ΣΕΤΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σεζόν

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11%, με το τουριστικό πακέτο συνολικά να εμπίπτει στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 10% και μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10% που είναι σήμερα, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κλειστή Συνεδρίαση της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 27η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο τουρισμός ήταν και θα εξακολουθήσει να παραμείνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και υπό αυτό το πρίσμα οφείλει η κυβέρνηση να τον αντιμετωπίζει. “Απαιτείται η παροχή πολλαπλών κινήτρων, οικονομικής και όχι μόνο φύσεως, προκειμένου να στηρίξουμε έτη περαιτέρω την επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού και κατά το προσεχές μέλλον. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε και σε εποχές που οι ανταγωνιστές μας θα… μπουν στο παιχνίδι ακόμη πιο δυναμικά! Μάλιστα, αποτελεί κοινό τόπο πως υπάρχουν βασικές ελλείψεις που αφορούν την κανονιστική παρέμβαση της Πολιτείας. Για παράδειγμα, δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων επ’ αυτού. Την ίδια στιγμή, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει ολόκληρη και όχι λειψή όπως και έγινε προ ημερών από την κυβέρνηση. Είμαι δε, απόλυτα πεπεισμένος πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση“.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πρόσθετα κίνητρα που σχεδιάζει να παράσχει η κυβέρνησή του, όπως λ.χ. αναφορικά με την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των ξενοδοχείων, με αντιστάθμισμα την ανταλλαγή συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους. “Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η… προίκα της χώρας μας δεν είναι άλλη από το φυσικό, το πολιτιστικό και το ανθρώπινο περιβάλλον. Για αυτό και επιθυμούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τον κλάδο του τουρισμού, ώστε να ενθαρρύνουμε επενδύσεις δίχως να κάνουμε καμία έκπτωση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μοντέλο λειτουργίας του τουρισμού στην χώρα μας θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο: Βιώσιμη ανάπτυξη – Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς – Πρωτογενής τομέας. Οφείλουμε ως χώρα να διασφαλίσουμε πως θα υπάρξει σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την αγροδιατροφή προκειμένου να ενδυναμώσουμε το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν μας και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα“.

 

Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει το καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο τουριστικών σπουδών!
Την έμφαση που οφείλει να δώσει η χώρα μας στην εκπαίδευση περί του τουρισμού τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέροντας σχετικά πως “η Ελλάδα οφείλει να έχει το καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Τουριστικών σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, επιθυμούμε την ύπαρξη πολλών περισσοτέρων προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης των φοιτητών, μέσω των οποίων θα προκύψει ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με σταθερές βάσεις, γνώση και όρεξη για δουλειά. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ο τουρισμός είναι οι άνθρωποι του! Ξέρετε, είναι εντελώς λανθασμένη προσέγγιση να αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με την λογική ενός απομονωμένου σιλό! Αντιθέτως, αποτελεί τμήμα και δη βασικό μιας συνολικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία και επαγγελλόμαστε“.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το όραμα του για τον τουρισμό της επόμενης ημέρας συμπίπτει εν πολλοίς με το αντίστοιχο του ΣΕΤΕ και επιθυμία του είναι να καταστεί κοινός τόπος και να προβληθεί ανάλογα η εικόνα μιας πιο φωτεινής, όσο και αισιόδοξης Ελλάδος!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας