O Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, παρέθεσαν στα γραφεία της Ενώσεως, γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος στο οποίο συμμετείχαν, επίσης, οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, η Γενική Γραμματέας αυτής και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, συζητήθηκαν ζητήματα επίκαιρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι  ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και τον κλάδο το 2017, θέματα χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του εντονότερου εγχώριου και αλλοδαπού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συζητήθηκε, ακόμη, η ενίσχυση της συνεργασίας των μελών του ΣΕΤΕ με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα έχει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, και μπορεί με κοινές προσπάθειες Πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και Τραπεζών, να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, μέσω και της προσέλκυσης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, ιδιαίτερα εάν περιοριστούν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, της αύξησης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, σε ένα ελκυστικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, με εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων, με άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ερωτώμενος για την κατάσταση των κόκκινων δανείων των ξενοδοχείων, δήλωσε τα εξής :

Συνολικά τα τραπεζικά δάνεια στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε 7,6 δισ.ευρώ. Από αυτά, δάνεια ύψους 3 δισ.ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά, Από τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ, για τα 600 εκατ. ευρώ έχει γίνει ρύθμιση και εάν εξυπηρετούνται κανονικά το επόμενο 12μηνο θα πάψουν να είναι κόκκινα. Από τα 3 δισ. ευρώ που παραμένουν κόκκινα, το 1 δισ.ευρώ το οφείλουν 5 ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες. Εν ολίγοις, δηλαδή, μόλις 2 δισ.ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια της μεγάλης μάζας ξενοδόχων, που έχουν δανειοδοτηθεί και εάν θεσπισθεί ένα πλαίσιο ρυθμίσεων εκτιμάται ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που έδωσε ο κ.Ανδρεάδης: Όλες οι τράπεζες βλέπουν πολύ θετικά τις τουριστικές επενδύσεις και είναι πολύ “ζεστές” στο να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά projects στον τουρισμό, ωστόσο, όπως λένε οι διοικήσεις τους, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αιτήσεις για projects με τους σωστούς δείκτες.

Γενικά, οι τράπεζες έχουν διαμορφώσει πλέον θετική εικόνα για τον τουρισμό, όπως και η κοινωνία ευρύτερα, όπως θα δείξει έρευνα που θα παρουσιασθεί στην κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ το Μάιο. Η κρίση ανέδειξε την αξία του τουρισμού και αυτό αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία, με αποδοχή που ξεπερνά το 90% μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, με πολύ θετική γνώμη και για τον ΣΕΤΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας