Μπρέντας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ

Nero apovlitaH Μπρέντας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ιδρύθηκε το 1994 και δραστηριοποιείται στον χώρο των αντλιών, ηλεκτροπαραγωγών ζευγών και πυροσβεστικών συστημάτων, αντιπροσωπεύοντας δοκιμασμένα κι επιλεγμένα προϊόντα από κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, με υψηλές προδιαγραφές. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια τάση που επικρατεί, κυρίως, στις μεγάλες παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές μονάδες, εξαιτίας της έλλειψης καλής ποιότητας νερού, είναι η διαμόρφωση της κατάλληλης μελέτης, ώστε να χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα θαλασσινό νερό για τις χρήσεις τους, εφαρμόζοντας τη σύνθετη επεξεργασία αφαλάτωσης.

Nero apovlitaΑφαλάτωση είναι η διεργασία αφαίρεσης αλάτων από μια αλατούχα ουσία και κυρίως από αλατούχα ύδατα, η μέθοδος ανάκτησης πόσιμου νερού, δηλαδή, από θαλασσινό νερό, υφάλμυρα ποτάμια και λίμνες, που θεωρείται πολύ χρήσιμη και προτιμάται από αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης κλίμακας. Οι πιο μικρές μονάδες εφαρμόζουν τη χρήση συστημάτων στην κεντρική παροχή, ώστε το νερό να απαλλάσσεται από άλατα κι άλλα επικίνδυνα στοιχεία (π.χ. σίδηρο), χρησιμοποιώντας αποσιδηρωτές και κάνοντας ταυτόχρονη χρήση αντίστροφης ώσμωσης τοπικά στο νερό της κουζίνας, ώστε το σύνολο του νερού της μονάδας να είναι ασφαλές και το πόσιμο νερό να είναι πέρα από ασφαλές κι εξαιρετικής ποιότητας. Όλα αυτά πρέπει να ελέγχονται συχνά, ώστε να ακολουθούνται οι νόμιμες προδιαγραφές και να προσφέρεται στον επαγγελματία η ασφάλεια και σιγουριά που επιθυμεί.

Μπρέντας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Web: www.brentas.gr

WALL ECO

Η WALL ECO προτείνει δύο λύσεις, τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί), SBR FULL BIOLOGIC τριτοβάθμιας επεξεργασίας της UTP-umwelttechnik, Γερμανίας, και τα συστήματα απολύμανσης με όζον, σε αέρα και νερό, EVER Green techno plant, Ιταλίας.

Συστήματα επεξεργασίας λυμάτων-Βιολογικός καθαρισμός
Nero apovlitaΤα λύματα εισέρχονται στον θάλαμο εισαγωγής και δημιουργίας βακτηρίων κι ακολουθεί ο θάλαμος ή οι θάλαμοι αερισμού των λυμάτων (οξυγόνωση). Η μετακίνηση των λυμάτων από τον πρώτο στον δεύτερο θάλαμο γίνεται μέσω πίεσης αέρα κι η μεταφορά ενέργειας του αέρα γίνεται μέσω σωληνώσεων υψηλής αντοχής (PVC ). Μετά την πλήρη οξυγόνωση στον δεύτερο θάλαμο και την πλήρη καθίζηση των λυμάτων, ξεκινά ο κύκλος διάθεσης.

  • Πρώτο μέρος του κύκλου: επιστροφή του υλικού που έχει καθιζάνει στην πρώτη δεξαμενή.
  • Δεύτερο μέρος του κύκλου: μεταφορά του σχεδόν καθαρού νερού στην τρίτη δεξαμενή.

Η εφαρμογή αυτής της λειτουργίας επιτρέπει την αύξηση των βακτηρίων στην πρώτη δεξαμενή, χωρίς απώλειες, και την εξαφάνιση της λυματολάσπης. Τέλος, ο όγκος του νερού, μετά τη δευτεροβάθμια επεξεργασία, μετατοπίζεται στην τρίτη δεξαμενή, οπότε ξεκινά ο κύκλος της οζονοποίησης κι η διέλευση του εξερχόμενου όγκου μέσα από uv-system.  Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι 300 φορές πιο δραστική σε σύγκριση με το χλώριο στην εξάλειψη των βακτηρίων και των ιών, δεν είναι τοξικό αέριο και, ενώ το χλώριο χρειάζεται χώρο αποθήκευσης, το όζον δημιουργείται άμεσα, όταν χρειάζεται.
Επίσης, το χλώριο μειώνεται κατά 80%, το όζον είναι ανεπαίσθητο, δεν ερεθίζει το δέρμα ούτε τα μάτια κι έχει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Επιπροσθέτως, το όζον, σε αντίθεση με το χλώριο, δεν συσσωρεύεται, επειδή μετασχηματίζει γρήγορα το οξυγόνο, ενώ το χλώριο τείνει να συνδυάζεται σε οργανικές ενώσεις και σε κλειστές πισίνες να συσσωρεύεται στον ατμοσφαιρικό αέρα, προκαλώντας μόλυνση της ατμόσφαιρας, άσθμα και δερματίτιδα.
Οζονοποίηση στις πισίνες: εκτός από τους ρύπους που προκαλούν οι χρήστες (βακτήρια, ιούς, ούρα, εφίδρωση, λίπη, τρίχες, καλλυντικά κλπ.), πρέπει να ελέγχονται κι οι ρύποι που προέρχονται από την ίδια την περιοχή, όπου βρίσκεται η πισίνα.

Η χρήση της πισίνας και η συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου απαιτούν τεράστιες ποσότητες καθαρού νερού καθημερινά. Εάν το νερό αυτό προέρχεται από πηγάδια, η υπεράντλησή τους προκαλεί την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφοντας οριστικά το περιβάλλον. Επίσης, συχνά υπάρχει υψηλό κόστος λειτουργίας (ενέργεια), κακή συντήρηση, λειψυδρία και σπατάλη αναλώσιμων υλικών (κυρίως χημικά, χλώριο).

WALL ECO  Web: www.walleco.gr

Η πρόκληση–κίνδυνος της Λεγεωνέλλας!

Nero apovlitaΗ πρώτη αναγνωρισμένη έξαρση της επιδημίας των Λεγεωνάριων καταγράφηκε το 1976, ενώ στη συνέχεια το βακτήριο που απομονώθηκε ονομάστηκε Legionella Pneumophila και η νόσος που αυτό προκαλεί «νόσος των Λεγεωνάριων». Η συγκεκριμένη νόσος δύναται να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία. Οι περιβαλλοντικές πηγές που μπορεί να αποτελούν αιτία της νόσου των Λεγεωνάριων είναι οι θάλαμοι ψύξης, τα συστήματα διανομής κρύου και ζεστού νερού, ο εξοπλισμός ο οποίος σχετίζεται με κολυμβητικές δεξαμενές (τύπου Spa, Jacuzzi) οι μονάδες κλιματισμού κ.ά. Η θερμοκρασία του νερού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της ανάπτυξης του Legionella Pneumophila στα συστήματα διανομής νερού, καθώς έχει αποδειχτεί ότι αντιστέκεται σε θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου για αρκετές ώρες, ενώ δεν πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών Κελσίου. Μεταδίδεται, κυρίως, με τον αέρα, μέσω λεπτότατων σταγονιδίων, υπό μορφή αερολύματος.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Nero apovlitaΣύμφωνα με την εγκύκλιο Δ1(δ)/Γ.Π.οικ.1474 που εξέδωσε στις 9/1/2019 το Υπουργείο Υγείας, ισχύει ότι για το νερό που κυκλοφορεί εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης μεταξύ άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και ξενοδοχείων, καθορίζεται η παρακολούθηση του Legionella, ώστε να μην υπερβαίνει την τιμή 1000 cfu/100 mL. Αναφορικά με την ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας κι αναλύσεων, ορίζεται σε μία ανά εξάμηνο, ενώ την ευθύνη για τη δειγματοληψία κι ανάλυση έχουν οι «υπεύθυνοι των κτηρίων». Πρόκειται δε, για τους κατά το νόμο υπεύθυνους λειτουργίας της εγκατάστασης ή/και του κτηρίου. Επισημαίνεται πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγματοληψιών θα πρέπει να αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων για ενημέρωση.

Συστήματα αντιμετώπισης της Legionella

Θερμικό σοκ
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί –σχεδόν– αποκλειστικά για την εξάλειψη και όχι για την πρόληψη. Η μέθοδος θεωρείται ενεργοβόρος, καθώς πρέπει να διοχετευθεί παντού νερό, με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 75 βαθμών Κελσίου. Ερωτηματικό αποτελεί κι ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς του, γιατί μπορεί να αφήσει θύλακες Λεγεωνέλλας εκεί όπου δεν φτάνει το νερό στην ανάλογη θερμοκρασία.

Διοξείδιο του Χλωρίου
Πρόκειται για μια λύση, σύμφωνα με την οποία υπάρχει συνεχής διοχέτευση διοξειδίου του χλωρίου, με σύστημα δοσομετρικής αντλίας, ώστε να υπάρχει μόνιμο αποτέλεσμα. Θεωρείται ακριβή λύση, ενώ την ίδια στιγμή απαιτείται ξεχωριστή προσοχή στη χρήση του υλικού, γιατί είναι εκρηκτικό. Επίσης, ευνοεί το σχηματισμό μη οργανικών παραπροϊόντων ,όπως χλωριώδες (ClO2–) και χλωρικό (ClO3–) ιόν, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (Οξυζενέ)
Προκειμένου να διασφαλίζεται μόνιμο αποτέλεσμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνεχή παροχή, με σύστημα δοσομετρικής αντλίας. Αποτελεί δε μια απόλυτα ασφαλή όσο κι οικονομική στη χρήση λύση.

Global Sol Energy

Nero apovlitaΤο σύστημα της Global Sol Energy (GSE) για τη Λεγεωνέλλα βασίζεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου, παρότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα χημικά, όπως το διοξείδιο του χλωρίου, ενώ δύναται να λειτουργήσει και συνδυαστικά με σύστημα χλωρίωσης για το κρύο νερό.  Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και ρυθμίζει τη δοσολογία, χάρη στο «έξυπνο» PLC που ενσωματώνει, το οποίο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την παροχή του νερού κι εντολοδοτεί κατά περίπτωση τη δοσομετρική αντλία, ώστε να παρέχει τη σωστή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα υπεροξειδίου του υδρογόνου της GSE δίνει τη δυνατότητα μέτρησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο μέχρι 8 διαφορετικών ροών νερού και παράλληλη εντολοδότηση έως 4 δοσομετρικών αντλιών. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα απεικόνισης λειτουργιών στον χρήστη τοπικά, είτε μέσω της οθόνης του λογικού ελεγκτή, είτε μέσω οθόνης αφής, ή ακόμη και μέσω Η/Υ. Η GSE, εκτός από την προμήθεια των συστημάτων, αναλαμβάνει να μελετήσει και να σχεδιάσει το σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους, όπως:

  • Την πηγή του συστήματος υδροδότησης (υδραγωγείο, γεώτρηση κ.ά.).
  • Πιθανές εστίες μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης μέσα στις εγκαταστάσεις, πριν το νερό φτάσει σε δεξαμενές αποθήκευσης ή κάθε άλλο σύστημα και αποτελέσει πιθανή εστία μόλυνσης.
  • Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των δικτύων υδροδότησης.
  • Ασυνήθιστες αλλά προβλέψιμες συνθήκες λειτουργίας (π.χ. διαρροές).

Nero apovlitaΥπογραμμίζεται πως τα συστήματα της Global Sol Energy μπορούν να ελέγξουν μέχρι και 4 δοσομετρικές αντλίες για παροχή υπεροξειδίου του υδρογόνου, παρακολουθώντας αντίστοιχα τη στάθμη των δεξαμενών του χημικού. Δεδομένης της δυνατότητας ταυτόχρονης απεικόνισης μέχρι 8 ροόμετρων, δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν οι ελεύθερες θέσεις που δεν απασχολούνται από την παροχή χημικού για την καταγραφή καταναλώσεων λ.χ. κρύου ή ζεστού νερού, ανακυκλοφορίας, νερού κουζίνας, πλυντηρίων κ.ο.κ.  Η εν λόγω καταγραφή αφορά στιγμιαίες, συγκεντρωτικές, αλλά και μερικές παροχές, γεγονός που διευκολύνει τη λήψη στατιστικών στοιχείων κατανάλωσης ανά περίπτωση.

Global Sol Energy Web: www.globalsolenergy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας