε τρία χρόνια από τώρα θα είναι σε πλήρη σύνδεση με το υπόλοιπο ελληνικό δίκτυο.

Ο Υπουργός Ενέργειας έκανε επαναστροφή από την προηγούμενη πολιτική στήριξης του Ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) EuroAsia Interconnector και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει σύντομα και μια δεύτερη νέα «εθνική» ηλεκτρική διασύνδεση.

Με τον τρόπο αυτό τερματίζεται οριστικά η τριβή μεταξύ της κυπριακής κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector από τη μία, η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε το ευρωπαϊκό έργο PCI, και απο την άλλη το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο στήριζε το έργο από το 2012 μέχρι και πρόσφατα όταν άλλαξε γνώμη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει το τμήμα Κρήτης-Αττική σε νέο ανάδοχο της επιλογής του ως νέο δεύτερο «εθνικό» έργο.

Η απόφαση για «εθνικό» έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης έρχεται να προστεθεί στο ήδη εγκεκριμένο από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλώδιο EuroAsia DC υψηλής τάσης 1.000 MW γνωστό ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI 3.10) που συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και την Αττική, όπου η διασύνδεση της τελευταίας θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022.

Η ονομασία PCI έχει δοθεί στο EuroAsia Interconnector ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την «ηλεκτρική λεωφόρο» που θέτει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου κράτους μέλους της ΕΕ χωρίς καμία διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το δεύτερο νέο «εθνικό» καλώδιο, το οποίο ανατέθηκε από την ΡΑΕ απευθείας στον ελεγχόμενο από τους κινέζους εταιρεία μεταφοράς ενέργειας ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική Αριάδνη Interconnector, είναι όμοιο με το EuroAsia Interconnector αλλά δεν είναι ευρωπαϊκό έργο PCI.

Η Αριάδνη θα έχει χωρητικότητα 1.000 MW και θα είναι ένα νέο δεύτερο «εθνικό» έργο, το οποίο όμως αφού δεν είναι PCI στερείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια καθιστώντας το έργο ακριβότερο για τον καταναλωτή κατά 350 εκατ. Ευρώ, με την λειτουργία του να είναι προγραμματισμένη τουλάχιστον κατά έξι μήνες αργότερα από την EuroAsia Interconnector.

Το νέο «εθνικό» καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που θα κατασκευαστεί από την Αριάδνη δεν είναι τεχνικά συμβατό με οποιοδήποτε τμήμα της διασυνοριακής διασύνδεσης PCI 3.10 Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής.

Τα δύο ανεξάρτητα αλλά και παράλληλα έργα διασύνδεσης, θα τερματίσουν την ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης, όπου το δίκτυο βασίζεται σε παλαιούς σταθμούς παραγωγής πετρελαίου ντίζελ που επιβαρύνουν την αυξανόμενη ζήτηση καθώς το ρεκόρ αφίξεων τουριστών ανανεώνεται κάθε χρόνο, με το νησί να “βουλιάζει” τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νωρίτερα φέτος, μια έκρηξη σε έναν παλιό μετασχηματιστή βύθισε το νησί στο σκοτάδι καθιστώντας το ευάλωτο σε μελλοντικές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της «μικρής» διασύνδεσης 280MW μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ότι ο διαγωνισμός προσφορών της νέας «εθνικής» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ θα επανέλθει «σύντομα», μετά την απόσυρση των αρχικών εγγράφων διαγωνισμού από την πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Tenders Electronic Daily (TED) σχεδόν πριν από ένα μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας