Το ελληνικό πρωινό. Στο παραδοσιακό ελληνικό ρητό «Το πρωί φάε σαν βασιλιάς,
το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» τονίζεται με γραφικότητα η σπουδαιότητα του πρωινού που ισχύει όχι μόνο σαν διατροφική συμβουλή, αλλά και σαν ένδειξη μιας αυθεντικής, παραδοσιακής νοοτροπίας που βασίζεται στη διαχρονικότητα
της μεσογειακής διατροφής.

Tης Μαρίνας Αθηναίου

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix «Live to 100: Secrets of the Blue Zones» που βρίσκει στον πυρήνα της μακροζωίας τη διατροφή και τον τρόπο που καταναλώνεται το φαγητό στην Ικαρία με τα πολλά, μικρά γεύματα που ξεκινούν από το πρωί, έως τη φωτογραφική έκθεση Foodprint στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ) και την παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ «To Τέλειο Γεύμα», η ελληνική διατροφή και η εμπνευσμένη λιτότητα του ελληνικού πρωινού εκσυγχρονίζουν και επανακαθορίζουν την αντίληψή μας περί πρωινού.

Το ταξίδι ως ευκαιρία για γεύσεις

Έτσι λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη σημασία της πρώτης γευστικής εμπειρίας της ημέρας που θα βιώσει ένας ταξιδιώτης, ένας επισκέπτης στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Με τους σημερινούς ταχείς ρυθμούς της ζωής, λίγο πολύ οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να τηρήσουμε ή καλύτερα να «συναντήσουμε» το πρωινό γεύμα και να του δώσουμε τη σημασία που του αρμόζει, αφιερώνοντάς του, επενδύοντας στην ουσία, τον χρόνο που πράγματι χρειάζεται. Τα ταξίδια όμως, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αποτελούν την τέλεια αφορμή ώστε να επανακαθορίσει κανείς το πρόγραμμά του, να προσθέσει σε αυτό το ευεργετικό πρωινό γεύμα και να το απολαύσει με ηρεμία και ευχαρίστηση.

“ Ένα ολοκληρωμένο, πλούσιο και θρεπτικό πρωινό είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος ώστε να ξεκινήσει ένας ταξιδιώτης τη μέρα του.”

Η εμπειρία ξεκινάει νωρίς

Άλλωστε ένα ολοκληρωμένο, πλούσιο και θρεπτικό πρωινό είναι ο πιο κατάλληλος, για τον οργανισμό και τη διάθεσή μας, τρόπος ώστε να ξεκινήσει ένας ταξιδιώτης τη μέρα του. Έτοιμος για νέες εμπειρίες, θα γευτεί γεμάτος με τη χαρά της ανακάλυψης. Η λαχταριστή και μεστή ελληνική κουζίνα μπορεί να του προσφέρει αναντίρρητα μια πρώτης τάξεως εμπειρία γεμάτη με εκλεκτές επιλογές. Έτσι λοιπόν το ελληνικό πρωινό δεν θα έπρεπε να υποτιμάται καθόλου από τους επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού και της εστίασης, διότι μπορεί να αναδείξει την ποικιλία, την ποιότητα και την αγνότητα των υλικών που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κουζίνα, ιδανική να μυήσει τον επισκέπτη στα μυστικά της γευστικής μας κουλτούρας και να τον κερδίσει ήδη από το πρωί!

Το μενού από το πρωί φαίνεται

Στον τόπο μας οι συνθέσεις και οι συνταγές για ένα τέλειο πρωινό ποικίλλουν. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να είναι απλά, η εκτέλεση σύντομη, αλλά η αγνότητά τους, η θρεπτική τους αξία και η πλούσια γεύση τους είναι αρκετές για να κερδίσουν κάθε foodie. Άλλες φορές πάλι στα διάφορα μέρη του τόπου μας βρίσκουμε ιδιαίτερες και σύνθετες συνταγές, που απαιτούν πλήθος υλικών, δεξιοτεχνία στην κατασκευή και εμπειρία στην εκτέλεση. Πάμε λοιπόν μαζί να δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά πιάτα που μπορούν επάξια να γεμίσουν ένα θρεπτικό και σίγουρα λαχταριστό τραπέζι πρωινού, με σεβασμό στον τόπο, στις πρώτες ύλες και στην ελληνική κληρονομιά της γεύσης.

Κρήτη

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ελληνικό γευστικό μας ταξίδι από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, την όμορφη Κρήτη, έναν τόπο με πλούσια κληρονομιά και γη και με μία από τις πλουσιότερες γαστρονομικές παραδόσεις στη χώρα μας. Στον μπουφέ ενός κρητικού ξενοδοχείου, μίας μικρότερης επιχείρησης φιλοξενίας ή ενός εστιατορίου, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μοναδικές συνταγές του τόπου με τα πιο αγνά και ποιοτικά υλικά. Στο τραπέζι πέρα από τον καθιερωμένο καφέ, που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, θα υπάρχει ο ελληνικός καφές στη χόβολη με το μπακιρένιο μπρίκι, θα μπορέσει να βρει συνδυασμούς με βάση το κατσικίσιο γάλα, τους φρέσκους χυμούς από εδώδιμα φρούτα, το ελληνικό superfood, το σύκο καθώς και το τοπικό σταφύλι. Και φυσικά το τραπέζι θα περιλαμβάνει σίγουρα μία μικρή ή μεγάλη ποικιλία από τα διάσημα τυριά της Κρήτης, όπως είναι η Γραβιέρα Κρήτης (ΠΟΠ), η Ξινομυζήθρα (ΠΟΠ), η Γαλομυζήθρα, ο ξηρός Ανθότυρος, το Πηκτόγαλο Χανίων (ΠΟΠ), το Ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ), το Κεφαλοτύρι, η Μαλάκα (τυρομάλαμα), το Λευκό τυρί άρμης, το Τουλουμοτύρι, το Τυροζούλι και πολλά άλλα μοναδικά είδη, που μπορούν να συνδυαστούν άριστα με ένα ποιοτικό προζυμένιο ψωμί.

Τα τοπικά αλλαντικά Απάκι και Σύγκλινο μπορούν να δώσουν μια τραχιά γευστική νότα, συνοδευόμενα ιδανικά από παραδοσιακό χειροποίητο ζεστό ψωμάκι, παξιμάδια ή κριθαροκουλούρα. Οι απολαυστικές ποικιλίες ελιών που προσφέρει ο τόπος, το αρωματισμένο με βότανα ελαιόλαδο, το μέλι, τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και το γιαούρτι θα είναι αναντίρρητες προσθήκες. Επίσης ο επισκέπτης θα είναι κρίμα να μην δοκιμάσει κάποια από τα διάσημα αρτοσκευάσματα του τόπου όπως τα μουστοκούλουρα, τα κουλουράκια λαδιού με σουσάμι, τα κουλουράκια με πορτοκάλι, κανέλα ή χαρουπάλευρο, τις Σαρικόπιτες, τη Μαλαμουδόπιτα, τις Χορτόπιτες στο τηγάνι, τη Μυζηθρόπιτα, τη Μελόπιτα, τη Γαλατόπιτα, τα Καλιτσούνια με μυζήθρα, τα Σητειακά ανεβατά ή τα Χανιώτικα με τυρί, τα Ξεροτήγανα και βέβαια, τις Σφακιανές πίτες με μέλι. Τέλος, δεν μπορεί να λείπει ένα θρεπτικό πιάτο με αυγά. Τα διάσημα αυγά με στάκα και το Σφουγκάτο με λαχανικά και αρωματικά χορταρικά εποχής είναι δυο επιλογές με καθαρά κρητικό αέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας