Εντάθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο ανάδειξης του σπηλαίου των Πετραλώνων

Προχωρά η ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 996.000 ευρώ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης της πεπαλαιωμένης διαδρομής επίσκεψης του σπηλαίου, προμήθεια και τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Επίσης σύνταξη μελέτης καθαρισμός λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμός βάσει της μελέτης της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου καθώς και δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό.Επίσης σύνταξη μελέτης καθαρισμός λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμός βάσει της μελέτης της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου καθώς και δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σκοπός του έργου είναι η συντήρηση του σπηλαίου και η λειτουργική-αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του, οι οποίες εμφανίζουν εκτεταμένες φθορές.

«Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων ήταν πάγιο αίτημα της περιοχής, στο οποίο ανταποκρινόμαστε με το συγκεκριμένο πλάνο παρεμβάσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας