Με αυξημένες πωλήσεις, λόγω των παρατεταμένων κυμάτων ζέστης, επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγική τους δυναμικότητα και λανσαρίσματα που ανοίγουν νέους δρόμους, κινούνται την τρέχουσα χρονιά οι επιχειρήσεις εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας, παίρνοντας φόρα και από το 2022, οπότε έλαβαν χώρα, επίσης, σημαντικές δράσεις για την προώθηση του κλάδου.

Παραμένοντας μια αγορά, η οποία μεταλλάσσεται συνεχώς και αποκτά νέους παίκτες, τα φυσικά μεταλλικά νερά που αναβλύζουν στη χώρα μας εξακολούθησαν και την τρέχουσα χρονιά να ενισχύουν την αγοράστική τους δύναμη, να βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις τους και να προχωρούν στην υιοθέτηση ολοένα και περισσότερων‘ ’πράσινων’’ πρακτικών στα νέα τους σχέδια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά όσα προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την αγορά του εμφιαλωμένου νερού, τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις της κατηγορίας την έχει η αγορά ho.re.ca. με τζίρο πέρυσι 932 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα σούπερ μάρκετ με τζίρο 176 εκατ. ευρώ, τα μικρά καταστήματα λιανικής με 131 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα περίπτερα με 81 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, κατά στοιχεία της Statista, η αγορά του εμφιαλωμένου νερού αναμένεται ότι θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,85% την επόμενη τετραετία, ενώ εν έτει 2023 τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 790 εκατ. ευρώ.

Φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι: Το καινοτόμο Water Bar και η συγχώνευση που φέρνει νέα σχέδια

Οι εξελίξεις για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι της Χήτος είναι πολλές στην τρέχουσα χρονιά. Η εταιρεία καινοτόμησε πριν από λίγο χρονικό διάστημα αποκτώντας ένα εντυπωσιακό flagship store εντός της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμένο με πέτρα και μέταλλο, με ”πρωταγωνιστή” το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, το flaghip store ξεκίνησε την πορεία του εντός της ανανεωμένης Αγοράς Μοδιάνο, με στόχο να ”ξεδιψάσει” τους επισκέπτες φυσικά, με νερό και όχι μόνο. Κατά όσα αναφέρθηκαν στα Social media της εταιρείας ”πρόκειται για το πρώτο water bar στην Ελλάδα, το οποίο θα προσφέρει στους πελάτες του καταστήματος μια ολιστική εμπειρία, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”.

Την ίδια στιγμή, νέα ορόσημα φέρνει η απόφαση να προχωρήσουν σε συγχώνευση η Ζαγόρι – Χήτος (Χήτος ΑΒΕΕ) και η Green Cola, τον περασμένο Απρίλιο δημιουργώντας έναν δυναμικό όμιλο στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στο σχετικό σχέδιο, η συγχώνευση κρίθηκε σκόπιμη για τις δυο εταιρείες, καθώς θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ενισχυμένου εταιρικού σχήματος σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας την αρτιότερη οργάνωση, την επίτευξη συνεργιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δραστηριότητας Χήτος με τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξής της. Μάλιστα, η συγχώνευση αναμένεται να οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών της Χήτος δεδομένου ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι πόροι προς μία κοινή κατεύθυνση, ενώ θα συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού σήματος, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων.

Την ίδια στιγμη, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει τη στρατηγική υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού της πλάνου ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η αναπτυξιακή της πορεία περιλαμβάνει την εξαγορά της πηγής και της μονάδας παραγωγής της Ζήρεια ΕΠΕ στην Κυλλήνη Στυμφαλίας στην Κορινθία, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της συνολικά με την αγορά νέων μηχανημάτων, τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών της συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία, είχε εγκαταστήσει τη γραμμή παραγωγής φιάλης PET ΖΑΓΟΡΙ, τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μονάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα εμφιάλωσης 81.000 φιαλών την ώρα.

Bίκος: Ανανέωση και εμπλουτισμός των αλκοολούχων mixers

Μέσα στο καλοκαίρι έλαβε χώρα η δημιουργία του νέου λογότυπου και της εταιρικής ταυτότητας της Βίκος της οικογένειας Σεπετά, μία κίνηση που συνιστα μια καινούργια εποχή για την εταιρεία μετά από αρκετά χρόνια δραστηριοποίησης στον κλάδο.

Εξάλλου, η εταιρεία επενδύει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των μη αλκοολούχων mixers. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Chief Marketing Officer Κ. Σεπετάς σε πρόσφατη εκδήλωση, μέσα στο 2023 δρομολογείται ο περαιτέρω εμπλουτισμός του κωδικολογίου της κατηγορίας.Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία την τελευταία διετία ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ.

Aqua Carpatica: Μπαίνει στην αγορά αρωματισμένων νερών και στην Ελλάδα

Κινήσεις για την βελτίωση της παρουσίας του στην Ελλάδα κάνει τον τελευταίο καιρό το Aqua Carpatica. Πέρα από τη συνεχή προσπάθεια για την εδραίωση του φυσικού μεταλλικού νερού που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην αγορά της Ρουμανίας, σχέδια για είσοδο με κατηγορία αρωματισμένων νερών (με γεύσεις mango, lime, μέντα, endelflower, raspberry) και στην Ελλάδα γίνονται από την εταιρεία που παράγει το νερό Aqua Carpatica, με επικεφαλής τον Έλληνα της διασποράς, Γιάννη Βάλβη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα, ήδη, στο εξωτερικό, στην αγορά της Ρουμανίας, μέσω λιανικής, αλλά και e-shop, ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας με ελληνική ετικέτα.

Την ίδια στιγμή, το φυσικό εμφιαλωμένο νερό Aqua Carpatica ενισχύει μέσα στο 2023 ακόμα περισσότερο την παρουσία του στη λιανική, μέσω εμπλουτισμού της επικοινωνίας και του marketing, κάτι που θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Nερό Θεόνη: Δύο επενδύσεις μέσα στο 2023

Το 2023 η εταιρεία βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην ανάπτυξή της, καθώς μέσα στην χρονιά ξεκινά την λειτουργία άλλης μιας μονάδας παραγωγής εκεί όπου βρίσκεται το εργοστάσιό της, στην περιοχή Βατσουνιά Καρδίτσας, αλλά και θα κάνει τα εγκαίνια για το νέο κέντρο Logistics στην περιοχή του Μουζακίου, επίσης, στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για δύο επενδύσεις, οι οποίες συνολικά θα ξεπεράσουν, όταν ολοκληρωθούν, τα 10,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο διοικητικός διευθυντής της Θεόνη, Δημοσθένης Αναστασίου, σε ό, τι αφορά τη νέα γραμμή παραγωγής, αυτή αναμένεται να συντέλεσει σε αύξηση παραγωγής κατά 130%, την ώρα που θα έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικο αποτύπωμα και ταυτόχρονα υπερδιπλάσια χωρητικότητα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Αναστασίου, η νέα γραμμή παραγωγής αναμένεται να παράγει, ανά ώρα, 12.000-26.000 μπουκάλια του 1,5 λίτρου και 30-31.000 του μισού λίτρου, ενώ συνολικά η επένδυση για αυτή την καινούργια παραγωγική μονάδα θα προσεγγίσει τα 3,5 εκατ. ευρώ, για την οποία, μάλιστα, έχει κατατεθεί πρόταση για ένταξη στον Αναπτυξιακό νόμο.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2023 ολοκληρώνεται άλλη μια μεγάλη επένδυση της εταιρείας: Πρόκειται για το νέο κέντρο Logistics, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή Ελληνοπυργος Μουζακίου, έξω από την Καρδίτσα. Όντας πλήρως αδειοδοτημενο, τοποθετημένο μέσα σε μια εκταση 36. 000 τμ, καλύπτοντας 7.618 τμ ως εγκατάσταση, το κέντρο Logistics, σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι απόλυτα πράσινο, φιλικό προς το περιβάλλον. Μάλιστα, με φόντο την ενεργειακή κρίση, στο κέντρο έχει προβλεφθεί και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Κατά πληροφορίες από την εταιρεία πρόκειται για μια επένδυση, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει, κατά εκτιμήσεις από τα στελέχη της Θεόνη, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας.

Nερό Ιόλη: Δυναμικό μπάσιμο στη Horeca- Συνδυασμός με το κρασί

Σχέδια επί χάρτου, επενδύσεις και κοινή συμπόρευση κρασιού και νερού στο κανάλι της Ηoreca επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες για το νερό Ιόλη.

Λίγο χρονικό διάστημα μετά τη μεταβίβαση του brand στην Premia Properties στην οποία ανήκουν και τα κρασιά Μπουτάρη, από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ενέργεια αυτή, κατά όσα αναφέρουν από την εταιρεία «ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της PREMIA PROPERTIES και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της STERNER STENHUS στον κλάδο του FnB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Γεωργιάδης CEO – STERNER STENHUS και Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES είχε αναφέρει τότε ότι «πιστεύουμε στις προοπτικές του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και σκοπεύουμε μαζί με τους ανθρώπους στο εργοστάσιο της Λαμίας να συνεχίσουμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν και να αναπτύξουμε το δίκτυο και τις πωλήσεις, ώστε να απολαύσουν οι καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό νερό υψηλών προδιαγραφών. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά μας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσουμε στον όμιλο μας το νερό ΙΟΛΗ με τα κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ».

Εξελίξεις, ωστόσο, υπάρχουν και σε άλλες εταιρείες. Η Δίρφυς, με επικεφαλής τον Νίκο Σέρρα και σημαντικούς μετόχους τα αδέλφια Μαρλαφέκα της Λουξ ‘’χτυπά’’ ακόμα περισσότερο την πόρτα του HoreCa και ποντάρει στην εμφιάλωση νερού ιδιωτικής ετικέτας, την ώρα που έχει ξεκινήσει ήδη να χρησιμοποιεί στις συσκευασίες της 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (rPET) στο 20% της παραγωγής της, παρότι η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ το 2030. Από την ίδια εταιρεία, εξάλλου, επίκειται συνεργασία με την Mediterra για παραγωγή ενός ιδιαίτερου, νέου προϊόντος.

Το ‘’Αιώνιο νερό’’ στο Λουτράκι, υπό την ηγεσία της εταιρείας NU Aqua ετοιμάζεται για μεγαλύτερη είσοδο στη HoreCa και για νέα λανσαρίσματα, ενώ επενδύσεις στο εργοστάσιο της Βόνιτσας ετοιμάζει και η Nestle για το νερό Κορπή. Τα ‘’Νερά Πηγών Γράμμου’’, δε, με επικεφαλής τον Π. Τσάκο βρίσκονται σε φάση δράσης, προκειμένου το προϊόν να γίνει ακόμα πιο γνωστό στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας