Καμπανάκι κινδύνου για τα χύμα αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά, χτυπούν οι Ενώσεις παραγωγών (ΣΕΑΟΠ, ΕΝΑΠΑΠΕ, ΣΕΟ), τονίζοντας πως η κατανάλωσή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα ενθαρρύνεται περαιτέρω η στρέβλωση της αγοράς και η αντίθεση με το δίκαιο της Ε.Ε..

Κι αυτό διότι στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, με τίτλο «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», συντηρείται η πώληση χύμα προϊόντος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών (χύμα τσίπουρο & τσικουδιά), χωρίς ταυτόχρονα να μπαίνουν κανόνες στην παραγωγή και διακίνησή του.

Ανοχύρωτος ο καταναλωτής

Όπως επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση, στην πρόταση ρύθμισης δεν υπάρχει πρόβλεψη για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων, γεγονός που θα επιτείνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των επίσημων αποσταγματοποιών και ποτοποιών της χώρας, αφήνοντας παράλληλα ανοχύρωτο τον καταναλωτή σε προϊόντα που, καθώς δεν υποβάλλονται σε κανένα ποιοτικό έλεγχο και δεν πληρούν προδιαγραφές ιχνηλασιμότητας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Για την συσκευασία του

Σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί σε τι είδους συσκευασία θα διατίθενται τα προϊόντα αυτά στον καταναλωτή δεδομένου ότι:

α) το προϊόν απόσταξης των διημέρων μπορεί βάσει νόμου να διακινείται μόνο χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση και ως τέτοια νοείται και η απλή επικόλληση ετικέτας, και

β) ο Ν. 2969/2001 σαφώς αναφέρει ότι απαγορεύεται η διάθεση του εν λόγω προϊόντος σε προσυσκευασία (εμφιαλωμένη σφραγισμένη συσκευασία). Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα είναι εάν θα πρέπει να μεταφέρεται το προϊόν επιτόπου σε γυάλινα δοχεία -πράγμα ιδιαιτέρως αμφίβολο και ανέφικτο στην πράξη- ή θα εξακολουθήσει η παράτυπη διαδεδομένη πρακτική διάθεσης σε πλαστικές φιάλες αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, με αναγραφή στην ετικέτα των όρων «χύμα τσίπουρο/τσικουδιά».

Επίσης, δεν προβλέπεται από ποιαν υπηρεσία και με ποιον μηχανισμό θα γίνεται έλεγχος αυτών των αποσταγμάτων στο σημείο διάθεσης, για τον εντοπισμό ενδεχόμενων πρώτων υλών κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας και τυχόν ύπαρξης καρκινογόνων ουσιών που δρουν σε βάθος χρόνου.

Ανεξέλεγκτη διακίνηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ουσιαστικά διαιωνίζεται το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διακίνησης χύμα τσίπουρου, επισφραγίζοντας την κυκλοφορία «τσίπουρου δύο ταχυτήτων» στην αγορά, του εμφιαλωμένου που φορολογείται με 5,10 ευρώ ανά λίτρο έτοιμου προϊόντος και ενός πρακτικά αφορολόγητου με 0,56 ευρώ ανά λίτρο.

Επιπλέον, από τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, πρωτίστως ζημιωμένο βγαίνει το ίδιο το τσίπουρο, η φήμη του οποίου υπονομεύεται με την καταχρηστική χρήση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους διήμερους.

Βέβαια, οι κανόνες που πρέπει να μπουν για τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου, που έχουν δικό τους αμπέλι, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φθάσουν στο άλλο άκρο. Η παραδοσιακή απόσταξη (με τις άδειες των «καζανιών», υπό τον έλεγχο βεβαίως του Τελωνείου) πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί – εκτός των άλλων – εξασφαλίζουν οι παραγωγοί το τσίπουρο και για ίδια χρήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας