business ταξιδιώτη, GBTA, τουριστική

Η τουριστική περίοδος έχει, έστω και μετ’ εμποδίων, ξεκινήσει και πλέον γίνονται εντατικές προσπάθειες από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που αποφάσισαν να λειτουργήσουν, για να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις φετινές απώλειες. Αναφορές από το εξωτερικό κάνουν λόγο για μείωση έως και 80% και απώλειες €10 δισεκατομμυρίων, ενώ τα πιο αισιόδοξα σενάρια υποστηρίζουν ότι θα έχουμε το 40% της περυσινής τουριστικής κίνησης.

Πρέπει, όμως να αναφερθεί ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν όλα κατ’ ευχήν. Η πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού για την διάθεση καταλυμάτων που θα φιλοξενήσουν πιθανά κρούσματα του Covid-19 δεν βρήκε καθόλου καλή ανταπόκριση και τώρα εξετάζονται σενάρια για απευθείας ανάθεση, ακόμη και δέσμευση δωματίων σε κάθε τουριστικό κατάλυμα για αυτό τον σκοπό. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι υγιείς τουρίστες θα συνυπάρχουν στο ίδιο ξενοδοχείο με πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού. Τέτοιες κινήσεις απλώς θα εξανεμίσουν και τις τελευταίες ελπίδες για την φετινή τουριστική σεζόν και οι βολές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και μόνο στην διαρροή αυτών των σεναρίων, περιπλέκουν τα πράγματα. Ένα ακόμη σενάριο είναι και η αύξηση των ποσών που προσφέρονται για τις αποζημιώσεις, καθώς πολλοί ξενοδόχοι τόνισαν ότι τα 30 ευρώ είναι ελάχιστα, εφόσον θα πρέπει να παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και έχει δεσμευθεί και στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την φιλοξενία των επισκεπτών, μεταξύ των οποίων είναι και η θέσπιση χώρων για την απομόνωση  των κρουσμάτων ή πιθανών κρουσμάτων Covid-19. Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο η χώρα θα φανεί αναξιόπιστη και μεγάλος χαμένος θα είναι και πάλι ο τουριστικός κλάδος.

Το στοιχείο πάντως, που προβληματίζει την τουριστική αγορά δεν είναι μόνο τα μέτρα, η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και οι φετινές απώλειες. Η επανέναρξη των ξενοδοχείων, των πτήσεων και η λήψη των μέτρων δεν σημαίνουν αυτομάτως και ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης. Τα προηγούμενα αφορούν την πλευρά της πώλησης. Τι γίνεται όμως με την πλευρά των αγοραστών; Πόσοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν έπειτα από όλα όσα έχουν προηγηθεί; Το ζήτημα της πανδημίας δεν έχει ξεπεραστεί και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η επαναφορά του τουριστικού κλάδου διεθνώς θα χρειαστεί τρία με πέντε χρόνια. Ασχέτως αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι εκτιμήσεις τους, το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή οι τουριστικοί φορείς θα πρέπει να εισακουστούν, αλλά και να συνεργαστούν με την πολιτεία προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τα προβλήματα. Οι διαξιφισμοί και οι διαμάχες δεν θα βγουν σε καλό για τον τουρισμό, αλλά και για την ίδια την χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας