Επιδοτήσεις Τουριστικών Επιχειρήσεων. 2022: Περισσότεροι οι επενδυτές από τα διαθέσιμα κεφάλαια. Πολλές οι επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν. 2023: Σημαντικές δράσεις αναμένεται να δημοσιευτούν. Ερωτηματικά για την επίδραση των εκλογών.

Tου Γεράσιμου Μαγδαληνού, Head of Public Funding, BSS Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από την προδημοσίευση σημαντικών δράσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν άμεσα. Με αυτή τη λογική, παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την προηγούμενη, στην οποία οι δράσεις που έτρεξαν ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και δεν απευθύνονταν σε μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων. Η διεξαγωγή των εκλογών εντός του έτους, πιθανώς, θα επηρεάσει τον προγραμματισμό των επερχόμενων προγραμμάτων, τα οποία ίσως και να μετατεθούν χρονικά.

Σύντομη ανασκόπηση του 2022

Καλωσορίσαμε αισίως το 2023, αφήνοντας πίσω μας μια χρονιά κατά την οποία παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τόσο στον αρχικό σχεδιασμό όσο και στην προκήρυξη δράσεων.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887, παρότι ψηφισμένος από τις αρχές της χρονιάς, προκήρυξε τα πρώτα καθεστώτα στο τέλος της:
• Μεταποίηση τον Σεπτέμβριο.
• Τουρισμός τον Οκτώβριο.
• Αγροδιατροφή τον Νοέμβριο.

Σε επίπεδο προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), οι προκηρύξεις και προδημοσιεύσεις προγραμμάτων ξεκινούν ουσιαστικά το φθινόπωρο, με εξαίρεση ελάχιστες δράσεις που προηγήθηκαν και αφορούν vouchers λογισμικού και το πρόγραμμα Αγροτουρισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι καθυστερήσεις εν μέρει δικαιολογούνται από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 του ΕΣΠΑ, αλλά και στην αρχή της περιόδου που αφορά την εξειδίκευση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό των δράσεων που προκηρύχθηκαν το προηγούμενο έτος είναι η αναντιστοιχία επενδυτικού ενδιαφέροντος και δεσμευμένων κονδυλίων για την παροχή όλων των μορφών επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καθεστώς Τουρισμού του Αναπτυξιακού Νόμου, στο οποίο υποβλήθηκαν επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού €1,5 δισ., τα οποία διεκδικούν συνολικά επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές ύψους €150 εκατ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας