Στους ρυθμούς του καρναβαλιού έχουν μπει τα τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται να είναι γεμάτα από κόσμο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Μετά από πολλά χρόνια χωρίς, ουσιαστικά, εσωτερικό τουρισμό, την τελευταία διετία η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Από τη μια οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει τις τιμές τους και από την άλλη οι Έλληνες τουρίστες έχουν μειώσει τις διανυκτερεύσεις τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Οι τουριστικές περιοχές της χώρας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική κίνηση, βλέπουν πως μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα υπάρξει και συνέχεια. Οι προκρατήσεις για την πλειονότητα των καταλυμάτων σε όλες τις περιοχές κινούνται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70% και όλοι αναμένουν οι πληρότητες τελικά να ξεπεράσουν το 90%, εξαιτίας των αφίξεων της τελευταίας στιγμής που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες εκδρομείς. Εξαίρεση στη γενικότερη θετική εικόνα αποτελεί η Ζάκυνθος, η οποία έχει «κατεβάσει ρολά» ελέω σκουπιδιών.

Στην Αράχοβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων, Καλούσα Ναυπακτίτου, οι κρατήσεις είναι στο 70% και οι ξενοδόχοι αναμένουν ότι οι πληρότητες τελικά θα ξεπεράσουν το 80%. «Υπάρχει ζήτηση» αναφέρει στη «Ν», προσθέτοντας ότι οι «τιμές κυμαίνονται στα 100 ευρώ περίπου το δίκλινο για τα τετράστερα, ενώ υπάρχουν και πιο οικονομικές αλλά και πιο ακριβές επιλογές».

Σημειώνει επίσης ότι η κίνηση είναι σταθερά ψηλά από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και μετά.

Τονίζει όμως ότι μπορεί να υπάρχει σταθερά υψηλή ζήτηση, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι εντονότερος αφού στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν οι λεγόμενες «γκρίζες μισθώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς από τα Καλάβρυτα, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η πληρότητα ανέρχεται στο 75%, αν και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η πληρότητα θα ξεπεράσει το 90% τελικά. Οι τιμές κυμαίνονται από 50 ευρώ το δίκλινο και φτάνουν ακόμα και τα 200 ευρώ, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση θεωρείται για τους ξενοδόχους μειωμένη, αφού οι διανυκτερεύσεις κατά κανόνα είναι πλέον δύο και όχι τρεις όπως ήταν ο κανόνας. Οι λιγότερες διανυκτερεύσεις, αντιστοιχούν και σε λιγότερα έσοδα, τονίζει στη «Ν» και σημειώνει ότι για την ερχόμενη Παρασκευή η πληρότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Στη Μαγνησία οι επιχειρηματίες του τουρισμού περιμένουν να βγάλουν «τα σπασμένα» και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής Γιώργο Ζαφείρη, οι κρατήσεις είναι πάνω από 70% και μέχρι την Παρασκευή η ζήτηση πιστεύει θα προσεγγίσει το 100%. Κίνηση που αναμένουν στην περιοχή της Μαγνησίας διότι, όπως επισημαίνει, την Πρωτοχρονιά λόγω των προβλέψεων για κακοκαιρία υπήρξαν πολλές ακυρώσεις, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έπεσαν στο ναδίρ. Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Ζαφείρης σημειώνει ότι παρά την αύξηση του κόστους που έχει επιβαρύνει τους ξενοδόχους, παραμένουν σταθερές από το 2010 και κυμαίνονται από 50- 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι προκρατήσεις στην περιοχή της Δράμας, κυρίως λόγω των μπλόκων που έστησαν οι αγρότες. Παρά το γεγονός ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, η ζήτηση για την περίοδο του καρναβαλιού, με αποκορύφωση το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, είναι υποτονική. Αιτία, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, οι κινητοποιήσεις των αγροτών αφού η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα από τότε που έστησαν τα μπλόκα. «Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις είναι στο 50% και δεν περιμένουμε να ξεπεράσουμε τελικά το 60%» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Κλειστό λόγω σκουπιδιών». Το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων κρατάει μακριά από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις τη Ζάκυνθο. Όπως σημειώνει στη «Ν» η πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, πολλές εκδηλώσεις φέτος έχουν ακυρωθεί εξαιτίας των σκουπιδιών. Μάλιστα, σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επισημάνθηκε ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη σε ολόκληρο το νησί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας