Οι τρέχουσες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών ξενοδοχείων και των έτερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ακτινογραφήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ο Capsule T Travel & Hospitality Accelerator.

Στόχος του event -που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΞΕΕ ως επίσημου συνεργάτη (partner) στο Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH)- αποτέλεσε η αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, στους τομείς της ενέργειας, της προσβασιμότητας, της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Επισημαίνεται ότι το Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH) είναι το πρώτο EDIH για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε τρεις κρίσιμους επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: Ενέργεια & Περιβάλλον, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Κινητικότητα, Πολιτισμός & Τουρισμός. Επικεντρώνεται δε στο ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, στοχεύοντας στην προώθηση της ψηφιακής τους ωριμότητας. Το έργο υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Κατά την διάρκεια έναρξης της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και στους σκοπούς της συμμετοχής του ΞΕΕ ως επίσημου συνεργάτη (partner) στο Smart Attica European Digital Innovation Hub (EDIH). Ακολούθως ο Manager του Smart Attica EDIH κ. Περικλής Τερλιξίδης ανέπτυξε τις δράσεις του European Digital Innovation Hub, ενώ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων κα Κωνσταντίνα Σβύνου παρουσίασε τα νέα ευρήματα της μελέτης του Ινστιτούτου  αναφορικά με τις δυνατότητες Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τη σκυτάλη της εκδήλωσης έλαβαν δυο εξειδικευμένα panels. Στο πρώτο με τίτλο : «Στον ρυθμό των Μεγάλων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης», υπήρξε ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες και ευκαιρίες διαχείρισης Μεγάλων Δεδομένων (Βig Data), καθώς και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας με τον επισκέπτη.

Συμμετείχαν : η κα Χριστίνα Τετράδη, CEO της Zante Hospitality Group που διατελεί και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, o κ. Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ και CEO της Capital H Hospitality, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος  Σαντίκος, Managing Director της Santikos Collection.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι : οι τεχνολογίες ΑΙ και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων είναι εδώ, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων αλλά υπάρχει μεγάλος χώρος για βελτίωση των συστημάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που «τρέχουν» με έντονους ρυθμούς. Κομβικά σημεία για την χρήση τέτοιων τεχνολογιών αποτελούν : 1. ο ξενοδόχος και τα στελέχη να δοκιμάζουν νέα συστήματα, τόσο για την πληρέστερη κατανόησή τους όσο και για την καλύτερη αντίληψη των ίδιων των αναγκών τους, 2.  η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και τέτοιου είδους εφαρμογές οδηγούν τόσο στην κατανόηση όσο και στην καλύτερη και ορθότερη χρήση τους. Τελικό συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι:  το AI από μόνο του δεν αποτελεί λύση σε όλα τα θέματα της ξενοδοχίας, παρά μόνο ένα εξόχως χρήσιμο εργαλείο που απλοποιεί διαδικασίες και προσφέρει περισσότερο χρόνο στους ξενοδόχους και στα στελέχη να αναλύσουν τα δεδομένα και τα στοιχεία που διαλαμβάνουν προκειμένου να χαράξουν καλύτερες στρατηγικές.

Στο 2ο πάνελ με θέμα : «Έξυπνες λύσεις για βιώσιμες πόλεις και τουριστικούς προορισμούς», υπήρξε  ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία και την εφαρμογή έξυπνων και βιώσιμων λύσεων που αναβαθμίζουν πόλεις και τουριστικούς προορισμούς και πως το ελληνικό ξενοδοχείο συμβάλλει με καλές πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό συμμετείχαν : η κα  Έλσα Εξάρχου, CEO του Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa και CEO της Branding Greece, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλους, Managing Director της Aldemar Resorts και ο κ. Γιάννης Τσίχλης, Corporate Affairs Director του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι σήμερα οι ανάγκες για τα ξενοδοχεία είναι τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες σε έξυπνες λύσεις για την καλύτερη καταγραφή και διαχείριση της ενέργειας, των αποβλήτων και των πόρων που προκύπτουν. Όμως όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετές μεμονωμένες δράσεις που κάνουν τα ξενοδοχεία που δε βρίσκουν την απαραίτητη σύνδεση με την τοπική κοινότητα και τους προορισμούς. Κατ’ επέκταση σημειώθηκε ότι μια «έξυπνη πόλη» φαίνεται ότι πρέπει να σκέφτεται πως να διασυνδέει καλές πρακτικές των ιδιωτών με τις δικές της. Ακόμη ως προτάσεις αναφέρθηκαν παραδείγματα όπως : η τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων σε δημόσιους κάδους για την αποκομιδή των σκουπιδιών και αποβλήτων σε σωστό χρόνο, η ανάγκη δημιουργίας και διαχείρισης ενέργειας με νέα συστήματα που θα μπορούν να τροφοδοτούν την τοπική κοινωνία χωρίς επιπλέον κόστη και η εφαρμογή ειδικής φορολογίας για τις μονάδες που εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές. Επίσης οφείλεται να υπάρχει κατανόηση της σημαντικότητας και σεβασμός στην τοπική βιοποικιλότητα, το κλίμα και τις συνθήκες κάθε τουριστικού προορισμού, δεδομένου ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει μια κοινή λύση για όλα και όλους, ενώ κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες δεδομένο που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες στρατηγικές και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ξεχωριστό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι παρουσιάσεις από 6 startups των τεχνολογικών τους λύσεων και πώς εκείνες συμβάλλουν στην επόμενη μέρα του τουρισμού σε συγκεκριμένους τομείς, όπως big data, operations, mobility, accessibility και smart cities.

Ειδικότερα παρουσίασαν τις προτάσεις τους : o κ. Γιώργος Καραθανάσης, Co-founder της Hotellisense, η κα Ελισάβετ Καρατζά, Co-founder της Deliverback,  ο κ. Χρήστος Στεφανάτος, Co-founder της EV Loader, η κα Αλίκη Ιοβίτα, Co-founder της Narratologies, ο κ. Κωνσταντίνος Λαλιώτης, Co-founder της Accesslab και ο κ. Ηλίας Ανδρέας Αλεξάκης, Co-founder της Orbito Travel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας