ΚΥΑ

Δημοσιεύθηκε χθες και κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η ΚΥΑ για τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα που καλούνται να εφαρμόσουν όλα τα τουριστικά καταλύματα και οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό, όπως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τουριστικά λεωφορεία, διοργάνωση περιηγήσεων, ξεναγήσεων κλπ

Τα μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία είναι ουκ ολίγα και πολύ εύκολα, μπορεί κανείς πραγματικά να χάσει τον λογαριασμό, στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Για την εφαρμογή επακριβώς των πρωτοκόλλων χρειάζεται να εξεταστεί βήμα – βήμα η λειτουργία ενός ξενοδοχείου με το παράρτημα οδηγιών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανά χείρας, ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή των μέτρων.

Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι πως κάθε τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο με ακριβώς αυτό το καθήκον. Να ελέγχει και να φροντίζει την εφαρμογή, όλων των υποχρεωτικών μέτρων που προβλέπουν τα Ειδικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρξει και Σήμα Πιστοποίησης «Health First», αρχής γενομένης από τις 20 Ιουνίου.

Η μη εφαρμογή ή η μη πιστή εφαρμογή των Ειδικών Υγειονομικών Πρωτοκόλλων μπορεί να κοστίσει ακριβά στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς για τους παραβάτες υπάρχουν έξι κατηγορίες προστίμων που ξεκινούν από 500 ευρώ και φθάνουν έως και τα 5.000 ευρώ. Για την τελευταία και πιο τσουχτερή κατηγορία προστίμων που είναι από 4.001 έως 5.000 ευρώ, προβλέπεται σε περίπτωση υποτροπής και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες.

Η ΚΥΑ στο παράρτημα Ι με τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν αναγράφει στην τελευταία στήλη και την παράβαση, δηλαδή το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο. Αναλυτικά οι έξι κατηγορίες των προστίμων έχουν ως εξής:

  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 1: Πρόστιμο 500 ευρώ
  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 2: Πρόστιμο από 501 έως 1.000 ευρώ
  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 3: Πρόστιμο από 1.001 έως 2.000 ευρώ
  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 4: Πρόστιμο από 2.001 έως 3.000 ευρώ
  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 5: Πρόστιμο από 3.001 έως 4.000 ευρώ
  • Παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 6: Πρόστιμο 4.001 έως 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος για δεκαπέντε (15) ημέρες.

Να σημειώσουμε πως ο ορισμός υπεύθυνου για την εφαρμογή των μέτρων, ο ορισμός υπεύθυνου ανά τμήμα και η θέσπιση συνεργασίας με γιατρό είναι στις ακριβές παραβάσεις 5 και 6. Δεδομένου ότι η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε μόλις χθες και κάποια ξενοδοχεία ήδη έχουν ανοίξει σήμερα, ενώ πολλά ανοίγουν σε μόλις 15 ημέρες, έχουν μπροστά τους να επιτελέσουν ένα έργο, που όχι μόνο έχει επιπλέον κόστος, αλλά και πρακτικά φαίνεται πως δεν θα είναι μία καθόλου εύκολη υπόθεση. Τέλος να σημειώσουμε πως η εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων είναι υποχρεωτική για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας