Ρέτσος

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κος Γιάννης Ρέτσος αναφέρθηκε στο μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού τονίζοντας ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν βρίσκεται κοντά στον στόχο της «ωριμότητας» ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει προτάσεις για την «καλή λειτουργία» των προορισμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αυτό που χρειάζεται πλέον είναι σωστή διαχείριση των ελληνικών προορισμών, ενώ τα προβλήματα προς επίλυση παραμένουν, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή και υδρευτική επάρκεια, η καθαριότητα, τα οδικά δίκτυα και οι συνοριακοί σταθμοί, οι (αερο)λιμενικές υποδομές και η ασφάλεια / αστυνόμευση.

 Καλή λειτουργία προορισμών

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι ενόψει ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι του τουρισμού να θυμηθούν ότι η  ταξιδιωτική εμπειρία δεν αφορά μόνο τη διαμονή, αλλά συνολικά τον προορισμό. «Οι επαγγελματίες οφείλουν και φέτος –και θα το κάνουν, είμαι βέβαιος- να προσφέρουν ολοκληρωμένες και πλήρεις υπηρεσίες. Και η λειτουργία και διαχείριση προορισμών είναι επίκαιρη, τόσο ενόψει της σαιζόν, αλλά και λόγω των αυτοδιοίκητων εκλογών.

Για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα, αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των αρμόδιων ή συναρμόδιων φορέων (κεντρική κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση).

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αιτία για καθυστερήσεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες. Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προσεχούς περιόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο «καλή λειτουργία προορισμού» σημαίνει:

  • Ενεργειακή Επάρκεια / Επάρκεια σε νερό
  • Καθαριότητα-Διαχείριση Απορριμμάτων- Καλλωπισμός Δημοσίων Χώρων
  • Η ανακύκλωση στο επίκεντρο
  • Βελτίωση τοπικών οδικών δικτύων και συνοριακών σταθμών
  • Εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών
  • Επαρκής αστυνόμευση
  • Ενίσχυση Υπηρεσιών Υγείας
  • Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • Κυκλοφοριακά θέματα: Για τους προορισμούς που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να μην αφήνονται στην τύχη τα ζητήματα διαχείρισης κυκλοφορίας και στάθμευσης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ τα παραπάνω είναι υποδομές που θα πρέπει να γίνουν  είτε η χώρα έχει τουρισμό είτε όχι και κάλεσε τους πολίτες να  θέσουν αυτά τα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο καλώντας τους υποψηφίους να τοποθετηθούν.

Όσον αφορά στην φορολογία, ο ΣΕΤΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η υπερφορολόγηση στερεί ανταγωνιστικότητα από το ελληνικό τουριστικό προϊόν. «Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις η ανελαστικότητα στην τιμή πώλησης, δε βοηθά».

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ είναι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ σε ορίζοντα 12 μηνών σε διαμονή, εστίαση και αερομεταφορές και η κατάργηση (ή μερική κατάργηση) του «απίστευτου», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Ρέτσος. Φόρου Διαμονής λέγοντας μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος φόρος είχε υπολογιστεί ότι θα συνεισέφερε με 70 εκατ. ευρώ το 2018 στα κρατικά έσοδα. Έχει φέρει τα διπλάσια (140 εκατ. ευρώ) και υπάρχει όπως ανέφερε μια πολύ καλή ευκαιρία και εφόσον έχει ήδη εισπραχθεί το α’ τρίμηνο του 2019, να αποφασιστεί να μην καταβληθεί το υπόλοιπο διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας