Flybe, collapse, αερομεταφορές
Η Flybe λογίζεται ως η πρώτη κατάρρευση αεροπορικής εταιρείας λόγω του κορονοϊού

Δεν πρόλαβε πραγματικά να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της η IATA για τις επιπτώσεις που θα έχει ο κορονοϊός στις αερομεταφορές και η πρώτη δυσάρεστη είδηση στον κλάδο έφθασε από την Βρετανία με την χρεοκοπία της βρετανικής χαμηλού κόστους αερογραμμής Flybe.

Ο αερομεταφορέας πτώχευσε, καθηλώνοντας στο έδαφος και τα 75 αεροσκάφη του, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους επιβάτες και θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον 2.000 εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στις αερομεταφορές από το κορονοϊό ευθύνονται κατά ένα μέρος για την δυσάρεστη εξέλιξη. Στην ιστοσελίδα της η Flybe συνιστά στους επιβάτες να μην μεταβαίνουν στα αεροδρόμια αν δεν έχουν ήδη κανονίσει να βρουν κάποια εναλλακτική πτήση.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό ο CEO της Flybe Mark Anderson τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες δεν επετεύχθη μια βιώσιμη λύση που θα επέτρεπε την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο προσωπικό της εταιρείας, ώστε να βρεθούν θέσεις απασχόλησης σε άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας  Grant Shapps χαρακτήρισε απογοητευτικά τα νέα για την κατάρρευση της Flybe, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να σωθεί η εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο μέρος του βρετανικού κοινού δεν υποδέχθηκε με καθόλου καλό τρόπο τις αιτιάσεις της εταιρείας για τον κορονοϊό και κατηγορεί τους ιδιοκτήτες της Flybe, μεταξύ των οποίων είναι και ο Richard Branson της Virgin Atlantic, ότι οδήγησαν εκ προθέσεως στο «λουκέτο» την εταιρεία.

Γεγονός είναι πως η Flybe κατείχε το 38% των εσωτερικών πτήσεων στη Βρετανία και η κατάρρευσή της αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην βρετανική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια οι επιβάτες της εταιρείας είχαν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες εταιρείες, δηλαδή την British Airways και την EasyJet. Πάντως και η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της δεν ρίχνει την ευθύνη της κατάρρευσης αποκλειστικά στον κορονοϊό, ωστόσο φαίνεται πως οι εξελίξεις με την νόσο έδωσαν εκμηδένισαν κάθε πιθανότητα διάσωσης της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας τώρα καλείται να βρει σχετικά άμεσα λύση για τα δρομολόγια που έμειναν «ορφανά» μετά την κατάρρευση της Flybe.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας