Η φετινή διοργάνωση του δεκαετούς πλέον θεσμού Οινοξένεια είχε έναν ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

10 χρόνια οινικής παράδοσης

Στις αρχές Σεπτέμβρη, ολοκληρώθηκαν τα Οινοξένεια, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων δύο εβδομάδες θεματικών εκδηλώσεων, που ξεχώρισαν με κύριο χαρακτηριστικό τους την ποιότητα στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στο περιεχόμενο, με επίκεντρο τα κρασιά των Πλαγιών της περιοχής. Ημερίδες, βιωματικά σεμινάρια, κινηματογράφος, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σημαντικές τοποθεσίες ανασκαφών και μουσεία, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις δίπλα και μέσα στη θάλασσα, βόλτες και γευσιγνωσίες σε αμπελώνες, βιωματικά σεμινάρια, master classes οινογνωσίας. Οι οινόφιλοι επισκέπτες και οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία μέσα από πλήθος σεμιναρίων να δοκιμάσουν και να ενημερωθούν για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά κρασιών των Πλαγιών Αιγιαλείας.

Τα Οινοξένεια 2023 στέφθηκαν με επιτυχία, χάρη στη συνεργασία των ανθρώπων και φορέων που στάθηκαν δίπλα στο φεστιβάλ, στη δυνατή ομάδα που είχε την ευθύνη της υλοποίησης, το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, τη ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας και την Αχαϊα Αναπτυξιακή ΑΕ, μαζί με τους χορηγούς της και τον κόσμο που την αγκάλιασε. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Οινοξενείων 2023 Άγγελος Ρούβαλης: «Κάθε εκδήλωση ανταποκρινόταν πλήρως σε αυτό που είχε υποσχεθεί και κάθε φορά αυτό που είχαμε υποσχεθεί ήταν καινοτόμο, πρωτοπόρο, αποκαλυπτικό, γεμάτο καινούργια γνώση και εμπειρία». Η σκυτάλη παραδίδεται τώρα στον τρύγο που ξεκίνησε, ενώ τα Οινοξένεια ξεκινούν προετοιμασίες ήδη για τη μεγάλη γιορτή του 2024. Την «εσοδεία 2024» όπως την ονομάζουν οι πρωταγωνιστές της!

Master με masters

Στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Καλαβρύτων, ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, μίλησε για τις σπάνιες ποικιλίες των Ορεινών Πλαγιών της Αιγιάλειας και την ηρωική αμπελουργία και καθοδήγησε μια γευστική δοκιμή δέκα κρασιών, με την παρουσία και τις τοποθετήσεις οινολόγων και οινοποιών της Αιγιάλειας. Το οινοποιείο Τετράμυθος φιλοξένησε ένα Master Class από τον πολυβραβευμένο sommelier και wine expert, Άρη Σκλαβενίτη, για τις παλιές εσοδείες των οινοποιείων της Αιγιάλειας, ενώ o οινογράφος, Σίμος Γεωργόπουλος, παρουσίασε δύο σεμινάρια για τον ρόλο του ποτηριού στην ανάδειξη των οινικών αρωμάτων στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και τις ιδιαιτερότητες των κρασιών των ορεινών αμπελώνων, σε μια υπαίθρια, πρωτότυπη παρουσίαση στο χωριό Βαλιμή.

Arcadia 1900

Από την πληθώρα κινηματογραφικών προβολών με θέμα το κρασί, ξεχώρισε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Σπυρόπουλου «Arcadia 1900: Champagne d’Orient» που περιγράφει την ιστορία και το πάθος της οικογένειας Παπανικολάου στην πρωτοποριακή, για την εποχή της, παραγωγή οίνων, με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός παραβρέθηκε στα Καλάβρυτα, όπου έγινε η προβολή για την παρουσίαση του έργου του.

Αφιέρωμα στην Εύη Βουτσινά

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης, η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Εύη Βουτσινά, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του περιοδικού Γαστρονόμος και με εισηγήτρια την υπεύθυνη ύλης του περιοδικού, Μαρία Βασιλοπούλου. Μια βραδιά γεμάτη γεύσεις και μνήμες από τη μεγάλη μαγείρισσα, με συγκινητικές και σημαντικές τοποθετήσεις, μαγειρέματα και μυρωδιές που γέμισαν την ατμόσφαιρα. Ένα αφιέρωμα στη γαστρονομική κουλτούρα και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το πρωτότυπο μουσικό έργο «του Κρασιού και του Έρωτα» των Σάκη Παπαδημητρίου και Βασίλη Λέκκα, καθώς για πρώτη φορά η ποίηση των Σαπφώ, Αλκαίου και Ανακρέοντα ανέβηκε σε αρχαίο θέατρο ως αρχαιοελληνικό μέλος, όπως το έπος και το δράμα αντίστοιχα, σε μια παράσταση παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Δράσεις από την Αιγιάλεια στα Καλάβρυτα

Με το τριήμερο εκδηλώσεων στις 1-3 Σεπτεμβρίου, που διοργάνωσε και επιμελήθηκε η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., το φεστιβάλ μεταφέρθηκε από την παραλιακή Αιγιάλεια στα ορεινά Καλάβρυτα, όπου οι δράσεις συνεχίστηκαν με master classes, μουσικά δρώμενα και γευσιγνωσίες, με αποκορύφωμα τη σημαντική, για την ανάπτυξη της αμπελουργικής ζώνης, ημερίδα για τους Δρόμους του Κρασιού και την ανάδειξη της οινικής ιστορίας των Καλαβρύτων.

Σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν σε θέματα ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και των Δρόμων Κρασιού και στη σημασία των συνεργειών και πρωτοβουλιών για την προώθηση των στόχων και στρατηγικών της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής. Η ημερίδα συνεχίστηκε με ένα σημαντικό workshop, με τη συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών εστίασης, φιλοξενίας και οινοποιών, για την ενημέρωση των μελλοντικών δράσεων και στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή των Δρόμων Κρασιού Πελοποννήσου, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα LEADER.

Στο κλήμα του Παυσανία

Το φετινό φεστιβάλ ολοκληρώθηκε συμβολικά, με την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Κλήμα του Παυσανία στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων, το αρχαιότερο φυτό αμπέλου που έχει διασωθεί στην Ελλάδα, με την παρουσία και ομιλία του master αμπελουργίας και οινολογίας, Κώστα Μπακασιέτα.

Οι αρωγοί των Οινοξενείων

Σημαντικοί εταίροι και υποστηρικτές των Οινοξενείων 2023 είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Εurope Direct, η Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Καλαβρύτων.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας