Νέο σύστημα ελέγχου εισόδου στην Ευρώπη από το 2021

Νέο σύστημα ελέγχου εισόδου με την υποβολή μόλις ενός εγγράφου αναμένεται να ισχύσει την Ευρώπη από το 2021, το λεγόμενο ΕΤΙΑS (European Travel Information and Authorisation System) που στόχο έχει τόσο την διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την απλοποίηση των συνοριακών ελέγχων.

Το ΕΤΙΑS είναι ένα προ-έγκρισης σύστημα ελέγχου εισόδου, που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωρίζει ποιος εισέρχεται, από που και αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

Η απόκτηση του συγκεκριμένου εγγράφου από τους ταξιδιώτες θα γίνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης που θα είναι γρήγορη και απλή, απαιτώντας απλώς ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, πιστωτική κάρτα και πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ στην πλειοψηφία τους οι αιτούντες θα λαμβάνουν θετική απάντηση μέσα σε λίγα λεπτά.

Με την εφαρμογή του ETIAS, όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες εντός Schengen, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια πριν το ταξίδι τους.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) τόνισε τη σημασία της όσο το δυνατόν πιο εύκολης και γρήγορης διαδικασίας θεώρησης για τους νόμιμους ταξιδιώτες. Εκτός από την ευκολία διεκπεραίωσης, το WTTC υποστήριξε ότι τα τέλη εισόδου θα παραμείνουν σε λογικό επίπεδο, δηλαδή 7 ευρώ, ποσό που δεν πρόκειται να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από το να έρθουν στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό σύστημα εγκρίθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021 το οποίο θα είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 18 ετών και άνω των 70 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας