Δημήτρης Παμπόρης: «Οι απαιτήσεις ήταν οι κλασικές όπως πάντα. Σεβασμός σε αυτό που σερβίρεις τον πελάτη, χωρίς να τον κοροϊδέψεις, σε όλα τα επίπεδα. Οι προτιμήσεις σίγουρα έχουν να κάνουν με την ελληνικότητα αλλά και τη δημιουργία. Η εποχικότητα είναι επίσης ένα βασικό που θέλουν οι επισκέπτες μας. Από εκεί και πέρα σε εστιατόρια όπως τα δικά μας που έχουν υψηλά στάνταρ, ο πελάτης το γνωρίζει και εμπιστεύεται τις δημιουργικές σου ανησυχίες».

Ανδρουλάκης Αλέξανδρος: «Το γαστρονομικό επίπεδο των φιλοξενούμενων παραμένει υψηλό. Η διεθνής και πολυταξιδεμένη πελατεία της περιοχής, διαθέτει έγκυρη και ενημερωμένη άποψη, καθώς είναι σε θέση να απορροφά πολλαπλές εμπειρίες, από διαφορετικούς μάλιστα προορισμούς κατά τη διάρκεια κάθε σαιζόν. Η συνθήκη αυτή αποτελεί κίνητρο προς κάθε επαγγελματία του χώρου για αέναη εξερεύνηση, πειραματισμό και εξέλιξη».

Λάζαρος Αθανασίου: «Το πελατολόγιό μας αποτελείτο στην πλειονότητά του από ξένους τουρίστες, οι οποίοι επιθυμούσαν να γευτούν κυρίως θαλασσινά πιάτα, καθώς η Ελλάδα και δε η Καβάλα φημίζονται για τα ωραία ψάρια και θαλασσινά. Η τοποθεσία του εστιατορίου δίπλα στη θάλασσα το καθιστούσε ιδανικό προορισμό ως μια μίνι απόδραση εκτός πόλης. Και φυσικά τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα με ψάρι από τις παραδοσιακές ελληνικές σαλάτες, που είναι ελαφρώς επεξεργασμένες, με τη συνοδεία ενός λευκού κρασιού. Οι πελάτες μας επιθυμούσαν καινοτόμες ιδέες με πρωτότυπους συνδυασμούς και αυτό είναι κάτι που προσπαθήσαμε και εν τέλει το πετύχαμε».

Ανέστης Ποιμενίδης: «Χρόνο με τον χρόνο και για πολλούς και διάφορους παράγοντες (συχνά ταξίδια, social media, φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης κ.λπ.) οι πελάτες αρχίζουν και έχουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις τόσο σε ξενοδοχειακό φαινόμενο όσο και σε εστιατορικό, αλλά πλέον και στο κομμάτι του bartending. Όταν αυτό βέβαια γίνεται με μέτρο και σύνεση και στο μέτρο του ορθού όλα βαίνουν καλώς, αλλιώς είναι λογικό να υπάρχουν τριβές! Το έργο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν είσαι εμπλεκόμενος σε θέματα consulting και καλείσαι να κρατάς ένα ποιοτικό αποτέλεσμα στα ύψη συνεχόμενα, βάσει της προεργασίας που έχεις ήδη κάνει από έναν ανιαρό ή μη λειτουργικό χειμώνα, αναλόγως συνθηκών και περίστασης. Άρα θα επιμείνω καθαρά σε αυτό το κομμάτι, ότι όσο πιο καλά είσαι οργανωμένος τόσο καλύτερα θα πορευτείς και στη συνέχεια χωρίς καθόλου προστριβές, έχοντας να κάνεις μόνο με θέματα εσωτερικού ζητήματος που είτε χρήζουν βελτίωσης είτε περικοπών.»

Ευστράτιος Ιωσηφέλλης: «Γενικότερα οι τουρίστες του εξωτερικού αποζητούν τις τοπικές γεύσεις τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε εκείνο της κουζίνας και των προϊόντων του νησιού. Σίγουρα, το ούζο και οι μεζέδες που το συνοδεύουν αποτελούν μια από τις κορυφαίες επιλογές. Επιπρόσθετα φροντίζουμε, ελπίζω με επιτυχία, να καλύπτουμε κάθε απαίτηση των πελατών μας, που σχετίζεται με τη θρησκευτική τους κουλτούρα ή τις διατροφικές τους ιδιαιτερότητες, όπως gluten free, lactose free, vegan επιλογές».

Ηλίας Κιαζόλι: «Τη φετινή σαιζόν οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πελατών είναι μεγάλες. Πράγμα που κάνει εμάς τους μάγειρες να είμαστε σε συνεχή αναζήτηση καλύτερου αποτελέσματος και ανώτερης πρώτης ύλης. Ο κόσμος βγαίνει, περνάει όμορφα, τρώει πολλά γεύματα έξω κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για τον τομέα της εστίασης. Κάθε χρόνο που περνάει παρατηρούμε αύξηση της κινητικότητας. Αυτό χαροποιεί όλο τον κλάδο και ιδιαίτερα εμάς τους μάγειρες».

Μαρία Κλήμη: «Οι άνθρωποι φέτος, στην πλειονότητά τους, δεν είχαν την ανεμελιά των διακοπών, ήταν αρκετά ευέξαπτοι και απαιτητικοί».

Γιώργος Χατζόπουλος: «Κατά τη γνώμη μου o κόσμος που μας επισκέπτεται επιθυμεί να κατανοήσει / βιώσει την κουλτούρα μας, καθώς και το ελληνικό, το τοπικό, το παραδοσιακό στοιχείο. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των διατροφικών ιδιαιτεροτήτων των πελατών όπως οι επιλογές χωρίς γλουτένη, λακτόζη, vegetarian και vegan, είτε για λόγους υγείας είτε στο πλαίσιο μίας στροφής των πελατών σε έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής και ολιστικού τρόπου ζωής».

Δημήτρης Κονταράτος: «Καλό Ποιοτικό Φαγητό και κυρίως εστιασμένο στα μεσογειακά και ελληνικά χαρακτηριστικά».

Δημήτρης Κουλλιάς: «Οι απαιτήσεις των επισκεπτών μας ήταν ανάλογες τις προσφερόμενης ποιότητάς μας, και χαίρομαι γι’ αυτό, οι προτιμήσεις είχαν να κάνουν με την τοπικότητα και γενικά με την ελληνική ιδιοσυγκρασία».

Σταύρος Ζεάκης: «Οι απαιτήσεις και οι προτιμήσεις των επισκεπτών φέτος, όπως και κάθε χρόνο, είναι σε δυνατά γαστρονομικά επίπεδα. Υπάρχει μια άσχημη αντίληψη στα νησιά και όχι μόνο, ότι οι ξένοι δεν γνωρίζουν, ό,τι και να τους σερβίρω θα το φάνε κ.λπ., που δεν ισχύει. Στο εξωτερικό τα επίπεδα γεύσης φαγητού και ποτού είναι εξαιρετικά και ευτυχώς αρκετοί συνάδελφοι βάζουν τα δυνατά τους για να αναδείξουν την ελληνική γαστρονομία σε τέτοιο βαθμό που να ευχαριστούν στο έπακρο τους επισκέπτες τους από όπου και αν έχουν έρθει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας