Το Βερολίνο αγοράζει 670 διαμερίσματα στην Karl-Marx-Allee, εμποδίζοντας την πώλησή τους σε ιδιωτική εταιρεία.

Το κρατίδιο του Βερολίνου αγόρασε 670 διαμερίσματα στην ιστορική λεωφόρο  Karl Marx από ιδιώτη ιδιοκτήτη, με σκοπό την επανακρατικοποίηση τους, ύστερα και από τις διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση των ενοικίων στην πόλη του Βερολίνου.

Ένα έργο κύρους της δεκαετίας του 1950 για την σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία, η μεγάλη λεωφόρος που εκτείνεται από το κέντρο της πόλης προς το Friedrichshain στα ανατολικά έγινε πρόσφατα το επίκεντρο των αναπλαστικών ενεργειών και το κύριο ζήτημα της αύξησης των τιμών των ακινήτων. Τον περασμένο Νοέμβριο οι Βερολινέζοι διαδήλωσαν όταν η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Predac ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκκενώσει 700 διαμερίσματα για τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Βερολίνου, τη Deutsche Wohnen.

Διαμαρτυρίες στο Ανατολικό Βερολίνο

Φοβούμενοι αυξήσεις ενοικίου, οι ενοικιαστές διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας και κρεμούσαν πανό από τα διαμερίσματά τους, πιέζοντας τελικά τη γερουσιαστή της πόλης να εμποδίσει την πώληση.

Μετά από μήνες νομικών αντιπαραθέσεων, η γερουσία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τρία μπλοκ πολυκατοικιών που περιλαμβάνουν περισσότερα από 670 διαμερίσματα θα αγοραστούν από τον κρατικό πάροχο κατοικιών Gewobag.

Ενώ η τιμή πώλησης δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά, η επανακρατικοποίηση των κτιρίων στην  Karl-Marx-Allee φαίνεται ότι κυμαίνεται από 90 έως 100 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε ότι αυτή η κίνηση ήταν ενδεικτική μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επανάκτηση κατοικιών που είχαν πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές τη δεκαετία του 1990, οι οποίες οδήγησαν σε ραγδαίες αυξήσεις του κόστους της ενοικίασης κατοικιών στην πόλη τα τελευταία χρόνια.

«Οι Βερολινέζοι θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στην πόλη», δήλωσε ο Michael Müller. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι η πρόθεσή μας να αγοράζουμε διαμερίσματα οπουδήποτε μπορούμε, έτσι ώστε το Βερολίνο να μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων του».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας