ΠΟΤ

Σε δυσθεώρητα ύψη κυμαίνονται οι απώλειες για τον τουρισμό λόγω της πανδημίας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ). ΤΟ βαρόμετρο του ΠΟΤ κατέγραψε τόσο την κατακόρυφη πτώση στα έσοδα, όσο και την πρωτοφανή μείωση της τουριστικής κίνησης. Η συνολική ζημιά στον τουρισμό φέτος μέχρι τον Μάιο εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2009 και το δυσάρεστο είναι πως η κατάσταση με την πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα η τουριστική κίνηση το διάστημα Ιανουαρίου – Μάιου μειώθηκε κατά 56% πράγμα που μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες και απώλειες εσόδων 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Η πλέον δραματική πτώση σημειώθηκε τον Μάιο, όπου ήταν ο μήνας που επιβλήθηκε lockdown στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και η τουριστική κίνηση σχεδόν μηδενίστηκε, αφού η πτώση ανήλθε στο συντριπτικό 98%.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Ζουράμπ Πολολικασβίλι μετά την δημοσιοποίηση των διόλου ευχάριστων δεδομένων για τον  τουρισμό διεθνώς, σημείωσε πως ο κλάδος θα πρέπει να επαναλειτουργήσει πλήρως το συντομότερο δυνατόν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, σημειώνοντας ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ιδίως σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου. «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ένα διττό καθήκον. Να βάλουν σε προτεραιότητα την δημόσια υγεία, αλλά την ίδια ώρα να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Επίσης χρειάζεται να διατηρήσουν το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που χτίστηκε όλη αυτή την περίοδο και να αποφύγουν τυχόν μονομερείς αποφάσεις που θα γκρεμίσουν το κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο με κόπο χτίσαμε στο διάστημα της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο γγ του ΠΟΤ.

Την ίδια στιγμή ώρα ωστόσο ο Οργανισμός βλέπει κάποιες «αχτίδες φωτός» κυρίως στην Ευρώπη, όπου έχει ανακάμψει έστω και σε χαμηλούς ρυθμούς η τουριστική κίνηση μετά το άνοιγμα των συνόρων εντός της Ζώνης Σένγκεν την 1η Ιουλίου. Γενικότερα πάντως, μέχρι και το τέλος Αυγούστου οι απώλειες αναμένονται να είναι σε επίπεδα ρεκόρ με τα περισσότερα στελέχη του ΠΟΤ να εκτιμούν πως η τουριστική κίνηση θα ανακάμψει σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 με τους πιο αισιόδοξους να θεωρούν πως η άνοδος θα γίνει αντιληπτή από την αρχή του επόμενου έτους.

Πάραυτα οι ειδικοί του ΠΟΤ δεν παραγνωρίζουν και τους κινδύνους που υπάρχουν το επόμενο διάστημα, όπως ένα νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων Covid-19 που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κλείσιμο συνόρων και να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη πολύ άσχημη εικόνα για τον τουρισμό. Επιπλέον προβληματισμός υπάρχει και για την εμπορική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τέλος εκφράζονται ανησυχίες για την πιθανότητα μη αξιόπιστης πληροφόρησης γύρω από την πανδημία που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσουν σε βύθιση της καταναλωτικής πίστης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας