Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023. Αν και Τρίτη και 13, μάλλον τυχερή ήταν η ημέρα που βρήκε τα εστιατόρια να χαμογελούν. Αφορμή για το αίσθημα ευφορίας η ανακοίνωση των βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2023 που πραγματοποιήθηκαν σε μια λαμπρή, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τελετή στο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

Oι μεγάλοι νικητές

Σκοπός του θεσμού είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής και εθνικής κουζίνας από εστιατόρια που έχουν «εναρμονιστεί» με τα όσα πρεσβεύει η φιλοσοφία της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος, προκειμένου να χαρακτηριστεί μια κουζίνα ως σύγχρονη ελληνική. Από το 1994, όταν ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βράβευσε για πρώτη φορά τα «10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας», μια δεκάδα η οποία περιείχε μόνο δύο εστιατόρια ελληνικής κουζίνας -το «Βαρούλκο» και τη «Ρένα της Φτελιάς»-, μέχρι τις φετινές βραβεύσεις και τον αριθμό-ρεκόρ των 117 βραβείων, έχουν περάσει 30 χρόνια. Κατά τη διάρκειά τους, η ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας είναι εντυπωσιακή, κάτι που αποδεικνύει η εξαιρετική της πορεία, όχι μόνο εντός συνόρων αλλά και στο εξωτερικό.

H μεγάλη τελετή

117 βραβεία απονεμήθηκαν συνολικά σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας τα οποία μετά από την αξιολόγηση της γευσιγνωστικής επιτροπής, τόσο του Αθηνοράματος όσο και του Alpha Guide, κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογία 14/20. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη φετινή τελετή βραβεύθηκαν για πρώτη φορά 34 νέα εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Την τελετή παρουσίασαν δυο Έλληνες ηθοποιοί, η Ναταλία Δραγούμη και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, οι οποίοι, μέσα από ένα ευρηματικό δρώμενο, αναβιώσαν σπουδαίες στιγμές του τριακονταετή γαστρονομικού θεσμού. Η τελετή φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες της εγχώριας γαστρονομίας, ενώ έγινε ένα άτυπο σημείο συνάντησης εκπροσώπων της νέας γενιάς με επαγγελματίες με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική μαγειρική. Για πολλούς κορυφαία χαρακτηρίστηκε η έναρξη της τελετής με την παρέλαση των διακεκριμένων εστιατορίων στην αίθουσα.

Aπό το Λονδίνο με αγάπη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το diner de gala της τελετής απονομής είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Φέτος, το μενού επιμελήθηκε ο chef Ασημάκης Χανιώτης, chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Pied a Terre του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο chef το 2018 ήταν ο νεότερος και ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να κερδίσει αστέρι Michelin στο βρετανικό έδαφος.

Οι νικητές

117 εστιατόρια από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας κατάφεραν το 2023 να περάσουν το φράγμα του 14/20 λαμβάνοντας μια σημαντική διάκριση. Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας αναδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά το «Varoulko Seaside». O Λευτέρης Λαζάρου και η ομάδα του, που απαρτίζεται από τον Κομνηνό Μουφλουζέλη, και τον pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη με 16/20 κατέλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των καλύτερων. Ακολουθεί το Aleria με 15/20 και chef τον Γκίκα Ξενάκη και το Sense με 14,5 και chef τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Στις νέες αφίξεις των νικητών εντοπίζονται το Pharaoh, το Travolta, το Botargo και το Marea Sea Spirit.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023Δυναμικό «παρών» από όλους τους φορείς

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια Marketing Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ-HELEXPO, Μαρία Σιλοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Manager της Ελληνικής Ζυθοποίας Αταλάντης, Δημήτρης Στεφανάκης, ο Bars & Restaurants Sales Manager της NESTLÉ WATERS, Γρηγόρης Μανωλέλης, και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, Νίκος Γραμματικός. Επίσης βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπουλου, και ο εκδότης του «Αθηνοράματος», Δημήτρης Ηλιόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας