Γαστρονομικές τάσεις 2023. Αποτελεί κοινή αλήθεια ότι το μόνο πράγμα που μένει ίδιο είναι η αλλαγή. Και όσον αφορά τις τάσεις στη γαστρονομία, η παραπάνω ρήση δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθής. Τα γούστα αλλάζουν συχνά, γρήγορα και μερικές φορές αρκετά δραστικά. Τι μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε την επόμενη χρονιά;

Οι πρωταγωνιστές της κουζίνας

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του 2022, αναδύονται νέες, ενδιαφέρουσες τάσεις στην παγκόσμια γαστρονομία και δημιουργούν μοτίβα που διαμορφώνουν ένα γοητευτικό και ελκυστικό καινούριο πλαίσιο στη βιομηχανία των τροφίμων, που φέρνει νέες προκλήσεις. Η νέα χρονιά παρέχει ερεθίσματα, προοπτικές και όνειρα που προκαλούν σκέψεις. Μας ενθαρρύνει να μην κοιτάμε πίσω με νοσταλγία, αλλά να κατανοούμε και να ανακαλύπτουμε ποια πρότυπα, δομές και τρόποι δράσης εξακολουθούν να είναι κατάλληλοι, σε μια εποχή που προσπαθούμε να μάθουμε να ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η βιωσιμότητα στο προσκήνιο

Το 2023 αφορά τη βιωσιμότητα. Η αυξανόμενη σημασία της αειφορίας που κατακτά σημαντικές πτυχές της κοινωνικής μας ζωής αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, οδηγεί σε καινοτόμες ιδέες και στη γαστρονομία. Οι παγιωμένοι γαστρονομικοί κανόνες δεκαετιών αμφισβητούνται και οι νέες τεχνολογίες εμφανίζονται στο προσκήνιο δυναμικά. Η βιομηχανία τροφίμων αλλάζει όπως και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Στο μέλλον, μια ποικιλόμορφη, βιώσιμη και ανοιχτόμυαλη διατροφή θα είναι η κατευθυντήρια αρχή. Πώς όμως εκφράζεται η βιωσιμότητα σε ένα γαστρονομικό μενού; Το νέο έτος έρχεται να μας συστήσει την έννοια του Glocal.

Τοπικά παγκόσμιο

Ο όρος αυτός, στη γαστρονομία, αποτελεί το εισιτήριο για μια νέα εποχή στη βιομηχανία των τροφίμων και των πρώτων υλών. Παντρεύει, όπως άλλωστε και ο συνδυασμός των λέξεων από τις οποίες προέρχεται, το παγκόσμιο με το τοπικό, και έτσι global και local συνθέτουν το glocal με απόλυτη αρμονία. Η αξία και η σημαντικότητα των τοπικών προϊόντων αποκτά παγκόσμιο χαρακτήρα και δημιουργούνται οι συνθήκες για κουζίνες με έντονο το στοιχείο της ποικιλομορφίας, αφού πλέον συνδυάζονται τα διεθνή πιάτα με τοπικά παραγόμενα υλικά αλλά και το αντίστροφο. Πρώτες ύλες που παραδοσιακά παράγονταν μέχρι σήμερα σε περιορισμένες και συγκεκριμένες περιοχές ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, κατακτούν νέα εδάφη, γίνονται πιο προσβάσιμες και αποτελούν συστατικά ικανά να αναβαθμίσουν μια παραδοσιακή συνταγή. Φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα και πασιφλόρα καλλιεργούνται στην Κρήτη ενώ αντίστοιχα ελαιόδεντρα στέκουν αγέρωχα σε φυτείες στην Κίνα. Η τάση Glocal σπάει τα σύνορα της γεύσης και δίνει την ευκαιρία στη γαστρονομία να αναδείξει τη δημιουργικότητά της μέσω ευφάνταστων συνδυασμών, αποτέλεσμα της ενοποίησης πολλών και διαφορετικών πολιτισμών.

“Η ανάμειξη κουζινών και γαστρονομικών παραδόσεων αναδύεται παράλληλα με την ενσωμάτωση «ξένων» κουζινών και εξωτικών φαγητών.”

Fusion και τοπικότητα

Ενώ η τάση προς περισσότερη τοπικότητα συνεχίζει να ενισχύεται όσον αφορά τα συστατικά για τα πιάτα, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη διεθνοποίηση των ίδιων των πιάτων. Η ανάμειξη κουζινών και γαστρονομικών παραδόσεων αναδύεται παράλληλα με την ενσωμάτωση «ξένων» κουζινών και εξωτικών φαγητών. Αρκετοί είναι εκείνοι που πειραματίζονται με τα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής, με την τάση να διαδίδεται γρήγορα και να κερδίζει έδαφος μεταξύ των foodies. Ποικίλα υλικά και τεχνικές από διαφορετικούς πολιτισμούς, ακόμη και από άλλες εποχές, δημιουργούν τη νέα κανονικότητα στη γαστρονομία, που ακούει στο όνομα Fusion.

Το παραδοσιακό έγινε vegan

Οι vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων θα γίνουν μέρος μιας νέας διατροφικής κουλτούρας στο μέλλον. Εκτός από τα υποκατάστατα κρέατος και ψαριών υψηλής τεχνολογίας, διατίθενται πλέον και νόστιμες προσαρμογές αγαπημένων πιάτων χωρίς κρέας και χωρίς τη χρήση πολλών και περιττών συστατικών για να αντιγραφεί ή να αναδειχθεί η γεύση του πρωτότυπου πιάτου. Η στροφή σε υβριδικές vegan γεύσεις γεννήθηκε όχι μόνο από τη φιλοσοφία της χορτοφαγικής διατροφής αλλά και από την ανάγκη για υγιεινές επιλογές με μη επεξεργασμένα τοπικά προϊόντα. Οι πρώτες ύλες στην παρασκευή των vegan παραδοσιακών πιάτων προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη βιώσιμη γεωργία, η οποία εστιάζει στη βιοποικιλότητα αλλά και στην αναγέννηση και την επαναχρησιμοποίηση του εδάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας