Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση. Η υπογραφή της απόφασης για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση ανακοινώθηκε πρόσφατα από τους αρμόδιους φορείς. Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού και ποιες θα είναι οι νέες κατώτατες αποδοχές τους;

Αλλαγές στον κατώτατο μισθό

σύμβασης εργασίαςΣτα μέσα Ιουνίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας η νέα σύμβαση εργασίας, που αφορά στον κλάδο του επισιτισμού. Μετά τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας κηρύσσει ως υποχρεωτική την κλαδική σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό. Το κείμενο της σύμβασης φέρει την υπογραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Στις διατάξεις της σύμβασης καθορίζονται μεταξύ άλλων τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων καθώς και καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, γαλακτοπωλείων και κάθε άλλης επιχείρησης που εντάσσεται στον κλάδο της εστίασης.

“Στις διατάξεις της σύμβασης καθορίζονται μεταξύ άλλων τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων.”

Οι νέες αποδοχές των εργαζομένων

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, ο βασικός μηνιαίος μισθός του αρχιμάγειρα είναι 964,42 ευρώ, του Α μάγειρα 756,29 ευρώ, του Β μάγειρα 701,13 ευρώ και του Γ μάγειρα 699,26 ευρώ. Στην ειδικότητα του μπουφετζή, ο βασικός μηνιαίος μισθός ορίζεται πλέον στα 690,15 ευρώ και του ταμία-ψήστη και τεχνίτη πιτσαρίας στα 674,21 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι σερβιτόροι και οι βοηθοί σερβιτόρου θα αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 54 του Νόμου 2294/1994. Η σύμβαση «για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023» έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023.

Αλλαγές και στις αποδοχές των διανομέων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη νέα σύμβαση προστέθηκε το κεφάλαιο Γ, στο οποίο καθορίζονται οι βασικές αποδοχές και των πλήρως απασχολούμενων διανομέων, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο βασικός μισθός αυτής της κατηγορίας εργαζομένων είναι 674,24 ευρώ. Επιπλέον, στο ίδιο κεφάλαιο, διατυπώνονται με σαφήνεια τα επιδόματα που οι ίδιοι θα πρέπει να λαμβάνουν, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα γάμου (10% επί του βασικού μισθού), το επίδομα τριετίας (10% επί του βασικού μισθού) και το επίδομα ειδικών συνθηκών (10% επί του βασικού μισθού).

Στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων

Η πλευρά της Κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η απόφασή της να προχωρήσει στη σύνταξη της νέας σύμβασης και στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης σχετίζεται με την έντονη παραβατικότητα η οποία παρατηρείται στον κλάδο της εστίασης. Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνονται τα εξής: «Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η Σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας