Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) επελέγησαν 54 χωριά από όλο τον κόσμο στη λίστα με τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2023. Αιτήσεις υποβλήθηκαν από 260 αγροτικές περιοχές, που έχουν αξιοποιήσει τον τουρισμό ως καταλύτη για την ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Άλλα 20 χωριά εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης, ενώ και τα 74 χωριά αποτελούν πλέον μέρος του Δικτύου Καλύτερων Τουριστικών Χωριών του UNWTO.

Αξιοσημείωτο ότι στα χωριά δεν περιλαμβάνεται κανένα από την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Σάμου (φωτογραφία) είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο οποίος έχει διακριθεί το 2021 ανάμεσα σε 170 δήμους και 75 χώρες.
Γι αυτό και μετείχε τον περασμένο Μάρτιο σε εκδήλωση του ΠΟΤ για τα “Καλύτερα Χωριά Τουρισμού” στη Σαουδική Αραβία
Ο Δήμος Δυτικής Σάμου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης (Upgrade Programme) του δικτύου όπου ακολουθεί εξατομικευμένη δραστηριότητα συμβουλευτικής καθοδήγησης για τους επόμενους μήνες, ώστε να εναρμονισθεί, με βάση το χρονολόγιο της συμβουλευτικής καθοδήγησης του προγράμματος και τη διαδικασία εφαρμογής, fast track, με δυνατότητα υποβολής αίτησης, για το τελευταίο στάδιο της ένταξής του, στα «Καλύτερα τουριστικά χωριά».

Ένα παγκόσμιο δίκτυο τοπικών κοινοτήτων

Το πρόγραμμα The Best Tourism Villages by UNWTO, που ξεκίνησε το 2021 αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν ξεκάθαρη δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης ωφελεί ορισμένα χωριά που δεν καλύπτουν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Αυτά τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UNWTO και τους εταίρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης.

Το Δίκτυο «Best Tourism Villages by UNWTO» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UNWTO» καθώς και των χωριών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του UNWTO για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς (διατήρηση πολιτιστικών και φυσικών πόρων, βιωσιμότητα, ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, μάρκετινγκ, αλυσίδα αξίας, κ.λπ.) με βάση εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιωσιμότητας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας και την ενσωμάτωση της τουριστικής αλυσίδας αξίας.

Best Tourism Villages 2023

Η λίστα με τα καλύτερα τουριστικά χωριά από τον UNWTO 2023 έχει ως εξής (με αλφαβητική σειρά):

Al Sela, Jordan
Barrancas, Chile
Biei, Japan
Caleta Tortel, Chile
Cantavieja, Spain
Chacas, Peru
Chavín de Huantar, Peru
Dahshour, Egypt
Dhordo, India
Dongbaek, Republic of Korea
Douma, Lebanon
Ericeira, Portugal
Filandia, Colombia
Hakuba, Japan
Higueras, Mexico
Huangling, China
Jalpa de Cánovas, Mexico
Kandovan, Iran
La Carolina, Argentina
Lephis Village, Ethiopia
Lerici, Italy
Manteigas, Portugal
Morcote, Switzerland
Mosan, Republic of Korea
Oku-Matsushima, Japan
Omitlán de Juárez, Mexico
Oñati, Spain
Ordino, Andorra
Oyacachi, Ecuador
Paucartambo, Peru
Penglipuran, Indonesia
Pisco Elqui, Chile
Pozuzo, Peru
Saint-Ursanne, Switzerland
Saty, Kazakhstan
Schladming, Austria
Sehwa, Republic of Korea
Sentob, Uzbekistan
Shirakawa, Japan
Sigüenza, Spain
Şirince, Türkiye
Siwa, Egypt
Slunj, Croatia
Sortelha, Portugal
St. Anton am Arlberg, Austria
Tân Hoá, Viet Nam
Taquile, Peru
Tokaj, Hungary
Văleni, Moldova
Vila da Madalena, Portugal
Xiajiang, China
Zapatoca, Colombia
Zhagana, China
Zhujiawan, China

Τα χωριά που επιλέχθηκαν φέτος να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης είναι:

Asuka, Japan
Baños de Montemayor, Spain
Bilebante, Indonesia
Ciocănești, Romania
Civita di Bagnoregio, Italy
El Cisne, Ecuador
Iza, Colombia
Kale Üçağız, Türkiye
Kemaliye, Türkiye
Kfar Masaryk, Israel
Madla, India
Ounagha, Morocco
Pela, Indonesia
Puerto Octay, Chile
Sabbioneta, Italy
Saint Catherine, Egypt
Sarhua, Peru
Taro, Indonesia
Vila de Frades, Portugal
Yanque, Peru

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την τέταρτη έκδοση The Best Tourism Villages by UNWTO θα ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του 2024, ανοίγοντας μια νέα ευκαιρία σε αγροτουριστικούς προορισμούς να λάμψουν στην παγκόσμια σκηνή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας