Μελέτη της Eurobank κάνει λόγο για επένδυση στον Τουρισμό

Ο τουρισμός, η ενέργεια αλλά και τα logistics είναι οι τομείς που σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτης του Ομίλου Eurobank μπορούν να αποδώσουν στα ταμεία της χώρας έως 65,5 δις Ευρώ.

Η μελέτη, που υπογράφουν ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Group Chief Economist της Eurobank, εξετάζει επενδυτικά σχέδια σε Ενέργεια, logistics, Τουρισμό, που οδηγούν σε ορίζοντα δεκαετίας στη δημιουργία ΑΕΠ €25,2δις – €31,4δις, ανάλογα με το σενάριο και σε ορίζοντα 20ετίας, ΑΕΠ €45 δις – €65,5δις

Την ώρα που η Κομισιόν μετρά «κενό» 7,7% στους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια εκτενή μελέτη της η Eurobank εστιάζει σε εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια, τα οποία αν δεν «στραβώσει» το κλίμα, μπορούν να αποδώσουν ως και 65,5 δις ευρώ σε βάθος 20ετίας ενώ υπό ορισμένες υποθέσεις, τα εξεταζόμενα επενδυτικά σχέδια και η συνδεόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μπορούν να οδηγήσουν, σε 10ετή ορίζοντα, στη δημιουργία 485.000 – 605.000 θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί ήδη έναν σημαντικό κλάδο, με μερίδιο 6,4% στην ΑΠΑ, μεγάλες δευτερογενείς διαχύσεις, και είναι κλάδος εξ ορισμού εξωστρεφής. Λόγω των ιδιαίτερων φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, το «ήλιος και παραλία» είναι το κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο, ακολουθούμενο από εξειδικεύσεις «city break», πολιτιστικού, θρησκευτικού, ναυτικού και συνεδριακού τουρισμού. Ως συνέπεια, ο κλάδος εμφανίζει υψηλή εποχική και γεωγραφική συγκέντρωση. Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αφίξεων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τιμών και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας