Γλυκιά γεύση άφησε στους συμμετέχοντες το πρώτο “Lesvos Food Fest”, που οργανώθηκε στον Μόλυβο από το τοπικό Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών και τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, με τη βοήθεια της θετικής ενέργειας 100 εθελοντών όλων των ηλικιών, που συμμετείχαν με κέφι και …όρεξη στις δράσεις του.

Η ατμόσφαιρα και τα τραγούδια των νοικοκυρών στις αυλές, τα μεζεδάκια (εμπνευσμένα από λεσβιακά προϊόντα) που προσφέρθηκαν σε πλήθος κόσμου …μετά μουσικής, τα παιδικά χεράκια που έπλασαν γκιουζλεμέδες, το αλάτι, τα βότανα και το λάδι της λεσβιακής γης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων όσοι βρέθηκαν στον Μόλυβο και άφησαν ώς αναμνήσεις μοναδικές εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και γαστρονομικές προτάσεις.

Σε ρυθμούς ροκ, από τις κιθάρες μικρών και μεγαλύτερων μουσικών, προσφέρθηκαν τοπικά ποτά σε πρωτότυπους συνδυασμούς· κοκτέιλ με ούζο, λικέρ και κρασί από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, με φόντο τον γραφικό Μόλυβο παρουσίασε ευφάνταστες συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες σε συνθέσεις και τεχνικές, που εντυπωσίασαν το κοινό, ενώ κουβέντιασε με τα παιδιά για το επάγγελμά του και πέρασε μηνύματα “ευ ζην” στους μικρούς μάγειρες, που συμμετείχαν στα παιδικά μαγειρέματα.

Το ούζο με μεζέ είχε την τιμητική του και προσφέρθηκε σε 35 επιχειρήσεις σε Μόλυβο, Πέτρα, Εφταλού, Βαφειό και Σκαμιά, κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
Η λήξη του 1ου “Lesvos Food Fest” βρήκε όλους τους συμμετέχοντες παρέα στο λιμάνι, με παραδοσιακή μουσική, χορό και ούζο που κέρασαν έξι ποτοποιίες της Λέσβου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Νίκος Μόλβαλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, που υλοποιεί το δίκτυο “Lesvos the other Aegean” για το τουριστικό μέλλον του νησιού, προχώρησε σε άλλη μια ολοκληρωμένη δράση, στην ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της λεσβιακής γαστριμαργίας.

Όπως είπε ο κ. Μόλβαλης, “η λεσβιακή ύπαιθρος με τα προϊόντα της, η κουζίνα του τόπου μας, οι λεσβιακές συνταγές, οι τρόποι του ‘γεύεσθαι’, οι συνήθειες γύρω από το τραπέζι, οι παραδόσεις πολιτισμού που συνοδεύουν όλα αυτά -από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τις αρχιτεκτονικές των χώρων και τα τραγούδια του τραπεζιού- συνθέτουν μια τεράστια δυναμική, που μπορεί να εκτινάξει το νησί σε κορυφαίο γαστριμαργικό προορισμό διεθνώς. Οι διεθνείς τάσεις γαστριμαργικού πολιτισμού μας δίνουν την δυνατότητα διείσδυσης σε μια τεράστια αγορά επισκεπτών. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να στείλουμε τα λεσβιακά προϊόντα στα τραπέζια μεγάλων εστιατορίων του εξωτερικού μέσα από νέες συνταγές γνωστών σεφ που θα στηρίζονται στα τοπικά μας προϊόντα και στις παραλλαγές των δικών μας συνταγών”.

Η επιθυμία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι το “Lesvos Food Fest” να απλωθεί και να “αγκαλιάσει” ολόκληρο το νησί, προβάλλοντας τα μοναδικά γαστριμαργικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Από τη σαρδέλα και τα όστρακα μέχρι τα αλκοολούχα, τα αναψυκτικά, τα βότανα, το αλάτι, την ελαιοκομική παραγωγή, τα μεταποιημένα προϊόντα, τα ζυμαρικά. “Η συνειδητοποίηση αυτής της τεράστιας αναπτυξιακής δυνατότητας απαιτεί ανοιχτό μυαλό, συναντίληψη, συνεργασίες και εθελοντική συμμετοχή” κατέληξε ο κ. Μόλβαλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας