Μετά από πρόσκληση του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για Θέματα Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, κυρίου Andrus Ansip, συναντήθηκε το Προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του Συνδέσμου, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΔΣ, κύριος Τάσος Τζήκας, η Α” Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, o Γενικός Γραμματέας, κύριος Σάκης Κωτσής και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, κύριος Γιάννης Σύρρος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε., κύριο Ansip, ο ΣΕΠΕ ανέδειξε την ψηφιακή τεχνολογία ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς μπορεί να αναμορφώσει την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσει σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, προωθώντας την καινοτομία, ενισχύοντας την ψηφιακή παιδεία, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τους πέντε στρατηγικούς άξονες που προτείνει ο Σύνδεσμος, όπως την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διοίκησης αξιοποιώντας τις ΤΠΕ, την υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας από τους πολίτες και την ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κλάδος αποτελείται από 5.300 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας κατά 8%.

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου παρουσίασαν τη διεθνή δυναμική του κλάδου μέσα από τις “καλές πρακτικές” ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαπρέπουν και καινοτομούν διεθνώς. Επιβεβαίωση της δυναμικής του κλάδου, αποτελεί και η γέννηση και εξέλιξη πολλών νεοφυών επιχειρήσεων με νέες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας. Η σύνδεση και συνεργασία τους με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν διεθνή εμπειρία, μπορεί να δημιουργήσει μία νέα ισχυρή στρατηγική βιομηχανία για τη χώρα, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό μας.

Σύμφωνα με το The Global Competitiveness Report 2016 – 2017 του World Economic Forum, στον Πυλώνα που αφορά στην “Καινοτομία”, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 10η θέση παγκόσμια στην κατηγορία “Διαθεσιμότητα Επιστημόνων και Μηχανικών”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το 2008, οι Έλληνες επιστήμονες, που έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης, έχουν παραγάγει περισσότερα από € 50 δις για τις χώρες στις οποίες πήγαν.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. ενημερώθηκε για σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει ο ΣΕΠΕ, με:

· Την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας “Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία” το 2014 με την ελληνική πολιτεία για τη διάχυση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κοινωνία και την ανάπτυξη των ευκαιριών, που προσφέρει η βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας
· Την υλοποίηση στη χώρα μας της διεθνούς καμπάνιας eSkills for Jobs από το 2010 για την ενημέρωση και εκπαίδευση νέων και επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες για την καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας
· Την υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση χιλιάδων ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι “αντίδοτο” στην οικονομική κρίση, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες άνεργους αλλά και επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Ansip, ξεκινώντας τις επαφές του στην Ελλάδα εκφράζοντας την ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών για τη στρατηγική τοποθέτηση του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε: “Η δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς κρίνεται απαραίτητη, ώστε να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα δύναμη και να βελτιώσει αποτελεσματικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, τα “καλά παραδείγματα” δράσεων που έχει υλοποιήσει, καθώς και τις βέλτιστες και δοκιμασμένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που έχει ανάγκη τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η κοινωνία”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Τζήκας, υπογράμμισε ότι: “Η χώρα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, ύστερα από 8 χρόνια πρωτοφανούς κρίσης. Η ελληνική οικονομία πρέπει να εισέλθει σε μία νέα φάση επανεκκίνησης και η τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο σε αυτήν την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Παράλληλα, η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος καθώς και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βασικό άξονα την ψηφιακή οικονομία. Ο ΣΕΠΕ στηρίζει διαχρονικά, από την ίδρυση του, αυτήν την προσπάθεια και, με τη στενή συνεργασία της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ανταγωνιστικό ψηφιακό πλεονέκτημα της χώρας, ώστε να αποτελέσει ένα υψηλής αξίας διεθνές «ψηφιακό hub» επενδύσεων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας