Πέθανε ανήμερα Πρωτοχρονιά, ο Αριστοτέλης Διβάνης, ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Divani και επί χρόνια πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, σε ηλικία 94 ετών.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 14.00.

Ο Αριστοτέλης Διβάνης υπήρξε εκ των κορυφαίων παραγόντων του ελληνικού τουρισμού. Ξεκίνησε την καριέρα του στον ξενοδοχειακό τομέα το 1958, ανοίγοντας το πρώτο του ξενοδοχείο στα Τρίκαλα το 1958 με δυναμικότητα 65 κρεβάτια. “Ηθικός αυτουργός” στην ανάμειξή του με τα ξενοδοχειακά ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος στη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε το πρόγραμμα κατασκευής των περίφημων ΞΕΝΙΑ σε μέρη ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κάλλους, με σκοπό να αποτελέσουν το υπόδειγμα για τη δημιουργία ξενοδοχείων και την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Ο Αριστοτέλης Διβάνης τότε δημιούργησε έναν κινηματογράφο στην Καλαμπάκα, ως συμπλήρωμα στις υπηρεσίες αναψυχής των ξενοδοχείων, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να τον παροτρύνει να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα ξενοδοχεία.

Αυτό το πρώτο ξενοδοχείο είχε την καινοτομία να διαθέτει ξεχωριστό λουτρό σε κάθε ένα από τα 65 δωμάτια.

Στη συνέχεια, προφανώς επηρεασμένος και από την παρότρυνση Καραμανλή, άφησε τις υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα ξενοδοχεία. Έτσι, πρόσθεσε άλλα δύο ξενοδοχεία στην περιοχή, ένα στην Καλαμπάκα και ένα στη Λάρισα μέχρι το 1974.

Μετά την μεταπολίτευση επεκτάθηκε στην Αθήνα. Το 1977 ο Αριστοτέλης Διβάνης συνεταιρίστηκε με τον συντοπίτη του και ευκατάστατο έμπορο τυριών, κ. Ζαφόλια, δημιουργώντας το «Divani Pallas Acropolis», κάτω από τον Ιερό Βράχο και δύο χρόνια αργότερα εξαγόρασαν το «Nina Pallas» που μετονομάστηκε μετά από ανακαίνιση σε «Divani Zafolia Alexandras» (αργότερα αυτό το ξενοδοχείο παρέμεινε στην οικογένεια Ζαφόλια και το ξενοδοχείο της Ακρόπολης στην οικογένεια Διβάνη).

Στη συνέχεια αγόρασε και διαμόρφωσε το Divani Caravel. Το Caravel το είχε ο εφοπλιστής Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και πέρασε στα χέρια του Διβάνη έναντι του αστρονομικού ποσού για την εποχή των 15 δισ. δραχμών. Ενδιάμεσα είχε αγοράσει το ξενοδοχείο Corfu Canoni, το οποίο μετονομάστηκε σε Divani Corfu Palace στην Κέρκυρα

Ο Αριστοτέλης Διβάνης είχε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Καραμανλή, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει δεσμούς φιλίας και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και με τον Κώστα Σημίτη αργότερα. Έτσι, τα συνέδρια και πολλές κομματικές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ< φιλοξενούνταν στο Divani Caravel. Ο ίδιος είχε εκμυστηρευθεί τότε σε τουριστικό συντάκτη ότι αξιοποιούσε αυτές τις εκδηλώσεις για να δει κατ’ ιδίαν τους εκάστοτε πρωθυπουργούς κατά την ανάπαυλα των εργασιών και να τους θέτει τα προβλήματα που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τον οποίοι οι κυβερνώντες, όπως συνήθιζε να λέει, τον αντιμετώπιζαν ως το αποπαίδι της ελληνικής οικονομίας.

Τον Αριστοτέλη Διβάνη εδώ και χρόνια έχει διαδεχθεί στην ηγεσία του ομίλου και συνεχίζει το έργο του ο γιος του Σπύρος.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece

“Ο ΣΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Αριστοτέλη Διβάνη, στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Αριστοτέλης Διβάνης, με την επιχειρηματική του οξυδέρκεια, δημιούργησε έναν από τους σημαντικότερους ξενοδοχειακούς ομίλους στη χώρα, ενώ παράλληλα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα κοινά του τουρισμού, εκπροσωπώντας από την πρώτη γραμμή τον ξενοδοχειακό κλάδο σε δύσκολες και απαιτητικές εποχές για τον ελληνικό τουρισμό.

Θα μείνει στη μνήμη μας για τη δημιουργικότητα, τη διορατικότητα, τον δυναμισμό και την ευγένειά του”.

Mήνυμα ΠΟΞ

Με την απώλεια του Αριστοτέλη Διβάνη, κλείνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής Φιλοξενίας. Υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους, πετυχημένους και οραματιστές επιχειρηματίες της γενιάς του και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ξενοδοχειακού κλάδου, στις κρίσιμες δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση. Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα το 1958, ο Αριστοτέλης Διβάνης εμπνεύστηκε και ίδρυσε στη συνέχεια έναν από τους ισχυρούς ξενοδοχειακούς Ομίλους της χώρας μας, με σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πολλά χρόνια στο τιμόνι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατόρθωσε να αναδείξει με την ηγετική φυσιογνωμία του τις δυνατότητες του τουριστικού μας τομέα και να τον θεμελιώσει ως κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος κ. Γρηγόρης Τάσιος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον άξιο συνεχιστή του έργου του κ. Σπύρο Διβάνη, στην οικογένειά του, στους οικείους του και σε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου.

Δήλωση του προέδρου της Ε.Ξ. Μεσσηνίας Δημήτρη Καραλή

“Ο Τέλης Διβάνης υπήρξε ευπατρίδης του τουρισμού, μέντορας και εμπνευστής μου. Η απώλειά του λύπησε όλη τη μεγάλη οικογένεια των ξενοδόχων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άφησε πλούσια παρακαταθήκη γνώσεων και έργων που θα καθοδηγεί όλες τις επόμενες γενιές των επιχειρηματιών και των στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου.
Η προσωπική επαγγελματική του πορεία θα παραμείνει σύμβολο σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και θα αποτελεί παράδειγμα συνεπούς και αυτοδημιούργητης προσπάθειας με κόπο αλλά και δικαίωση.
Η βαριά σκιά που έριξε η απώλειά του στη λαμπρότητα της χτεσινής ημέρας, μας θύμισε αυτό που ο ίδιος πάντα ήταν. Περήφανος και Λαμπερός. Και έτσι θα τον θυμόμαστε”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας