Για άμεση επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει μετά την παράταση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων χωρίς όμως αντίστοιχη πρόβλεψη και για την έκπτωση φόρου στα επενδυτικά αγαθά, καλεί την κυβέρνηση η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει η ΠΟΞ, μια ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται να επιστρέψει τον ΦΠΑ επειδή δεν ολοκλήρωσε την κατασκευή των παγίων της και δεν τα έθεσε σε λειτουργία εντός 5 ετών από τότε που πραγματοποίησε τη σχετική δαπάνη, δηλαδή εντός της αρχικής προθεσμίας υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου, η οποία όμως έχει νομίμως παραταθεί.

Διαβάστε τη σχετική επιστολή που απευθύνει η ΠΟΞ στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Πρόσφατα, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 76 τοι] Ν.4399/2Ο16, δόθηκε και νέα παράταση της προθεσμίας υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Παρόμοιες παρατάσεις για έργα που είχαν ενταχθεί στους νόμους 3299/2004 και 2601/1998 έχουν δοθεί και στο παρελθόν. Το πρόβλημα ωστόσο το οποίο παραμένει άλυτο είναι πως δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη ρύθμιση και αναφορικά με τον διακανονισμό του ΦΠΑ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ, ειδικά για τα επενδυτικά αγαθά, η έκπτωση του φόρου που διενεργήθηκε κατά την αγορά υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό. Η συγκεκριμένη προθεσμία δηλαδή δεν συνδέεται με την προθεσμία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Τι συνεπάγεται αυτό;

Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να καλείται να επιστρέψει τον ΦΠΑ επειδή δεν ολοκλήρωσε την κατασκευή των παγίων της και δεν τα έθεσε σε λειτουργία εντός 5 ετών από τότε που πραγματοποίησε τη σχετική δαπάνη, δηλαδή εντός της αρχικής προθεσμίας υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου, η οποία όμως έχει νομίμως παραταθεί!

Πιστεύουμε πως και εσείς αντιλαμβάνεστε το παράδοξο της κατάστασης που διαμορφώνεται και το μέγεθος του προβλήματος που πάρα πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Γιάννης Α. Ρέτσος

Πρόεδρος Δ.Σ.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας