Οδικώς έρχεται το 30% των τουριστών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Sete Intelligence

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο Sete Intelligence το 30% του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα -εξαιρείται της κρουαζιέρας- ήρθε οδικώς στην χώρα μας το 2017.

Η συγκεκριμένη μελέτη με τίτλο «Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018» αναφέρει σε απόλυτους αριθμούς, ότι 8,3 εκατ. τουρίστες ήρθαν οδικώς οι οποίοι είχαν σαν βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό ακόμα και την τελευταία στιγμή χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο το οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικής σημασίας για το είδος των διακοπών που θα κάνουν οι εκεί πολίτες και για τον λόγο αυτό στη μελέτη εξετάζονται οι οικονομικές εξελίξεις στις κυριότερες χώρες από όπου προέρχεται ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα.

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι θετικές στις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της ΠΓΔΜ, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη Ρουμανία και την Τουρκία (διαρκής υποτίμηση της τουρκικής Λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος).

Επίσης, μικρή επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, εμφανίζει και η Πολωνία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ζήτηση για διακοπές. Αντίθετα, οι αγορές της Σερβίας και της Αλβανίας εμφανίζουν ανατίμηση της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την ζήτηση για διακοπές.

Αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, παρατηρούμε ότι σε όλες βρίσκεται στο top-3 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (8η)Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας. Η εικόνα είναι παρόμοια όσον αφορά στους Μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στην 1η θέση των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Πολωνίας (4η θέση). Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από την Ρουμανία, ενώ υποχώρησε μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από την Πολωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας