Το  απέρριψε τις αγωγές της Airbnb και τριών οικοδεσποτών που κατατέθηκαν κατά του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τους νέους κανόνες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (τοπικός νόμος 18).

H απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, καθώς η Νέα Υόρκη είναι από τις βασικές αγορές της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Προφανώς, τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν “δεδικασμένο” για ανάλογους κανονισμούς σε άλλες πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Η Airbnb υποστήριξε ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν ως de facto απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Νέα Υόρκη. Οι κανονισμοί απαιτούν από τους οικοδεσπότες να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου της Νέας Υόρκης (OSE) και να δεσμευτούν ότι θα συμμορφώνονται με όσα προβλέπονται στο νόμο περί πολυκατοικιών, τον κώδικα συντήρησης κατοικιών καθώς και τον κατασκευαστικό κώδικα.

Η πλατφόρμα υποστήριξε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει μόνο σε έναν ελάχιστο αριθμό οικοδεσποτών να λάβουν άδεια.

Η δικαστής Arlene Bluth αιτιολόγησε την απόφαση, τονίζοντας ότι οι κανόνες που επιβάλλονται από τον τοπικό νόμο 18 «δεν είναι τόσο επαχθείς ώστε το Δικαστήριο να κρίνει απαραίτητο να περιορίσει την εφαρμογή τους ή να τους τροποποιήσει».

“Γεγονός είναι ότι σχεδόν κάθε εμπορική δραστηριότητα στην πόλη της Νέας Υόρκης συνοδεύεται από ένα σύνολο κανόνων”, σημειώνει η κυρία Bluth στην απόφαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και οι χειριστές pedi-cab χρειάζονται άδεια». Τα pedi-cab είναι τρίκυκλα με χώρο επιβατών 2 θέσεων.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι “το μόνο που πρέπει να κάνει η Airbnb είναι να επαληθεύει σωστά τις πιθανές καταχωρίσεις”

Η Airbnb και οι οικοδεσπότες υπέβαλαν δύο ξεχωριστές αγωγές κατά της πόλης της Νέας Υόρκης νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εγγραφής για άδεια βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, θα απαγόρευαν ουσιαστικά τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στους πέντε δήμους.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Η πόλη πρόκειται να αρχίσει να πιστοποιεί παραβάσεις στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στην αγωγή της η Airbnb ισχυρίστηκε ότι λιγότερες από 10 αιτήσεις για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είχαν εγκριθεί βάσει των νέων κανόνων από τις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με την Airbnb, περισσότεροι από 80.000 επισκέπτες έχουν ήδη κάνει κράτηση για διαμονή από ή μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 10.000 επισκεπτών με κράτηση από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η δικηγόρος Debbie Greenberger, η οποία εκπροσωπεί τους τρεις οικοδεσπότες της Airbnb που μήνυσαν την πόλη, δήλωσε ότι οι πελάτες της είναι απογοητευμένοι με την απόφαση του Δικαστηρίου και κάλεσε την πόλη να επιτρέψει στους οικοδεσπότες που θέλουν να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα το δικό τους σπίτι να το πράξουν για να μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά τη διαβίωση στη Νέα Υόρκη.

Αξιωματούχοι της πόλης έχουν αναφέρει ότι ο νόμος στοχεύει στην απελευθέρωση κατοικιών για ενοικίαση από τους κατοίκους της πόλης και στην καταστολή των παράνομων μισθώσεων σε προσωρινούς επισκέπτες που δημιουργούν προβλήματα στους γείτονες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας