Εξοπλισμός Νέας Γενιάς

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, εξελίσσονται και οι μηχανές που κάνουν τη ζωή στην επαγγελματική κουζίνα περισσότερο αποτελεσματική, με λιγότερο κόπο, χρόνο και ενέργεια και που, όταν αξιοποιούνται με έξυπνο τρόπο, ενισχύσουν τη συνολική εικόνα μιας δημιουργικής, μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής ομάδας. Μπορεί οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων να μην έχουν φτάσει ακόμα σε παραγωγικό επίπεδο, ωστόσο, στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευές που μαγειρεύουν με ακρίβεια και εξυπηρετούν όλες τις τεχνικές, για όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών.

Οι βιομηχανίες εξοπλισμού παρουσιάζουν συνεχώς αναβαθμισμένες εκδοχές, με ανθεκτικά υλικά σύγχρονης τεχνολογίας, αντικολλητικές επιφάνειες νέας γενιάς, συσκευές και εξαρτήματα που μαγειρεύουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον με πιο βιώσιμες πρακτικές. Ο εκσυγχρονισμένος εξοπλισμός σε μια κουζίνα (ψυγεία, φούρνοι, ζυγαριές κ.ά.) ενσωματώνει έξυπνη τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο εξ αποστάσεως, προσφέρει ακριβείς ρυθμίσεις θερμοκρασίας, χρόνου και διαχείρισης αποθεμάτων.

 

ANOVA: Οι κουζίνες ακριβείας και η τεχνική sous vide ανήκουν στις κορυφαίες προτιμήσεις, καθώς επιτρέπουν το μαγείρεμα σε ελεγχόμενες συνθήκες με ακριβείς θερμοκρασίες, ταχύτητες και χρόνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ANOVA που βρίσκεται σε μία συνεχή εξελικτική πορεία όχι μόνο των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών που διευκολύνουν τη λειτουργία τους. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ANOVA PRECISION®COOKER, που μαγειρεύει σε κενό αέρος, είναι ο ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας, ο οποίος βοηθά στην επίτευξη σταθερών αποτελεσμάτων και επιτρέπει την ακριβή προετοιμασία, περιέχει έτοιμες συνταγές και είναι συμβατός με εφαρμογή στο κινητό.

Pacojet: Πρόκειται για μια επαναστατική συσκευή που διευκολύνει την προετοιμασία πιάτων υψηλής ποιότητας κερδίζοντας χρόνο, μειώνοντας τον κόπο και περιορίζοντας στο ελάχιστο την απώλεια τροφίμων (food waste). Βοηθά τους chef να τεμαχίζουν φρέσκα ή κατεψυγμένα προϊόντα, δημιουργώντας βελούδινες υφές σε μους, φρέσκα παγωτά και σορμπέ ή αρωματικές σούπες και σάλτσες, χωρίς φύρα. Έτσι, οι έντονες γεύσεις, τα φυσικά χρώματα και οι θρεπτικές ουσίες «αιχμαλωτίζονται» σε ατομικές, έτοιμες για σερβίρισμα μερίδες. Κυριολεκτικά, καινοτομούν μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Thermomix: Όταν εμφανίστηκε το Thermomix® έκανε πραγματικά πιο εύκολη τη ζωή των σεφ. Δεν λείπει ποτέ, από καμία επαγγελματική κουζίνα και θεωρείται η δημοφιλέστερη πολύ-λειτουργική συσκευή στον κόσμο, που μαγειρεύει και αναμειγνύει ταυτόχρονα, με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ταχύτητα. Η νέα συσκευή Thermomix Friend® έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί τέλεια είτε σε απλές συνταγές είτε σε πολύπλοκες που απαιτούν παράλληλο καθοδηγούμενο μαγείρεμα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ικανότητά του να αυτοματοποιεί και να απλοποιεί τις διαδικασίες. Διαθέτει προγραμματισμένες συνταγές και καθοδηγούμενες λειτουργίες μαγειρέματος που παρέχουν οδηγίες βήμα προς βήμα, διευκολύνοντας ακόμα και τους αρχάριους μάγειρες. Διαθέτει ενσωματωμένη ζυγαριά, η οποία διευκολύνει τις ακριβείς μετρήσεις συστατικών, χωρίς σπατάλη.

OCOO: Η χύτρα OCOO – PRO εφαρμόζει την αρχή του διπλού βρασμού και μαγειρεύει με ελεγχόμενη θερμοκρασία και πίεση για να εξάγει τη μέγιστη γεύση. Σε αντίθεση με τις συμβατικές χύτρες ταχύτητας, ο ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό της δεν απελευθερώνεται, αντίθετα, δένει με τα αρώματα του φαγητού που παραμένουν κλειδωμένα μέσα στον κάδο. Λειτουργεί σε χαμηλή θερμοκρασία με εξαιρετική ακρίβεια, διατηρώντας τις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Είναι εξοπλισμένη με εσωτερικό δοχείο 4,5 λίτρων για μεγάλες ποσότητες παραγωγών.

Microwave: Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει μια αμφιλεγόμενη ιστορία, καθώς έχει κατηγορηθεί για το γεγονός ότι τα μικροκύματα προκαλούν έκθεση στην ακτινοβολία, ένας μύθος που αρχίζει να καταρρίπτεται, και αφήνει τον φούρνο μικροκυμάτων να επιστρέψει στη θέση του σε πολλές κουζίνες. Συνηθέστερα, χρησιμοποιείται για το ζέσταμα μαγειρεμένου φαγητού, όμως χρησιμοποιείται και για το μαγείρεμα. Ο κορυφαίος σεφ David Chang, ιδρυτής του εμβληματικού Momofuko και πιστός οπαδός των μικροκυμάτων, όχι μόνο έγραψε βιβλίο μαγειρικής για χάρη του, αλλά δημιούργησε και μια γκάμα σκευών, την Anyday σε μια προσπάθεια να πείσει τους μάγειρες ν’ αγαπήσουν ξανά το μαγείρεμα με μικροκύματα.

Ο εκσυγχρονισμένος εξοπλισμός σε μια κουζίνα ενσωματώνει έξυπνη τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο εξ αποστάσεως.

Airfryer: Η φριτέζα αέρα έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει την τραγανότητα και την υφή των τηγανητών φαγητών, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ποσότητα λιπαρής ουσίας σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους τηγανίσματος. Ο αέρας που κυκλοφορεί θερμαίνει γρήγορα το φαγητό, δημιουργώντας ένα τραγανό εξωτερικό αποτέλεσμα, ενώ διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό. Χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα πολλών φαγητών, φτιάχνει πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες, φτερούγες κοτόπουλου, λαχανικά κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς συστήνεται ως μια πιο υγιεινή και ταυτόχρονα οικονομική εναλλακτική λύση.

Smoking Gun: Το Smoking Gun® Pro παράγει κρύο καπνό για κάθε είδος φαγητού ή υγρού. Ως εύκαμπτη συσκευή χειρός, είναι εύκολο στη χρήση για έγχυμα ή φινίρισμα με μια μεγάλη ποικιλία καπνιστών γεύσεων και αρωμάτων. Δέχεται εύφλεκτα υλικά, ελεγμένα και κατάλληλα για τρόφιμα, όπως ροκανίδια, βότανα, μπαχαρικά, σανό και αποξηραμένα, βρώσιμα άνθη. Λειτουργεί με μπαταρίες και προορίζεται κυρίως για επαγγελματική χρήση.

Slow Cooker: Είναι τεχνολογικά προηγμένη κατσαρόλα που εξειδικεύεται στο αργό μαγείρεμα φαγητού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει σχεδιαστεί για να απλοποιεί τις διαδικασίες, επιτρέποντας να ενωθούν τα υλικά και να ψηθούν αργά, χωρίς επίβλεψη. Ένα τυπικό slow cooker αποτελείται από έναν αποσπώμενο κεραμικό κάδο που τοποθετείται μέσα σε μία θερμαινόμενη βάση. Το καπάκι είναι συνήθως κατασκευασμένο από γυαλί, ώστε να παρακολουθείται το μαγείρεμα χωρίς ξεσκέπασμα, έτσι ώστε να διατηρεί τη θερμότητα και την υγρασία κατά τη διαδικασία μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται συνήθως για μαγειρευτά, ειδικά των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών, που απαιτούν χρόνο για το μέλωμα της σάλτσας.

Cooking Smoker: Τα καπνιστήρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις του BBQ που εκτιμούν τη μοναδική γεύση και υφή που προσδίδει το κάπνισμα στα πιάτα τους. Ένα smoker αποτελείται συνήθως από τον θάλαμο του φαγητού, μια πηγή θερμότητας και έναν μηχανισμό για την παραγωγή και τον έλεγχο του καπνού. Η πηγή θερμότητας τροφοδοτείται από κάρβουνο ή υγραέριο. Ο καπνός παράγεται από ξύλα, πριονίδια ή πέλλετ που τοποθετούνται είτε απευθείας στην πηγή θερμότητας είτε σε ξεχωριστό σημείο. Κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, αλλά όλα έχουν ως στόχο να παρέχουν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για αργό και σε χαμηλή θερμοκρασία μαγείρεμα. Τα σύγχρονα smokers έχουν ενσωματωμένα θερμόμετρα τα οποία ελέγχουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, καθώς και χρονόμετρα για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου, επιτυγχάνοντας έτσι άρτια αποτελέσματα χωρίς απώλειες και σπατάλες.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, ειδικά όσο πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη των βιώσιμων στόχων που απαιτούνται έως το 2030, περιμένουμε περαιτέρω καινοτομίες που θα φροντίζουν την πρώτη ύλη και θα σχεδιάζονται για να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, παρέχοντας νέες δυνατότητες στους σεφ, τους λάτρεις του φαγητού και τους καταναλωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας