ακύρωση του ΕΦΚ στη μπύρα

Έρχεται ακύρωση του ΕΦΚ στη μπύρα μετά την ακύρωση του φόρου στο κρασί.

Πιο αναλυτικά από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκε ο ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιοί φώναζαν για το πόσο κακό θα κάνει ο φόρος στον κλάδο και έπρεπε να περάσουν ουκ ολίγοι μήνες, να πληγεί η αγορά, για να έρθει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, και να ακυρώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κατόπιν προσφυγής φορέων των οινοποιών.

Ο ΕΦΚ, πάντως, δεν έχει κάνει ζημιά μόνο στο κρασί, αλλά και σε άλλους κλάδους και τα προϊόντα τους, όπως αυτόν της μπύρας με την απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση του φόρου στο κρασί να αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και σε άλλους κλάδους, όπως της μπύρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κλάδος της μπύρας έχει συνεισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, κατά την περίοδο της κρίσης (2010-2017), ενώ από τις μεγάλες, αλλά και μικρότερες εταιρίες του χώρου, εμπλέκει ένα μεγάλο εύρος της εγχώριας παραγωγής, από τη γεωργία έως την υαλουργία, γεγονός, που τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό αρωγό στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένο και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν έμπειροι νομικοί, η απόφαση αυτή αφορά στη λογική του φόρου και όχι μόνο στην επιβολή του στον οίνο.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, τόσο ότι η εισπρακτική λογική οδηγεί σε μέτρα, που δεν είναι έγκυρα από νομικής άποψης και πέφτουν στα δικαστήρια, όσο και ότι η άκριτη επιβολή έμμεσων φόρων φέρνει -στο τέλος της ημέρας – τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δηλαδή, μειώνει αντί να αυξάνει τα σχετικά έσοδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας