Αποτελεί κοινό τόπο πως η σοδειά του 2019 χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλών προσδοκιών, με τις επιμέρους οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας να κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, τουλάχιστον! Οίνος

Του Οινοχόου

Ποιοτική «έκρηξη»!

Δίχως αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δημιουργική όσο και παραγωγική «έκρηξη» στον τομέα της οινοποιίας στη χώρα μας, την οποία κι ενστερνίζονται ουκ λίγοι ξένοι buyers σημαντικών ποσοτήτων της εγχώριας οινικής παραγωγής. Οίνος

Χρόνο με τον χρόνο, φαίνεται πως αναδεικνύονται δύο κυρίαρχες τάσεις στην αγορά: πρώτον, η ποιότητα της παραγωγής, ο πλούτος της ποικιλίας, η αναζήτηση της αρτιότητας κι η συνολικότερη μετεξέλιξη της οινοποιητικής διαδικασίας κινούνται σε εξαιρετικά επίπεδα, με τάσεις διαρκούς βελτίωσης κι αναζήτηση νέων επιπέδων ανάπτυξης.

Δεύτερον, η στροφή σε καθαρά ελληνικές ποικιλίες και προτάσεις έχει οδηγήσει στην εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος ακόμη κι από ώριμους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς. Μάλιστα, επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ο ιδιαίτερα σκληρός -στα όρια του ακραίου- χειμώνας που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες που τον πλαισίωσαν, συνέβαλλαν κατά πως φαίνεται, ώστε η σοδειά του 2019 να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλών προσδοκιών! Για την ακρίβεια, ουκ ολίγες περιοχές κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, τουλάχιστον.

“Η διαφαινόμενη ποιοτική υπεροχή της φετινής σοδειάς βασίζεται εν πολλοίς στην ικανή οξύτητα που διασφαλίζει εξαιρετικά φρέσκα αρώματα, δροσερότητα κι ικανότητα παλαίωσης!”

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς κι οινοπαραγωγοί, οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ομαλή κατανομή τους στον χρόνο, προσέδωσαν στα φυτά την απαραίτητη ποσότητα νερού, ώστε αυτά με τη σειρά τους να αντεπεξέλθουν στη θερμή καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου κι Αυγούστου. Φέτος δε, το εν λόγω χρονικό διάστημα κύλησε δίχως την εμφάνιση έντονου ή πολυήμερης χρονικής διάρκειας καύσωνα.

Την ίδια στιγμή, τα σταφύλια κρίνονται ως απολύτως υγιή, ενώ ο τρυγητός χαρακτηρίζεται πιο όψιμος εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά, επανερχόμενος σε φυσιολογικούς χρόνους ωριμότητας. Πολλοί επισημαίνουν πως η διαφαινόμενη ποιοτική υπεροχή της φετινής σοδειάς βασίζεται εν πολλοίς στην ικανή οξύτητα, που με τη σειρά της διασφαλίζει εξαιρετικά φρέσκα αρώματα, δροσερότητα κι ικανότητα παλαίωσης! Όσο για τα επίπεδα της παραγωγής, παραμένουν ελλειμματικά για τις ανάγκες της χώρας.

ΟίνοςΕπιπροσθέτως, κατεγράφησαν έντονες διαφοροποιήσεις στο ύψος της παραγωγής, τόσο στη Μακεδονία όσο και στα νησιά του Αιγαίου, όπου υπήρξε μειωμένη παραγωγή. Την ίδια στιγμή, στο Αιγαίο σημειώθηκε εξαιρετική πρωιμότητα, ιδιαίτερα σε Πάρο και Σαντορίνη. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η τελευταία άγγιξε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα στην παραγωγή σταφυλιού! Οίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας