Στην 3η θέση διεθνώς η Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές για ΣΔΙΤ

Την 3η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα (από 135 χώρες) στην διεθνή κλίμακα για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σχετικά με τις διαδικασίες σε έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Benchmarking PPP Procurement», που θεωρείται ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν επενδυτές ανά τον κόσμο οι 135 χώρες αξιολογούνται για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι σε ένα έργο ΣΔΙΤ. Επιπλέον η συγκεκριμένη έρευνα εκτός από τις βέλτιστες πρακτικές κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες αξιολογεί και δύο άλλα στάδια των ΣΔΙΤ, την προετοιμασία και τη διαχείριση των συμβάσεων.

Αν και στα στάδια της προετοιμασίας και της διαχείρισης των συμβάσεων η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλότερη βαθμολογία, ωστόσο η έκθεση της Παγκόσμια Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό ενεργό θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Νόμος 3389/05), το οποίο προσφέρει ασφάλεια δικαίου. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εκδοθεί περισσότερες από 60 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε προσφυγές και οι συμβάσεις υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επιπλέον, θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς πως βρίσκεται εντός βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού σε τομείς της Ελληνικής Οικονομίας (2016), ο ΟΟΣΑ δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση για το πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας